Maldivi z otroki: Izbira pravega otoka

Maldivi so ena tistih destinacij, ki me vlečejo že odkar sem še kot otrok videla snežno bele peščene plaže, visoke palme in neskončno modrino morja na eni od mnogih slik (in mislim, da celo kot ozadje za namizje na Windovsih :)). Kdo bi si mislil, da bodo moje sanje na koncu uresničene kot Maldivi z otroki.

Zaradi cene in lokacije nekako niso prišli na vrsto, ko sva z Urošem še brez otrok potovala po svetu, sedaj pa so končno prišli v poštev, ko smo se odpravili na družinsko potovanje po Šrilanki, z odločitvijo, da potovanje podaljšamo z oddihom na Maldivih.

In če sem mislila, da je izbrati pravi otok oz. atol preprosto, sem se zelo zmotila. Ko se na Maldive odpravljaš z dvema majhnima otrokoma (Ian, 1,5 in Nina, 6 let), moraš atole pred končno odločitvijo dobro raziskati.

Nina, prvi dan na Maldivih.

(Celotno potovanje Šrilanka in Maldivi smo organizirali v lastni režiji, brez agencije. Sami smo kupili letalske karte, rezervirali hotel, prevoze… Pri tem pa nam je neskončno pomagala Katja, Z letalom na poti, ki je bila vedno na voljo, da je preverila, če vse štima in pomagala z nasveti (za Maldive sploh deluje kar nekaj prevarantskih strani! Pazi!) ter nas lepo vodila skozi rezervacije in nakupe. Zelo priporočam! Za mirne živce ;).)

IZBIRA PRAVEGA ATOLA

Maldivi so super destinacija, ker celo leto ohranjajo temperaturo 30 stopinj. Oblačno vreme ni problem, je skoraj bolj dobrodošlo, da ni prevroče in da sonce ni premočno za našo kožo. Maldive sestavlja več kot 1000 atolov (koralnih otokov). Od tega jih je naseljenih 185, kar 154 pa se jih uporablja izključno kot resorte za turiste.

Ko se sanje uresničijo.

Turizem je na Maldivih dokaj nova panoga, saj je Maldive možno turistično obiskati šele od leta 1972. Čeprav se je turizem od takrat močno razcvetel, pa je zelo pomembno, da ob rezervaciji razumeš razliko med resortom in lokalnim otokom in se spoznaš s pravili, ki jih prinese obisk države, kjer je uradna vera islam.

Izbira pravega otoka mi je vzela največ časa, vsaj 4x sem vmes spremenila odločitev in odpovedala rezervacijo. Upam, da vam s temi nasveti pomagam, da ne boste izgubili toliko živcev in denarja kot sem jih jaz (vmes sem zaradi prevare izgubila tudi 240€).

Tole so 4 pomembne točke, ki jih morate razumeti preden rezervirate svoj oddih:

1. Resort ali lokalni otok? 
2. Oddaljenost otoka od mednarodnega letališča
3. Otok z ali brez otrok
4. Lasten koralni greben
5. Izbira paketa (za resort)

1. Resort ali lokalni otok

Ko izbiraš otok za svoje sanjske počitnice, se najprej odloči ali želiš resort ali lokalni otok. Razlika je v tem, da so na Maldivih resorti pravzaprav otoki, ki so v celoti hotel. Na teh otokih ne moreš srečati domačinov. Vse stavbe in restavracije so v lasti hotela, na otoku veljajo povsod ista pravila, srečaš se samo z ostalimi turisti in zaposlenimi. Lokalni otoki pa so poseljeni otoki, kjer lahko bivaš v hotelu oz. B&B -ju, ki je v lasti domačinov.

Na lokalnih otokih veljajo pravila Islama – nič svinjine ali alkohola in nič golote (ali kopalk) za ženske. Zavoljo turizma so na nekaterih otokih uvedli “bikini beach”, kjer je tudi ženska lahko v kopalkah, so pa te plaže (po pripovedovanju prijateljev in ljudi, ki smo jih srečali na Maldivih) precej umaknjene, največkrat za kakšno visoko steno in ne preveč lepo urejene.) V resortih ta pravila ne veljajo, kopalke so dovoljene povsod, pravtako alkohol.

