KREATORKA SVOJEGA PORODA

»Še vsaka je rodila,« je stavek, ki ga izreče skoraj vsaka nosečnica. In drži, tako ali drugače, se otrok rodi, še noben ni ostal v objemu maternice za vedno. Ob tem pa se spozabi vprašat, kako je rodila ta njena znanka, prijateljica, mama, babica. Kako je rojstvo doživel otrok te ženske? Kako je porod doživela ona? Je bila med porodom prizadeta, ranjena telesno ali čustveno, ponižana ali je bila slišana, spoštovana, negovana,  je bila deležna telesne in čustvene pomoči? Vsaka izkušnja poroda v življenju ženske šteje !Pospremi jo v materinstvo in ji da povratno informacijo o tem, koliko ljubi sebe in svoje telo.

Ženska, ki se ceni, ki ima ljubeč odnos do svojega telesa in otroka, ki prihaja, reče: »Še vsaka je rodila, a jaz nisem vsaka! Moje telo in srce si zaslužita ljubeč odnos.  Za mojega otroka je pomembno na kakšen način pride na svet.« Svojega telesa in duše ne želi predati v roke neznani osebi. Ob porodu si želi ljudi, katerim lahko zaupa, da bodo ne glede na potek poroda z njo, njenim telesom in njenim otrokom ravnali spoštljivo in ljubeče. Ženska je med porodom močno telesno, čustveno in duhovno odprta in zato rabi varnost in razumljenost. Ljudje, ki so prisotni ob njej jo lahko kaj kmalu ranijo, ko pa se počuti ranjeno, se s težavo sprosti, zmehča in odpre. Lahko bi rekli, da največ, kar lahko prisotni ob njej naredijo je, da jo negujejo, poslušajo, upoštevajo, spodbujajo, z eno besedo, da varujejo njen notranji sveti prostor. V objemu varnosti se ženska zlahka preda, sprosti in odpre, skozi njo pa se lahko rodi novo življenje.

Vsaka ženska zase najbolje ve, kakšno varnost potrebuje in zato je na njej, da si to že pred porodom zagotovi. Do sebe je odgovorna, ko si ustvari pogoje, v katerih bo deležna le najboljšega. To si zasluži. Vse kar ni v skladu z njeno božansko resnico, ni dobro za njo. Kot utelešena  boginja si zasluži biti slišana, spoštovana, negovana, ljubljena tako od sebe kot od drugih. Zato je prav, da si v tako ranljivem obdobju kot je nosečnost porod in materinstvo, ženska da možnost, da si prisluhne, kaj so potrebe njenega telesa in srca. In njena pravica je, da si poišče okolje, ki spoštuje njene želje. Če je ženska preveč oddaljena od  božanskega v sebi in ne ve več točno kaj je zanjo dobro in kaj ne, je odlično, da si poišče pomoč pri drugih ženskah, ki so do svoje vrednosti že prišle. Med njimi se ji prebudi pra -spomin, ki jo vodi do resnice v sebi.

Draga ženska, ti si kreatorka svojega poroda! Ne babice, ne porodničarji, ti ustvarjaš svojo izkušnjo bolečo ali pa navdihujočo, samo ti. Od vedno je ženska rojevala s svojim telesom, s svojo prirojeno močjo ob podpori drugih izkušenih žensk in tako bo tudi ostalo. Ne predajaj svoje modrosti in moči v roke drugim, raje jo izkoristi sebi v prid ter v sebi odkrij svoje skrite potenciale. Ko se pripraviš na porod, na način, da ozavestiš svoje strahove in jih spremeniš v zaupanje, poznaš delovanje svojega telesa med porodom, poznaš tehnike lajšanja bolečine in rojevaš v  (zate) varnem in spodbudnem okolju, si odgovorno poskrbela zase in svojega otroka. Vse si naredila, kar je bilo v tvoji moči, da bo vajina izkušnja čudovita in izpolnjujoča. Sedaj se lahko samo še v miru in zaupanju prepustiš toku poroda.

Napisala: Tita Tušar, univ. dipl. pedagoginja, andragoginja in doula (porodna spremljevalka)

Tito boste lahko tudi osebno povprašali o vsemu kar vas zanima, saj bo 13.4. ob 18h v trgovini Mothercare BTC za nas vodila brezplačno delavnico. Info in prijave: Brezplačna delavnica: NARAVNI POROD

Titi pa se lahko pridružite tudi na tridnevni delavnici: PRE-POROD

Spletna stran in FB: www.zenskazenski.si

Poglej tudi

Komentiraj