Maldivi z otroki: Sun island resort and spa

Izbira pravega otoka za obisk Maldivov z otroki, je posebna naloga. Zanjo sem porabila kar nekaj časa in energije. (Kako izbrati otok: TUKAJ) Ker so za nas Maldivi pomenili nadaljevanje potovanja po Šrilanki, sem si želela bolj oddiha kot raziskovanja otokov in bolj miru kot spoznavanja države.

Na koncu sem se odločila za Sun island resort in spa, ki je največji družinski resort na Maldivih. Je lahko dostopen (1 notranji let in 5 minut speed boat-a), otroci so dobrodošli, prebrala sem nekaj slovenskih blogov, ki so ga priporočali in cena zanj je bila med nižjimi (gledala sem resorte). Ujela sem celo polovično ceno, ki je bila še vedno zelo visoka, a sva se odločila: Na Maldive gremo verjetno samo enkrat v življenju.

Sun island resort in spa.
KAKO DO MALDIVOV

Do Maldivov iz Ljubljane pelje Turkish airlines. Ima en postanek (Istanbul) in leti zvečer oz. čez noč, kar je za pot z majhnimi otroki idealno.

Trenutno ima Turkish akcijo letalskih kart: https://www.letimzbrnika.si/maldivi/

Še ena opcija so Emirati, ki se ustavijo v Dubaju in so še malo bolj udobna verzija, a se nam nikakor ni izšla kombinacija, ki bi si jo želeli.

Za vse kombinacije letalskih kart vam iskreno priporočam Z letalom na poti. Brez Katje ne vem, kako bi skombinirala tako cenovno ugodno varianto in njena pomoč pri rezervacijah je res zlata vredna.

Pot s šestletnico in še ne dveletnikom je bila… zanimiva. 🙂 Nina se je odlično držala in tudi na samem letalu hitro usvojila uporabo ekrana in želje za pijačo in hrano. Ian pa je na letalih precej trpel in posledično mi vsi z njim. Ker ni imel svojega stola (pod 2.letoma), se je zviral po meni in Urošu tako na poti do kot iz našega potovanja. In na vseh letih vmes. Če bi izbirala še enkrat, bi zanj vzela svoj sedež. Nikakor pa ne posteljice, saj prvi sedeži (kjer je posteljica) v tem letalu niso imeli ekranov s filmi. V glavnem, letalo je najhujša stvar celotnega potovanja. Ampak smo preživeli.
KAKO DO SUN ISLAND RESORTA

Sun island resort se nahaja v Južnih atolih, 17 minut z lokalnim letom od mednarodnega letališča. Ko pristaneš po dolgem letu na letališču v Maleju, te tam pričaka predstavnik resorta (Prej se dogovoriš z resortom! Tu gre skoraj vedno za doplačilo in rezervacijo vnaprej! Preveri!), ki te odpelje na letališče za notranje lete.

Sun island resort leti z lokalno družbo, ki leti večkrat na dan in tako nikoli ne čakaš kaj dosti. (Če rezerviraš kakšen drug resort, se dobro pozanimaj, kako poteka prevoz do njega! Zgodi se lahko, da boste morali čakati ali celo prespati v Maleju!) Potem poteka vse kot po nekakšnem tekočem traku. Vkrcanje na letalo (Ian je v čakalnici spet delal dramo.), 17 minutni let z malim, starim letalom, a s krasnim razgledom. Potem vkrcanje v kombije in vožnja do speed boat-ov.

Prtljago ti vozijo posebej, tebe pa noro hitro (5 minut) s speed boatom (jaz sem Iana držala z vsemi štirimi) do otoka. Tam so nas pričakali taki golf carts, ki so nas odpeljali po dolgem pomolu do recepcije, kjer te že čaka tudi tvoja prtljaga.

Po registraciji, ki poteka ob kozarčku soka, so nas temi mini vozili odpeljali do izbranega bungalova.

Sun island resort in spa je največji družinski resort. 

