KAKO BRATI PRAVLJICO OTROKU

Govorili smo že o tem, kako izbrati pravo knjigo za otroka. Danes pa bomo z vami delili še nekaj smernic, kako otroku brati izbrano pravljico. Branje otroku je posebna in povezovalna izkušnja med starši in otročičkom, zato tukaj ne obstajajo točno določena pravila, ki jim je treba slepo slediti. Sami najbolje poznate svojega otroka in veste, kaj najbolj pritegne njegovo pozornost. Nekateri otroci so bolj odzivajo na ilustracije v slikanicah, nekateri na glasno in doživeto branje, nekaterim pa je dovolj zanimiva že samo zgodba sama. Kar je skupno vsem otrokom je to, da zelo uživajo v času, ki ga namenite njim. Otrok uživa ob poslušanju vašega glasu in zavedanju, da ste v tistem trenutku povsem posvečeni njemu in so ti trenutki samo vaši – nekaj, kar je več vredno kot fizična darila in se bo za vedno zapisalo v vaš in otrokov spomin. Tisti, ki so vam starši v vašem otroštvu brali, se verjetno še spominjate, kako lepi so bili ti trenutki, ko je vaša mamica skrbno obračala liste slikanice in s toplim prijetnim glasom brala naprej, ali ko je vaš očka z globokim strašnim glasom oponašal kakšnega nepridiprava ali pošast iz pravljice… in to vse samo z namenom, da bo vam lepo in zabavno in da boste v tistem trenutku pozabili na zunanji svet in vstopili v svet gradov, kraljev in kraljic, pošasti, čarovnije in vsega mogočega in nemogočega! Skratka, branje otroku je res pomembna in neprecenljiva dejavnost in ne bojte se je, tudi če mislite, da niste najboljši bralci. Otrok vas nikoli ne bo kritiziral, temveč bo cenil te trenutke, ki jih boste namenili samo njemu.

Poglejmo pa si nekaj načinov, kako lahko izboljšamo izkušnjo branja otroku:

1. Berite čim večkrat. Najbolje vsak dan ob istem času (npr. pred spanjem, po kosilu …). Tako boste vzpostavili rutino, hkrati pa je branje pravljic dober način, da se otrok umiri.

2. Berite počasi in izrazito. Uporabljajte različne glasove za različne like v pravljici.

3. Ko berete, sledite besedam z vašim prstom. Tako bo otrok videl, da berete z leve proti desni.

4. Kažite na slike in poimenujte različne predmete, barve, oblike. Sprašujte otroka, kaj vidi.

5. Sprašujte otroka, kaj misli, da se bo še zgodilo v zgodbi, ki jo berete.

6. Vzemite si čas in odgovorite na vsa vprašanja, ki jih bo otrok morda zastavil.

7. Ob branju se zabavajte! S tem boste pokazali, da je branje zabavno in pripomogli k temu, da bo otrok vzljubil branje.

8. Pustite, da otrok pomaga obračati strani v knjigi.

9. Naredite si domačo knjižnico. Nekaj posebnih knjigic, ki jih ima otrok še posebej rad imejte doma. Knjige niso več tako drage, z malo pazljivosti pa so lahko tudi večne in jih bosta morda nekoč brali svojim vnukom, zato je to res dobro porabljen denar.

10. Ne bojte se brati iste knjige večkrat. Sami boste spoznali, da otroku ne bo težko slišati iste ljubljene zgodbe večkrat.

In ne pozabite … nikoli ni prekmalu (ali prepozno) za začetek z branjem otroku! Tudi zelo majhni otročički, ki še ne govorijo, uživajo v vaši bližini, vašem glasu in radi gledajo zanimive ilustracije. Hkrati pa se tako že od malega navajajo na branje in se spoznavajo z različnimi koncepti, besedami, čustvi. Vse to pozitivno pripomore k otrokovem razvoju.

Za konec pa nekaj misli otrok o pravljicah (vir: www.zupca.net):

Pravljica je večernica, zato ker je za zvečer. (petletnik)
Pravljica je zame kot mamin poljubček, ko grem spat. (šestletnica)
Pravljica so take stvari, da otroka razveselijo.
Pravljice na kaseti so zanimive, vendar mi oče zna bolje pripovedovati. Pa še v naročje me vzame.
Kasete in televizije ne morem nič vprašati. Če mi pravljico pripoveduje mamica, jo pa vedno še kaj vprašam.
V šoli bi bilo lepo, če bi nam povedali več pravljic.

Še več o pravljicah in njihovi moči si preberite TUKAJ.

 

Poglej tudi

Komentiraj