KAJ JE V TEJ ZGODBI RESNIČNA TRAGEDIJA

Sama nisem bila niti malo presenečena, ko so mamico fantka, ki je v živalskem vrtu v Cincinnatiju splezal h gorilam, označili za slabo.

Naš prvi, instinktivni občutek, ko slišimo grozljivo zgodbo, kot je bila ta, ki nima nikakršnega srečnega razpleta, je, da razmišljamo, kako bi jo lahko preprečili. Morala bi ga držati za roko, moral bi biti zavezan v vozičku. Morala bi vedeti, da bo splezal k vodi. Morala bi iti za njim. Nikoli ne bi smela odmakniti oči stran od njega. In to, da so usmrtili gorilo, je res velika tragedija.

A nekateri so šli še dlje. Zahtevali so preiskavo socialne službe o primernosti staršev ali celo vpili, da bi morali, namesto gorile, ustreliti to mamico.

Kot da ona sama vsak dan ne podoživlja grozovitih trenutkov, se ne sprašuje, kako bi lahko to nesrečo preprečila, v glavi pa ji ves čas ne odmevajo njene besede: ”Mamica je tukaj. Rada te imam!”.

A ta zgodba v resnici sploh ne govori o eni mamici, enem fantku in eni gorili.

V resnici govori o tem, kako mamice NIKOLI ne morejo zmagati.

Ne glede na to, kaj naredimo, v očeh družbe naredimo vedno nekaj narobe.

Enkrat smo pretirano zaščitniške mamice, ki lebdimo nad svojimi otroki in poizkušamo nadzorovati vsak njihov trenutek. Jih ne spustimo iz svojega objema in jim ne pustimo živeti.

Naslednjič poslušamo, kako super je bilo, ko so otroci v 70-ih in 80-ih ves dan svobodno tekali naokoli, se vozili s kolesi in jih ni nihče nadzoroval in vedel, kaj počnejo. Kako super je bilo, ko so bile mamice še take, da so otrokom pustile živeti.

In kolikokrat smo slišale glasna zgražanja, ko so nekateri strašni starši v večjih parkih svoje otroke privezali na povodce?!

Nobena stvar, ki jo mame v današnji družbi storimo, ni v redu. Otrokom moramo pustiti, da prosto tekajo, divjajo in raziskujejo. Ampak ne tako prosto, da bi se lahko poškodovali.

Mamice moramo biti v vsakem trenutku popolne, če ne, nas imajo za slabe.

Tudi v vseh drugih primerih so krive mame: Največ kriminala povzročijo otroci mamic samohranilk (kje so očetje, ki so otroke pomagali narediti, ni pomembno). Mame karieristke so krive, da so njihovi otroci asocialni (kaj pa vsi očetje, ki so odsotni od jutra do večera?).

Zakaj so vedno odločitve mam tiste, ki se jih obtožuje za vse kar je narobe v naši družbi? Četudi pri odločitvah sodelujejo očetje, smo po navadi na koncu krive kar me.

Zgodba o gorili je samo opomnik družbi, da bi morala namesto iskanja krivca v mamicah, pogledati globlje, v samo bistvo in srce družbe.

Tole je KRUTA RESNICA, ki jo poznamo vsi starši: Nesreče se bodo dogajale, sploh kar se tiče manjših otrok. Vaš otrok BO stekel pred avto, BO padel v globoko vodo in BO spil nekaj, česar ne bi smel. BO odtaval izpred hiše in nagajal psu, ki ga BO ugriznil. Kolo BO vozil po napačni strani ceste in s prijatelji BO toliko časa izzival nesrečo, da se bo nekomu nekaj zgodilo. Na zabavi BO popil preveč alkohola in BO zaupal napačni osebi.

Ne moremo jih vedno držati za roko . In to je strah vzbujajoča realnost starševstva.

Lahko se trudimo po najboljših močeh. Starševstvo ves čas spremlja toliko tveganja in bolečine. Tega se spomnim vsakič, ko pustim svojim otrokom, da se s kolesi odpeljejo na obisk k prijatelju. Biti starš je grozno težko, ker toliko visi na nitki.

Toliko lahko izgubimo.

Nismo popolni in nehati moramo pričakovati od staršev, da ne bodo nikoli naredili nobene napake.

In nehati moramo pričakovati od mamic, da bodo skrbele za cel svet.*

Družba mamicam nalaga popolnoma vso odgovornost za vzgojo otrok. Po drugi strani, ves čas stoji  v ozadju in čaka, da bodo mamice naredile napako, ko jim bo lahko s prstom žugala in jih obtoževala kako narobe opravljajo svoje dolžnosti in kako se to odraža v celotni družbi.

Zgodba o gorili je res tragedija. Nesreča z žalostnim koncem. In mamica v zgodbi je odličen krivec zanjo. Vsi vemo: morala bi narediti drugače. Ona je kriva. 

Kaj pa, če pogledamo še nekaj zgodb iz prejšnega tedna:
Več kot 700 mrtvih očkov, mamic, otrok, tet in stricev, ki so v boju za preživetje prečkali morje. Fotografije utopljenih dojenčkov. Kdo je kriv? Zakaj družba molči? Ne vemo kdo je kriv? Ne vemo kaj bi morali storiti, da bi preprečili to tragedijo, ki je po številu žrtev 700x hujša? 

V tajskem budističnem templju so našli 40 trupel mladičkov tigrov. Niso umrli zaradi 40 slabih mamic. Ali pač? 

Aja, pa ozračje se segreva, ajaaaaaaa, ali ste videli kako je bila včeraj oblečena Kim Kardashian? Me prav zanima katero od novic bomo prej prebrali in katero bolj glasno komentirali.

 

Do * prevedeno iz: YourTango

 

Poglej tudi

Komentiraj