Resort pomeni lastna plaža, lastna senca, lastni ležalniki in mir.

Plusi lokalnih otokov so srečanja z domačini, več lokalnih dogodivščin, cenejša hrana in pijača, minusi pa zgoraj našteta pravila.
Plusi resortov so svobodnejše gibanje po otoku, višja varnost, koktejli in več intimnosti, minus pa visoke cene in pomanjkanje stika z domačini.
(Nekateri resorti nudijo dnevni obisk lokalnega otoka, prav tako nudijo nekateri lokalni otoki dnevni obisk resorta).

Mi smo izbrali resort, zato bom večinoma pisala o izkušnji z resortom na Maldivih. Če pa te zanimajo občutno cenejši lokalni otoki, ti predlagam blog Povsod je lepo, v katerem sta Katka in Mic opisala svojo izkušnjo z lokalnii otoki. PREBERI TUKAJ 

Veliko pohval sem prebrala tudi na račun gostišča, ki ga na Maldivih upravlja Slovenka: VEČ TUKAJ 

Mi smo izbrali največji družinski resort: Sun island resort and spa.
2. ODDALJENOST OTOKA

Druga stvar, ki igra pomembno vlogo, sploh če potujete z otroki, je oddaljenost otoka od glavnega mesta Male, kjer se nahaja edino mednarodno letališče na Maldivih.

Ne glede na to ali prihajate direktno iz Evrope ali iz kakšnega konca Azije, boste pristali na letališču v Maleju. Pot od tam do izbranega otoka pa s tem še ni končana. Iz Maleja na druge otoke lahko pridete z: lokalnim letom, hitrim čolnom ali trajektom. Včasih s kombinacijo večih. Odvisno od oddaljenosti otoka.

V kolikor se odločite za resort, je najbolje, da kar njih že vnaprej vprašate, kako pridete do njih in katere opcije nudijo. Vprašajte koliko časa traja pot do njih, na kakšen način in kakšna je cena (ponavadi ni vključena v stroške za spanje in hrano!) Če se odločite za lokalni otok, se dobro pozanimajte, kako boste do njega prišli in spet, kakšna je cena, način potovanja in kako daleč je.

Pri izbiri našega resorta je oddaljenost odigrala precejšnjo vlogo. Izbrala sem otok, ki je precej blizu Maleja – 1 lokalni let (20 minut) in 5 minut speed boata. Let je bil krasen, saj letiš nad otočki, vseeno pa smo spet morali čakati na vkrcanje, oddati prtljago in na letalu trpeti enoinpol letnika :)). 

Tale nagajivček je na letališčih zganjal velik cirkus. Speed boati pa so mu bili ok 🙂
3. OTOK ZA OTROKE / OTOK BREZ OTROK

Pri izbiri resorta bodite zelo pozorni, če na otok sprejmejo otroke (če jih mislite seveda imeti s sabo). Tudi meni je bilo najprej logično, da so otroci dovoljeni povsod, ampak temu ni tako. Kar nekaj resortov želi svojim gostom, ki na Maldive pridejo po mir in tišino, to tudi omogočiti, zato jih kar nekaj ne sprejme otrok.

Najbolje, da pri izbiri resorta iščete družinske resorte. Naj pa vas ime ne zavede preveč. Pomeni le to, da so otroci dobrodošli, ne pa, da zanje nudijo kaj dosti dodatnih uslug. Res je sicer, da otroci kaj dosti več kot peska in vode (in kup živali) za celodnevno animacijo ne potrebujejo, a vseeno pričakujte doplačilo za igralni kotiček, izposojo koles, športne opreme…

Priznam, da je mene to precej presenetilo. Imeli smo tudi nekaj težav s stolčkom za hranjenje (ker so imeli samo 3!!!) in z otroško posteljico (spet premalo za resort). 

Nina in Ian sta se cele dneve igrala na plaži.
4. “HIŠNI” KORALNI GREBEN

Ob izbiri otoka je pomembno še, da ima svoj koralni greben oz. house reef, kjer lahko z otroki (ali brez) snorklaš in opazuješ živahno vodno življenje. Nimajo vsi otoki svojega grebena, zato vprašaj/preveri tudi to.

