BESEDE OČETA HČERKI (Izza polic z ličili.)

Draga moja punčka,

Tole ti pišem, medtem ko stojim ob policah z ličili, v našem lokalnem hipermarketu. Prijatelj mi je pred kratkim poslal sporočilo, ko je stal pred enakimi policami, v eni drugi trgovini. Napisal je, da je to najbolj zatirajoč prostor na vsem svetu. Hotel sem videti, kaj točno misli s tem in sedaj, ko stojim tukaj, se začenjam strinjati z njim. Besede imajo moč. Besede na teh policah imajo gromozansko moč. Besede in fraze kot:

Affordably gorgeous (Čudovita po ugodni ceni),

Infallible (Popolna),

Flawless finish (Popoln zaključek),

Brilliant strength (Bleščeča moč),

Liquid power (Tekoča sila),

Go nude (Bodi naravna),

Age-defying (Proti staranju),

Instant age rewind (Takojšna pomladitev),

Choose your dream (Izberi svoje sanje),

Nearly naked (Skoraj naravna), in

Natural beauty (Naravna lepota).

2014-02-06-makeup

Ko imaš enkrat hčerko, se začneš zavedati, da je enako močna kot vsi ostali v družini – je močna in strastna, ima svojo življensko pot in polna je talentov. Ima svoje sanje in želje, tako kot vsi ostali ljudje. Ampak medtem, ko stojim tukaj med temi policami, se zavedam, da je večina ljudi ne bo videla take. Videli bodo le lep obraz in telo namenjeno zabavi. Govorili ji bodo kako mora izgledati, da bo nekaj vredna in da bo lahko v življenju kaj dosegla.

Ampak besede imajo moč in mogoče, samo mogoče, lahko besede očeta tekmujejo z besedami ostalega sveta. Mogoče lahko očetove besede rešijo njegovo hčerko iz trdih rok institucionaliziranega sramu in jo ponesejo v trdno in globoko zavedanje svoje lastne vrednosti in lepote.

Očetove besede niso druge besede, ampak so iste besede z radikalno drugačnim pomenom:

Brilliant strength (Bleščeča moč). Naj tvoja moč ne prihaja iz lepo nalakiranih nohtov ampak iz tvojega srca.  V svojem jedru vedi, kdo si in to potem previdno a nepopustljivo pokaži celemu svetu.

Choose your dream (Izberi svoje sanje). Ampak ne na policah hipermarketa. Poišči svoje najbolj skrite notranje kotičke. Tvoje prave sanje so skrite tam. Ugotovi, kaj bi rada počela na tem svetu. In ko si izbereš svoje sanje, jim zvesto sledi, z integriteto in upanjem.

Naked (Gola).  Svet želi, da se razgališ. Prosim, ne. Prosim, ostani oblečena, a odstrani masko. Ničesar ne skrivaj, bodi iskrena. Povej kaj čutiš v srcu. Bodi ranljiva. Tvegaj. Ljubi svet, ki komaj ve kako ljubiti samega sebe. To počni odprto, z golo iskrenostjo. Objestno.

Infallible (Popolna). Vedno in popolnoma se zavedaj, da popolno ne obstaja! To je iluzija ustvarjena s strani ljudi, ki jih zanima samo tvoja denarnica. Če se že odločiš iskati popolnost, naj bo to popolnost v obnašanju – do sebe in do vseh, ki te obkrožajo.

Age-defying (Proti staranju). Tvoja koža se bo nagubala in mladost bo zbledela, ampak tvoja duša je nesmrtna. Vedno bo vedela, kako se igrati, kako uživati in kako izkoristiti to enkratno življenje, ki ti je dano. Zato se kljubovalno upiraj le staranju svojega duha.

Flawless finish (Popoln zaključek). Tvoj zaključek nima nikakršne zveze s tem, kako danes izgleda tvoj obraz, ima pa vso zvezo s tem, kako bo izgledalo tvoje življenje na tvoj zadnji dan. Naj bodo vsa tvoja leta priprava na ta dan. Postaraj se graciozno, tvoja modrost naj vsako leto zraste, tvoja ljubezen naj zasije tako močno, da bo lahko objela cel svet. Tvoj popoln zaključek naj bo mirno zaobjetje konca, neznanega, ki sledi. Naj bo tvoj konec takšen, da bo darilo vsem, ki te cenijo in te imajo radi.

Draga moja punčka, rada imaš vse, kar je roza in volančkasto in zagotovo razumem, da bodo ličila nekega dne zate pomembna. Ampak želim si, da bi ti dve besedi ostali bolj pomembni – zadnji dve besedi, ki ju izrečeš vsak večer preden greš spat in ko te vprašam: ”Kje si najlepša?”

Dve besedi, ki sta tako svetli, da ju noben puder ne more zakriti.

 …

Kje si najlepša?

Najlepša sem V SEBI.

 

Iz mojega srca v tvojega,

Oči

———-

Tako kot zadnje pismo, ki sem ga objavil, je tudi to pismo najprej namenjeno moji hčerki in dnevu, ko ji ga bom prebral. Sem pa to napisal tudi za vse ženske, ki morajo slišati te očetove besede. Ženske, nihče drug ne more definirati lepote namesto vas. Ampak bodo poskušali.

Moja hčerka je trenutno stara 4 leta. Če bo sledila nekemu povprečnemu starostnemu vzorcu razvijanja ljubezni do ličil, imamo še približno 5 let časa, da korenito spremenimo zgodovino in uničimo podrejanje podobam popolnih žensk.

Imamo ogromno dela. In delo se začne v srcu vsake posamezne ženske.

———-

Prvotno objavljeno: DrKellyFlanagan.com

Prevod: Anja Oman

 

Poglej tudi

Komentiraj