SUN ISLAND RESORT IN SPA

Sun island resort in spa, nagrajen kot najboljši eko resort v 2016, je največji družinski resort z zelo raznoliko vegetacijo in veliko možnostmi za različne aktivnosti. Dolg je 1,6 km in širok 380m, kar je za Maldivski otok precej veliko in pomeni, da nudijo možnost izposoje koles za hitrejše potovanje od bungalova do restavracije in za lažje raziskovanje otoka.

Na otoku je 422 različnih bungalovov, spa, bazen, glavna restavracija, kavarna, 3 bari in 3 restavracije (tajska, italijanska in ZERO (samo produkti iz otoka)), športni kompleks, igrišče za tenis, klub za vodne športe, animacijski prostor in otroški kotiček (zelo slabo urejen in za doplačilo!!).

Čez dan in vsak večer se na otoku odvijajo različne animacije, od vodne aerobike v bazenu do različnih tematskih večerov, na voljo je tud knjižni kotiček, trgovina s spominki in kup ponudb za izlete.

Mi smo otok s kolesi in peš raziskali po dolgem in počez. Na otoku in okoli njega prebiva ogromno živali, na otoku rastejo banane, kokosi, raznovrstna vegetacija, morje je toplo in prijetno in vedno je na voljo veliko sence.
REZERVACIJA IN PLAČILA

Priporočam vam rezervacijo direktno pri resortu: https://www.villahotels.com/sun-island/ Pri rezervacijah za Maldive vedno poleg Bookinga ipd. preverite še pri direktnem ponudniku, saj je posebna ponudba dostikrat boljša od ostalih. Ne pozabite povprašati in vračunati še cene za notranji let.

Plačila lahko vsa izvedeš s kartico. Jaz sem vse od dodatnih izletov do glavne cene za nastanitev plačevala kar z navadno bančno kartico. Cene so mi podajali v evrih ali dolarjih. 

Košček raja.
IZBIRA NASTANITVE

Na Sun island resortu je 422 bungalovov, ki pa so si precej različni glede na lokacijo, velikost in ceno. 

Na voljo je 6 različnih možnosti:

Sun Villa – manjša hiška v notranjosti otoka (najcenejša verzija, brez direktnega dostopa do plaže)
Standard beach bungalov – manjši bungalov z lastno plažo
Superior beach bungalov – večji bungalov z lastno plažo in senco (naša izbira)
Sunset villa – soba v vrstnem kompleksu ob plaži
Beach pool villa – vila z lastnim bazenom na plaži
Water bungalow – bungalov na vodi (ne priporočam za otroke)

Več o bungalovih si preberi TUKAJ 

SUPERIOR BEACH BUNGALOV

Mi smo izbrali večji bungalov (superior bungalow) na plaži z lastno senco in vedno bi isti bungalov izbrala še enkrat. Bungalov je bil dovolj velik za vse 4, z zunanjim tušem in notranjo kadjo, z lastno teraso, dvema ležalnikoma, krasno celodnevno senco in manj kot 10m od morja.

Naš superior beach bungalov je bil odlična izbira. Velika soba, terasa, dva ležalnika, lastna plaža in veliko sence.
Pogled iz ležalnika pred bungalovom. Sanjsko.
Celodnevna senca.

Poleg tega, da je bil dostop do morja enkraten, da smo imeli svojo senco, plažo, da je bil okoli nas popoln mir (na plaži smo bili čisto sami, naslednji gostje so bili kar nekaj metrov stran od nas), smo bili zelo zadovoljni tudi z lokacijo našega bungalova.

Nahajal se je na južni strani otoka, blizu vodnih bungalovov. Nič vetra in valov, nizka voda in koralni greben do katerega smo se lahko sprehodili. Čudovit mir. Na drugi strani otoka je ves čas močno pihalo, valovi so odnašali pesek in voda je bila precej globlja. Če bi imeli bungalov na drugi strani, bi bila naša izkušnja zelo drugačna.

