Jogurtova strjenka (brez smetane) s kakijem in ajdovimi kokicami

BeFunky Collage

O MENI IN O AJDI ali KAKO JE NASTAL TALE RECEPT

Da je pod mojimi rokami nastala tale sladica, je zelo neverjetno. Sladice namreč niso ravo moja najmočnejša točka. Ne kar se tiče priprave ne kar se tiče okusa. Nisem ljubiteljica kakijev, tudi ajda mi ni ravno pri srcu. Kaj se je torej zgodilo? Na FB strani Mamina maza sem pred časom v ”Moje male obsedenosti” objavila Maca mix kavo in lastnica spletne trgovine, kjer sem jo kupila, je bila tako hvaležna za to objavo, da mi je v zahvalo poslala še eno Maca mix kavo, kokosov čips in eno kilo ajdove kaše. Kavo in čips sem brez problema uvrstila v svoj vsakdan, ajdo sem pa prve dva tedna samo opazovala.

Ajdo imam rada v gobovi juhi, to je pa to. Ne maram kaš in kašastih stvari. Lahko bi jo podarila komu, ampak daril se ne daje naprej in mogoče bi bilo fino poizkusiti nekaj novega. Ajda je tudi izredno zdrava, priporočajo jo za nižji krvni pritisk, boljši krvni obtok in boljši imunski sistem, zato sem se odločila, da nekako jo bom pa že pripravila. Navsezadnje je tudi prav, da ajdo predstavim Nini, ki pa lahko, da ji bo zelo všeč. Začela sem iskati recepte, a me ni nič prepričalo, dokler nisem na Tednu restavracij v Strelcu uživala v njihovem meniju in v sladici zagledala zmagovalen način njene priprave. Ajdove kokice! Svetovno. Doma sem takoj poizkusila in uspelo je. Kam naj jih pa sedaj dam? V jogurt? Mmmmm… Kul! Sezona kakijev? No, ko ga imam ravno doma… Mmmmm! Hudo! Sedaj pa spravim vse skupaj v malo bolj ”sladicasto” obliko in bo. Rezultat: NJAMI!!! Zato delim z vami 😉

 

RECEPT

Potrebujemo (za 4 sladice):
– ajdovo kašo
– 1/2 l  jogurta
– želatino
– 1 vanilin sladkor
– kokosov sladkor (lahko tudi navaden ali katerokoli drugo sladilo) – dodajaš po okusu
– sok pol limone
– 2 kakija (ali sadje po izbiri)

Priprava:

Jogurtova strjenka:
Z mešalnikom zmešamo jogurt z želatino, sladkorjem in limono. (Jaz sem uporabila želatino, ki je ni potrebno namakati ali greti). Nalijemo v kozarčke ali posodice in postavimo v hladilnik za 2h, da se strdi.

BeFunky Collagejogurt

Kakijev preliv:
Vzamemo kaki, ga olupimo in zmiksamo v dobrem blenderju (lahko tudi pretlačimo do tekoče mase). Ne dodajamo ničesar, saj je že kaki sam po sebi dovolj sladek in okusen. Ko se jogurtove strjenke strdijo, jih prelijemo s kakijevim prelivom. (če boste uporabili drugo sadje, lahko dodate sladilo, lahko pogrejete…).

BeFunky Collage

Ajdove kokice:
Ajdovo kašo stresemo na vročo ponev in ves čas mešamo oz. premikamo ponev, da se ne zažge. V dobri minuti bodo popokale vse kokice. Še vroče stresemo na sladico.

BeFunky Collage

Naj vam tekne,
Anja <3

P.S. Hvala spletni trgovini Zdrav obrok za prijaznost in uvrstitev tega zdravega živila v moj jedilnik! <3

 

Poglej tudi

Komentiraj