Pisane ribice, mali in večji morski psi (nenevarni), skati, polžki, rakci, vodne kače in druge morske živali, ki plavajo in se skrivajo ob koralah so svojevrstno doživetje za otroke in odrasle. Škoda bi bilo izbrati otok, ki tega nima, saj je to nekaj po čemer si bodo otroci te počitnice najbolj zapomnili.

Sun island Resort and Spa ima svoj koralni greben. Ribice so za razliko od naših zeloooo družabne in kar same priplavajo k tebi in se celo malo obdregnejo vate. Voda je nizka, otroci lahko do grebena hodijo in potem z masko opazujejo pisano življenje. Mimo redno plavajo mali morski psi (baby shark :)), vsak večer pa je na določeni točki tudi hranjenje velikih skatov in velikih morskih psov. 

Hranjenje Sting rayev.
Reden gost na naši plaži.
5. IZBIRA PAKETA (RESORT)

Če si izberete resort, si boste morali izbrati tudi tip nastanitve in paket obrokov. Večji resorti ponujajo več različnih tipov nastanitve in kombinacij obrokov, kar pa pomeni velika razlika v ceni med eno in drugo izbiro.

Pol ali polni penzion? 
Na lokalnih otokih se s to težavo ne boste srečali, saj imate precejšnjo izbiro trgovin in restavracij/stojnic s hrano, v resortih pa so vse restavracije in trgovine v lasti resorta, druge izbire ni, zato so cene zelo visoke.

Čeprav bi si večina na prvo žogo navadno izbrala polpenzion, je z majhnimi otroki to lahko težava. Sploh če se zbujajo med prvimi (mi smo bili pokonci okoli 6h) in si na zajtrku čim se začne. S polnim penzionom nimate kaj izgubiti, saj opoldne paše juha ali testenine za otroka in kaj lahkega za starša. Alternativa je večinoma zelo draga hitra prehrana, ki se v nobenem pogledu ne izplača.

Mi smo izbrali polni penzion, brez vključene pijače. Ker ob kosilu in večerji nismo vajeni piti, pijače nismo pogrešali (vodo dobiš vedno). Za sosednjo mizo so imeli paket z vključeno pijačo (to pomeni pivo, coca cola, vino, sok), pa otroka nista delala kakšne drame, tako da je bila odločitev pravilna. Na otoku je sicer 7 restavracij, dve smo uspeli preizkusiti (zadnji dan in za Urošev rojstni dan), ostalih pa ne. Glede na ceno teh dveh plačljivih obrokov, je bila izbira za polni penzion tudi pravilna). 

Naša restavracija, kjer smo imeli svojo mizo in lastnega natakarja Krishno.

POMEMBNE INFORMACIJE

Let iz Ljubljane: TURKISH AIRLINES 
(Mi smo imeli v obe smeri večerni let, s prestopom v Istanbulu. Večerni oz. nočni let je za potovanje z otroki vrhunska izbira.)
Valuta: Rufiyaa (1 Rufiyya = 0,054 Euro)
(Na resortu je možno plačilo s kartico, tako smo vse plačevali kar z evri. Tudi vse cene so bile vedno na voljo tudi v evrih in dolarjih).
Najboljši čas za obisk: Suha sezona traja od novembra do aprila, vseeno pa je isto toplo in primerno za obisk skozi celo leto.
Vizum: Slovenski državljani vizum pridobijo z vstopom na Maldive (več)
Kaj vzeti s sabo: Sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem, masko in plavutke, lopatko, kanglico… rokavčke/obroč.
NE POZABI! Maldivi so muslimanska država, zato veljajo določena pravila! (več)

Krasno potovanje na to sanjsko destinacijo vam želimo!

 

VEČ o našem resortu si lahko prebereš TUKAJ 
VEČ o našem potovanju po Šrilanki prebereš TUKAJ (prihaja kmalu!) 

VEČ o naši dogodivščini najdeš na mojem INSTAGRAMU pod highlights Maldivi

 

Poglej tudi

Komentiraj