Mirna, prijetna voda.
Neskončno možnosti za ustvarjanje.
Midva sva lahko ležala in brala, ko sta se otroka lahko cel dan igrala in jima idej ni in ni zmanjkalo.

Južna stran je bolj mirna stran. Vse dogajanje se odvija na severni strani, tudi glavna restavracija je na severu. Ker so nas prvo noč naselili v napačen bunaglov, so nam v opravičilo ponudili celotedenski najem koles, ki se je izkazal za izvrstnega, saj smo na kosilo in večerjo hodili kar s kolesi, prav tako smo lažje raziskali celoten otok.

Ker smo se zbujali zelo zgodaj zjutraj, smo otok raziskovali na poti do zajtrka. Vsakič smo se do tja odpravili po drugi poti. To so bila ena najlepših juter v mojem življenju. Ko je bilo vse še tako tiho in ravno prav toplo.

Mimogrede: Z bunaglovom dobiš tudi svojega “house keeping” modela. Naš je bil… zanimiv. Precej vsiljiv in brez pravega občutka za otroke. Videvali smo ga vsaj nekajkrat na dan, ko nam je čistil bungalov in se resnično trudil vzpostaviti nek stik, ampak res ni imel občutka ne za Iana, ne za zasebnost in je vedno prišel ob najbolj nepravem trenutku 🙂 Zanimive so bile tudi zaposlene (domačinke – torej zakrite po pravilih), ki so vsako jutro pometale plažo (pesek). Bile so glasne, nič uvidevne in precej nesramne druga do druge (žalile so se, pljuvale…). To je bil del, ki nam res ni pasal v ta raj, sploh glede na ceno. 

En dan smo našli kokos, ki je bil cel dan glavna atrakcija.
En dan smo odkrili največji peskovnik na svetu 🙂
En dan smo se znašli med mini palmami.
En dan pa smo že pred zajtrkom skočili v bazen.
HRANA IN PIJAČA

Ob rezervaciji imaš na voljo izbiro samo nočitve z zajtrkom, polpenzion, polni penzion ali all inclusive (še nekatera! pijača). Vsi obroki so s to rezervacijo vezani na eno, glavno restavracijo, kjer vse poteka samopostrežno. 

Ob prihodu dobiš svojo mizo in svojega natakarja. Voda, čaj in kava so vedno na voljo brezplačno, ostala pijača pa je za doplačilo (Coca cola 6€, Pivo 8€…).

Vse ostale restavracije so na voljo z rezervacijo in seveda z doplačilom (Pizza margerita 15€, Pomfri 8€…). Mi smo se zato odločili kar za polni penzion, saj glede na naše zgodnje vstajanje otroka ne bi zdržala od zajtrka do večerje, na otoku pa razen restavracij ni drugega načina za nekaj pojesti. Cenovno je bila zato to za nas najugodnejša opcija in bi se zanjo odločili ponovno. Pijače nismo vzeli in smo pili vodo, ker jo tudi doma vedno.

Restavracija leži ob plaži, mize so pod streho, v senci.

Hrana je bila ok. Velika izbira sadja, zelenjave, indijskih, kitajskih, morskih, mesnih jedi, sladic, solat, juha, vsak dan kaj drugega, lepo pripravljeno, veliko tudi direktno pripravljeno pred našimi očmi.

Ni pa bilo na voljo nič posebnega, kar smo mogoče glede na ceno vseeno pričakovali. Samopostrežni bar je bil primerljiv s slovenskim hotelom s tremi ali štirimi zvezdicami. Ponudba je bila sicer zagotovo širša, ampak okusi in sestavine pa niso bili nič posebnega.

Naš natakar Krishna je bil zelo prijazen in izredno uvideven. Imel je krasen občutek za otroka, ki ju je tudi lepo animiral (tudi ostali natakarji so Nini vedno z veseljem pomagali pri izbiri in nalaganju hrane). Je pa bil problem z otroškim sedežem za Iana, saj so imeli na voljo premalo sedežev. Vsak obrok smo zato morali obrniti celo restavracijo okoli preden smo se lahko posedli in jedli.

