3 NAJ destinacije na Hrvaškem morju za družine z majhnimi otroki

Morje je pri nas nekaj brez česa nikakor ne moremo. Smo prava morska družina. Vsi trije. Sonce, morje, plavanje, plaže, knjige, sončenje, večeri ob dobri hrani in kozarcu vina. To je smisel življenja. Ko izbiramo destinacijo, iščemo nekaj za vse tri okuse. Mir zame, aktivno za Uroša in zabavno, a obenem varno za Nino. Z majhnimi otroki se gre na morje  pač malo drugače, kot če greš sam, a ne? Naše najljubše destinacije so:


1. Za vikend: Avtokamp Valkanela, Vrsar

Če iščete dober avto kamp, ki je ravno prav daleč, a ravno prav blizu, je Valkanela zagotovo naša prva izbira. Nahaja se malo naprej od Poreča, tik pred prelepim Vrsarjem. Ni stvari, ki je ta kamp ne bi nudil; športni park (odbojka, tenis, pedolini, čolni, namizni tenis, mini golf), igralnica, stojnice, vse vrste plaž, čudovita igrišča, veliko sence, dobro založena trgovina, plesna terasa s terasa bandom, ogromno lepih sprehajalnih poti in super ponudba za otroke. Primerno za otroke od 0-18 let. Za majhne poskrbijo igrala, lepe plaže in prijetne sprehajalne poti. Za malce večje otroke so super majhni skalnati bazenčki, vožnja s čolnom, kolesarjenje, številne animacije, zvečer pa plesna terasa. Za še večje pa športni park, druženje, mir v senci za branje knjig, igralnica in opazovanje zvezd. Če ne marate šotorov in nimate prikolice, nudijo najem mobilnih hišk. 

 PLUSI +
  – MINUSI

PLAŽE: kamnita, prodnata, travnata, betonska, peščena

POSEBNOST: velik napihljiv splav na vodi, plaža za vsak okus v enem kampu, športni turnirji

SENCA: dovolj sence

IGRIŠČA: velika, raznolika, pisana, dodatno igrišče na vodi, trampolin

HRANA: Dobro založena trgovina, restavracija, pizzerija

VEČERI: Pestri, dvakrat mogočen ognjemet, vsak večer terasa band, različni dogodki – miss Valkanele, plesni turnir, čarovnik, nastop…

Untitled-1

Kamp je zaradi svojih prednosti zelo popularen in posledično eden izmed bolj polnih. Visoke cene.

M13_024_00085

Osebna izkušnja: Na Valkanelo me vežejo najlepši spomini iz mojega otroštva. Vsako leto, dobrih 10 let, smo se za celotne poletne počitnice odpravili v prikolico v Valkanelo in z veseljem se vsako leto vračam vsaj za nekaj dni. Za čisto vse je poskrbljeno, aktivnosti nikoli ne zmanjka, otroci imajo dejansko dva meseca kaj početi. Ker je veliko mladih družin, dobijo otroci hitro družbo, pa mamice in očki tudi. To je pa sploh fino, ko se več družin zbere skupaj na kakšni žar večerji. Starši klepetajo, otroci se igrajo. Izredno prijetna pozitivna atmosfera. Super za celo družino, veliko družbe, vse na dosegu roke. Priporočam!


2. Za en teden: Preko, Otok Ugljan

Naša najljubša destinacija na otoku Ugljanu, je malo turistično mestece Preko, ki ima direktno trajektno povezavo z Zadrom. Nudi čisto vse kar potrebuješ za udoben dopust; trgovino, restavracije, pizzerijo, stojnice z raznimi bolj ali manj uporabnimi izdelki in pestro dogajanje v sezoni. Voda je čista, ozračje pa bolj mirno kot v Zadru, a vseeno ravno prav pestro. Lušten dopust in varno za otroke. V vasi imajo tudi svojega zdravnika. Primerno za družine z mlajšimi in večjimi otroki. 

PLUSI +    MINUSI –
PLAŽE: peščena plaža, kjer morje dolgo ne preseže globine 1m, idealna za otroke in betonske plaže.POSEBNOST: Od plaže do bližnjega otočka greš lahko “peš”, saj je voda dovolj nizka, peščena podlaga pa ne predstavlja problemov za občutljive nogice

SENCA: Na peščeni plaži je senca, a jo je potrebno loviti oz. si dovolj zgodaj zagotoviti mesto. Na betonski plaži ni sence, potrebuješ senčnik

IGRIŠČA: Gugalnice in tobogani, lepo urejena

HRANA: Dobro založena trgovina, stojnica s sadjem in zelenjavo, kopica gostiln, konob, okrepčevalnic in pizzerij

VEČERI: Živahni v centru z mnogimi stojnicami in koncerti, romantični blizu centra, z opazovanjem Zadrskih luči in prijetno osvetljenega otočka.

Untitled-1 V Preko in iz Preka prideš samo s trajektom. Ob slabem vremenu (nevihta) trajekt ne vozi.

