Na izlet z otroki: MOSTAR

IMG_3389

Tokrat sem bila čez poletje na porodniškem dopustu in smo si lahko privoščili doooolge počitnice. Iz Ljubljane smo se najprej odpeljali na Ugljan, kjer smo praznovali Ninin prvi rojstni dan, potem pa smo se odpravili še na Korčulo. Vmes smo se odločili za dvodnevni postanek v Mostarju. Kakšna dobra odločitev!

Če planirate počitnice v spodnji Dalmaciji, imate Mostar zelo blizu. Dobro uro vožnje z avtom, edino na meji se lahko malo čaka. Nina je vožnjo brez težav preživela in radovedno kukala skozi okno. V Mostarju smo se nastanili v Motelu Deny, ki je situiran v samem centru, a obenem lepo dostopen z avtom (imajo tudi zasebno parkirišče). Cena je bila zelo ugodna, motel in osebje pa fenomenalni. Takoj ob prihodu so nam ponudili pijačo dobrodošlice in nas z veseljem usmerili kamor smo želeli. Zajtrki so bili bogati, sobe so velike, otroške posteljice tudi, odnos do naju in do Nine pa daleč nad pričakovanji. Na splošno so ljudje v Mostarju zelo prijazni do otrok. Čisto vsak nas je ustavil in nam namenil prijazen nasmeh in kakšno lepo besedo. 

IMG_3417
Motel Deny

 

IMG_3416
Pogled na Mostar  in mostiček po katerem prideš naravnost v center.

V Mostar smo prispeli popoldan in se kar takoj odpravili raziskovat. Voziček sicer ni najboljša ideja za kamnita tla, a nam je nekako uspelo. Center Mostarja je majhen in ga hitro prehodiš. Vročino odganjajo veliki ventilatorji, cene so ugodne (plačaš lahko v kunah, evrih ali markah), hrana izvrstna. V majhnih bazarskih trgovinicah lahko kupiš rute, džezve, obleke, spominke, nakit,… na sprehodu pa uživaš v prelepih razgledih. 

IMG_3377
Voziček ni najboljša ideja.

 

IMG_3387
Pogled iz starega mostu.

 

IMG_3398
Pogled na stari most.

Za večerjo smo si seveda privoščili okusne čevapčiče, nato pa smo se odpravili spat. Zjutraj smo najprej spili pravo turško kavo, se odpravili še na en kratek sprehod, nakupili nekaj spominkov in krenili proti Korčuli. Naš postanek je bil torej precej kratek, a sladek. Meni je mesto izredno všeč. Je drugačno in nosi svojo zgodbo, je mešanica dveh različnih kultur. O vojni se ne govori, posledice pa so še vidne. Mesto ne bo hitro pozabilo, a življenje teče dalje: Iz mestnih gostiln se sliši vesela glasba, turizem cveti, sonce sije, hladna reka kliče in vse diši po kavi. Enkrat se zagotovo vrnemo. 

IMG_3429
Zjutraj so trgovine še zaprte.

 

IMG_3438
Gostilne imajo prekrasne terase.

 

IMG_3449
Z očijem na kavici.

Nina je v Mostarju zelo uživala. V svojem vozičku se je vozila po ulicah in bila glavna zvezda kamorkoli je prišla. Vsi so jo ogovarjali in njej to zelo ustreza. Nič ni bila sitna, radovedno je opazovala in spremljala dogajanje na ulicah. Spala je lepo, celo noč. Ker je bila utrujena od vseh vtisov, je ni motila niti glasna glasba, ki se je ponoči razlegala iz sosednjega lokala.

Izlet zagotovo priporočam vsem, ki bi radi malo presekali počitnice ob morju in doživeli delček islamske kulture. 

Poglej tudi

Komentiraj