Samo kot zanimivost: kokos na Šrilanki stane 0,5€, na Maldivih pa identičen 12€.
UROŠEV ROJSTNI DAN

Ker je Uroš na Maldivih praznoval rojstni dan, smo ta dan naredili poseben. Za darilo sem mu kupila izlet s potapljanjem z mantami in kitovci. Od tam nima niti ene slike, ker smo mi z otroki ostali na otoku, ampak pravi, da je to izkušnja, ki so jo bo zapomnil za celo življenje in jo priporoča vsem. Potapljal se je na bližnjih koralnih grebenih in plaval s pisanimi ribicami in ogromnimi ribami, kitovci in morskimi psmi.

Za večerjo pa smo se odločili izpustiti obrok v naši restavraciji in smo si privoščili večerjo v tajski restavraciji, ki je tisti dan pekla jastoge na žaru. Tajska restavracija se nahaja na koncu pomola z vodnimi bungalovi, sredi oceana in je že to res čudovita izkušnja.

Ker so vedeli, da ima Uroš rojstni dan, so mizo posebej lepo pripravili in ga na koncu tudi presenetili s steklenico vina in torto. Midva sva si privoščila tajski meni z jastogi, otroka pa sta brezplačno dobila ocvrte piščančje krokete, pomfri in sladoled. Lepa izkušnja.

Rojstnodnevna miza. <3
Porcija za eno osebo 🙂

KAJ POČETI NA OTOKU

Ko si enkrat na otoku, si vezan na dogajanje in ponudbo na otoku. Sun island resort in spa je ogromen otok in dejavnosti zlepa ne zmanjka. Po osmih dneh nam ni postalo nič dolgčas in z lahkoto bi ostali še.

Res je, da gre večinoma za športne in sproščujoče dejavnosti, saj kulture in arhitekture v resortu ne moreš spoznavati.

Pesek, morje, palme in kokos je vse kar potrebuješ.

Mi smo vsako jutro in vsak večer opravili konkreten sprehod po otoku, čez dan pa smo plavali, šnorklali, se igrali na pesku in z naravnimi materiali od listov palm do kokosov in pisanih cvetlic. Veliko smo tudi kolesarili, si ogledali nasad banan, obiskali smo plažo s športnimi aktivnostmi, Uroš pa se je udeležil tudi vodenega dnevnega izleta s potapljanjem.

Nekajkrat smo zvečer igrali namizni tenis, enkrat smo si privoščili posebno večerjo, velikokrat smo skočili na bazen, da sta Nina in Ian skakala v vodo in se spoznavala z ostalimi otroki, največkrat pa smo odšli na ogled hranjenja morskih psov in sting rayev. Ker smo nori ljubitelji morja in sonca, je bilo to še največ, kar smo si lahko želeli.

Hranjenje morskih psov.
Vsak večer je čisto blizu nas potekalo hranjenje sting rayev. To so redko zamudili.

Kljub dvem majhnim otrokom mi je uspelo celo prebrati kar dve knjigi, ki sem si ju izposodila v knjižnem kotičku. Otroka sta bila res ves čas zasedena ali z opazovanjem živali ali z igranjem na pesku ali z norenjem po vodi ali z raziskovanjem zanimivih rastlin. 

Z Urošem so izdelali tudi progo za rakce in prirejali tekme v hitrosti. Rakcev je ogroooomno. Ogromno je tudi malih morskih psov (30 cm), ki vsakih nekaj minut priplavajo pogledati, kako si kaj :).

Baby shark v čisti plitvini.
Pesek je zakon.

Morski psi na Maldivih niso nevarni. Večja nevarnost je, da ti kokos pade na glavo. Zanimivo je tudi, da pisane ribice (v bistvu so kar ribe) kar same prihajajo k tebi in se celo malo obdrgnejo vate. Večinoma so v parih. Morski psi pa so včasih sami, včasih pa jih priplava cela skupina. Ampak tudi v skupini so povsem nenevarni, ker so res majhni. Baje pa tudi veliki niso nevarni sploh.