Osebna izkušnja: V vasici Preko imata tašča in tast zasidrano barko. Priznati moram, da sem bila zelo skeptična glede eno leto stare deklice na zibajoči se barki. Pa sem se močno motila! V Preku smo bili 8 dni in tam preživeli tudi Ninin prvi rojstni dan. Nina je na peščeni plaži neizmerno uživala, na barki pa je ves čas spala 🙂 izgleda jo je zibanje pomirjalo. Vsak dan smo odšli tudi na sprehod do bližnjega igrišča in malo “pofirbcati” po stojnicah. Za otroke je lepo poskrbljeno, dogajanja in igrišč je veliko, plaža pa idealna! Nino smo dali v plavalni obroček in ona je lahko zaradi nizke vode hodila po morju. Pesek je bil pa sploh cel žur. Večeri in noči so mirni, zato smo tudi zelo lepo spali. Vsako leto, ko je starejša, je samo še boljše in lepše, saj Nini paše veliko družbe in ples, ki ga ob večerih ne manjka. Super je tudi za učenje plavanja, saj Nina lahko v morju stoji. 


3. Za dva tedna: Brna, Otok Korčula

Če bi radi res tisti pravi dopust, je Brna na Korčuli mesto, ki ga iščete. Vasica je precej neturistična in ima skopo ponudbo, nudi pa mir in počitek ob čistem morju. Od mesta Korčula je oddaljena 25 minut, najbližja večja trgovina in zdravnik pa sta v sosednji vasi Smokvica 5 minut vožnje stran. Posebne ponudbe za otroke ni, lahko pa v miru uživajo v neokrnjeni naravi, opazujejo številne rakovice, ribice, ježke in polžke. Če se miru naveličate, pa otok ponuja številne bolj turistične plaže in pestro gastronomsko in ostalo turistično ponudbo. 

10463641_764265306964208_4081083439356179823_o

Osebna izkušnja: V Brno hodimo že 10 let, vsako poletje za 2 ali 3 tedne. To je resnično tisti popolni odklop, ki ga telo in možgani potrebujejo za normalno delovanje in polnjenje baterij. Najamemo prelepo hiško takoj ob plaži po zelo zelo lepi ceni in uživamo. Lani se nam je seveda pridružila še nova članica družine, moja zlata Nina. Ravno je dopolnila eno leto, ko smo se iz Ugljana odpravili proti Korčuli. Na Korčulo smo se peljali v treh rundah. Najprej Ugljan, nato Mostar (enkrat prespali, super je bilo! Nina je bila glavna zvezda tam. :)) in nato Korčula. Nazaj pa v eni rundi. Trajekt do Splita nato vožnja do Ljubljane. Super je prenesla! Na Korčuli je shodila, začela lulat v kahlico, začela sama jesti, dobila veliko sončka, ogromno plavala, se igrala na pesku, opazovala rakovice, ježke, ribice in polžke. Kaj dosti več za početi ni. Res je odklop kot se šika. Za zabavo poskrbijo z maškarado in kakšno gledališko igro, ki se odvija na glavnem pomolu, za kaj več pa se moraš odpeljati v kakšno od sosednjih vasic ali v Korčulo. Tukaj se plava, sonči, bere, kuha, peče na žaru, druži, igra kitaro, kolesari, sprehaja, uživa in počiva. Priporočam!

PLUSI +   MINUSI –
PLAŽE: V Brni so večinoma betonske plaže s stopnicami in ena otroška plaža s kamenčki in toboganom. V sosednjem zalivu Istruga (5 minut hoje), pa je prav posebna peščena plaža z zdravilnim muljem. Na otoku sicer najdete vse vrste plaž. Najlepši sta Pupnatska luka in Lumbarda, na kateri se lahko odpravite za cel dan.POSEBNOST: V mesecu juliju se v središču vasice odvije nora zabava v maskah. Vsi so našemljeni, pridejo tudi šeme iz sosednjih vasi, pleše se, žurira, na koncu pa sledi še ognjemet.

SENCA: Ker je vasica precej neturistična, je senco lahko dobiti.

HRANA: Izvrstna, sveža, domača, če ješ zunaj (odlična je konoba Zaratak). Trgovina ni preveč dobro založena.

VREME: Ker leži tako južno, je vreme povečini lepo in sončno.

Untitled-1 Ni veliko igrišč in ponudbe za otroke.Slabše založena trgovina

Z veseljem bi seznam malce razširila. Zelo bom vesela, če mi napišete kje je vam najbolj všeč in zakaj!

Poglej tudi

1 komentar

  1. Romana Uršič

    Pozdravljeni.
    Ravnokar brskam in iščem,kje bi preživeli miren družinski dopust in sem našla vas zapis o Brni na Korculi. Bi morda zaupali,kje je ta hiška,kjer vi prenočujete?
    Oz.kje priporočate za 4člansko družino?
    Že v naprej najlepša hvala za odgovor in lep dan želim, Romana

Komentiraj