IZBRAL SEM TEBE

V koritu se je nabrala posoda. Videl sem jo. Midva sva jo umazala. Videl sem tudi tebe. Drugačnega tebe, odmaknjenega. Tebe, ki hrepeniš po pozornosti. Izbral sem tebe. Skupaj sva odšla v živalski vrt. Držal sem te, ko si hranil žirafo. Tekel sem ob tebi, ko si hotel prehiteti geparda. Letel sem s tabo, ko si oponašal orla. Smejal sem se s tabo, ko sva si v peskovniku naredila bunker. S tabo sem se pogovarjal o živalih, ko sva jedla kosilo in s tabo sem zadremal, ker sva bila utrujena od sončnega dne. Izbral sem tebe.

3 košare in še en dodaten kup perila je bilo potrebno zložiti. Videl sem jih. Midva sva jih umazala. Videl sem tudi tebe. Tebe, ki tekmuješ za pozornost svojih staršev. Staršev katerih čas se mora po novem razdeliti na čas s tabo in čas z novim družinskim članom. Videl sem te kako si zmeden, ker ne poznaš čustev, ki se nabirajo v tebi. Izbral sem tebe. Skupaj sva odšla v park. S tabo sem hodil ob jezeru, skupaj sva v vodo metala majhne kamenčke. Držal sem te za roko, ko sva preskočila majhen leden potoček in raziskovala votlo drevo. Tekla sva po stezicah in se smejala, ko sem te lovil. Izbral sem tebe.

V dnevni sobi je vladal nered. Videl sem to. Midva sva ga ustvarila. Videl sem tudi tebe. Tebe, ki potrebuješ pomoč. Tebe, prepuščenega tornadu čustev. Tebe brez kompasa. Izbral sem tebe. Vzel sem te k sebi v naročje in se lotil tvojega najljubšega opravila: branja knjig. Skupaj sva prebirala iste besede, ker se ravno učiš brati. Poudarjal sem besede, da si jih lahko ponavljal. Prebrala sva 5 knjig, vse znaš že na pamet. Izbral sem tebe.

So stvari, ki lahko počakajo in so stvari, ki preprosto ne morejo. Odkar si dobil sestrico, se je tvoje obnašanje za odtenek spremenilo. Veliko moraš predelati v zelo kratkem času, z zelo malo izkušnjami. Nisi bil ljubosumen, ravno nasprotno, z veseljem si jo sprejel. Vendar si se počutil kot da izgubljaš svoje zavetje. Svojo varnost. To sem videl. Tvoje obnašanje mi je povedalo kar mi tvoje besede niso mogle. Izbral sem povezanost namesto kontrole. Izbral sem ljubezen namesto strahu. Izbral sem tebe.

Z dovoljenjem avtorja prevedla in priredila: Anja Oman
Original: The Peaceful Papa, my gentle parenting journey 

604091_324967861009004_7781828302173423568_n

Poglej tudi

Komentiraj