Jaz sem se malo bala edino ogromnih netopirjev oz. letečih lisic (OMG), pa tudi kačo smo srečali. Zanimivo pa se mi je zdelo, da ni bilo kaj dosti mrčesa in smo tudi zvečer brez problema sedeli zunaj na terasi.

Tekma z rakci.
Na plaži je en kup takih peščenih rakcov, ki si v pesek izdolbejo votlino.
Zlepa ne zmanjka idej.
Raj.
CENA

Letalo

Cena našega potovanja je bila kombinacija 12 dni Šrilanke in 8 dni Maldivov. Leteli smo s Turkishem (link s cenami). Turkish po postanku na Maldivih leti naprej na Šrilanko (niti se ne izkrcaš iz letala), tako da mi smo imeli drugo ceno zaradi tega. Iz Šrilanke smo potem leteli z Emirati do Maldivov, potem pa spet s Turkishem nazaj v Ljubljano.

Tukaj res še enkrat priporočam Z letalom na poti, ki je mojstrica iskanja najcenejših letalskih kart in dobro ve, kaj je najbolj optimalno za potovanja z otroki. Priporočam! 

Cena za notranji let (obvezno doplačilo!) je bila 300€ na povratno karto za vsakega od naju in 100€ za Nino. Ian je letel brezplačno, ker še ni dopolnil 2 leti. Samo ta let nas je prišel 700€.

Nastanitev s polnim penzionom za celo družino 

Mi smo izbrali Superior beach bungalow s polnim penzionom, kar vas trenutno na primer za datume 2.-9.5.2021, za 7 nočitev s polnim penzionom, za 2 odrasli osebi, enega otroka in enega dojenčka (do 2.leta) pride 2.151€ + 700€ za notranje lete + letalske karte.

Sreča.

KONČNA IZKUŠNJA

Nikoli nam ne bo žal, da smo se odločili dober teden preživeti na tem rajskem otočju. Bele peščene plaže, neskončna modrina oceana, mir, živali in rastline, nam bodo vedno skozi spomine priklicali mir v duši in srečo v srcu.

Otok je sam po sebi božanski, nikoli nam ni bilo niti za sekundo dolgčas in zagotovo je čudovita destinacija za počitnice z otroki. Sploh bi priporočala Maldive v kombinaciji s Šrilanko.

Se pa že vse od obiska borim v sebi s pravilnostjo odločitve o resortu. Otok je krasen, velik, ponuja kup možnosti za raziskovanje, ogromno je živali in lokacija našega bungalova, tako blizu oceana, je bila res nepremagljiva. Po popotovanju po Šrilanki, nam je mir veliko pomenil in nismo imeli želje tudi tukaj preveč skakati iz otoka na otok, zato je bila izbira, kar se tega tiče, fenomenalna.

Ne vem pa, če bi splošno priporočila točno ta resort. Kar nekaj Slovencev ga javno priporoča brez pardona, jaz pa bi vseeno, za tako ceno, pričakovala malo več v smislu ponudbe in odnosa. Kolesa so zelo stara, bungalovi nič posebnega, hrana je povprečna, zaposleni bi potrebovali še vsaj malo šolanja o odnosu do strank. Se mi zdi prav, da napišem tudi to, ker mene je to precej presenetilo in je prav, da veste, da se odločate za luksuz kar se tiče otoka, ne pa tudi za luksuz kar se tiče ponudbe.

Naj bo vaše potovanje še lepše od našega! Vesela bom kakšnih izkušenj in fotk iz vašega potovanja! <3

VEČ o tem, kako izbrati pravi otok na Maldivih, si lahko prebereš TUKAJ 
VEČ o našem potovanju po Šrilanki prebereš TUKAJ (prihaja kmalu!) 

VEČ o naši dogodivščini najdeš na mojem INSTAGRAMU pod highlights Maldivi

Poglej tudi

Komentiraj