5 knjig, ki jih mora prebrati vsaka nosečka

Ko pričakujemo novega člana družine, se nam po glavi podijo mnoga vprašanja glede…vsega 🙂 Iščemo in iščemo primerne odgovore na vsa vprašanja in čeprav vemo, da forumi niso strokovno čtivo, se na skrivaj in s slabo vestjo za ure in ure znajdemo prav tam. 

Najprej beremo o sami nosečnosti in spremembah, ki jih ta prinese: Kaj lahko sedaj jem? Kako naj telovadim? Ali je normalno, da me špika desno spodaj? Potem beremo o porodu. Sem za naravni porod? Epiduralna je varna? Kaj vse gre lahko med porodom narobe? Bom vedela, da so to popadki? Vprašanj imamo neskončno. To je normalno. Ampak obstajajo 4 knjigice, ki lahko odgovorijo na vsa naša vprašanja, nas pomirijo in v času nosečnosti postanejo naše najboljše prijateljice. Jaz sem prebrala vse. Večkrat. In zasedle so pomembno mesto na moji knjižni polici. So ene izmed tistih knjig, ki jih raje ne posojam, saj mi nudijo varnost in oporo. Lepo čakajo na čas, ko jih bom spet potrebovala. Še podpisala sem se nanje 🙂 

1.) Katja Kessler: Mamica bom! 

mamica-bom-trda-vezavaTole knjigo sem že bolj na začetku nosečnosti dobila v dar od moje mamice. Že sam naslov in izgled sta mi bila zelo všeč in takoj sem jo vzela za svojo. Spremljala me je od začetka nosečnosti pa še kakšen mesec po porodu. Vsebuje pregled po mesecih in veliko trikov za lajšanje nosečniških težav, natančno opiše potek poroda, pripravo in pregled porodnišnic. Vse je podprto s slikovnim gradivom in izkušnjami nosečke same. Priporočam!

2.) Urška Pavčnik: Zdrava prehrana za nosečke

Healthyeatingforthep_8490476

Ko sem v roke prvič vzela tole knjigico, sem se skoraj zjokala. Res. To je pa tako lepa knjiga. Sama oblika, fotografije in pisanje… VAU! Napisana je tako, da imaš občutek, da se pogovarjaš s prijateljico, ki ti prijazno svetuje kako in kaj. Pokrije vse od hranilnih snovi, prepovedanih živil, receptov in jedilnikov do nosečniškega diabetesa, toksoplazmoze in diet. Vse kar morate vedeti v zvezi s prehrano v času nosečnosti, najdete tukaj, podkrepljeno s strokovnimi, a popolnoma razumljivimi razlagami. Priporočam! 

3.) Ina May Gaskin: Modrost rojevanja

1184_170x260

Knjiga, ki jo je napisala porodna spremljevalka in babica je velik hit po celem svetu. Verjame in zagovarja naravni porod, v prijetnem okolju, s prijetnim vzdušjem in prijetnimi ljudmi. Sama sem se odločila za porod v ljubljanski porodnišnici in sem kar malo preskočila del, ki nagovarja k naravnemu porodu (čeprav sem na koncu pristala na istem – glej Moja porodna zgodba). V tej knjigi so mi bile všeč predvsem številne, raznolike porodne zgodbe. Dobila sem boljšo predstavo o tem kako porod poteka in bila pripravljena na možne zaplete. Knjigo sem brala zadnji mesec pred rokom in moram reči, da me je lepo pomirila in mi vlila veliko samozavesti. Priporočam! 

4.) Heidi Murkoff: What to expect when you’re expecting 

231656516

Tole pa je knjigica v kateri najdeš odgovore na VSE. Žal ni še prevedena v slovenščino, je pa napisana na podlagi vprašanj, ki so se največkrat pojavljali na forumih in nanje strokovno odgovarja. Podrobno opiše vsak teden nosečnosti, kakšne so fizične in psihične spremembe, možne težavice in verjetno počutje. Preberete lahko tudi vse o porodu, zraven so tudi navodila za partnerje. Najdete pa odgovore na vsa možna vprašanja: Ali si lahko pobarvam lase z obstojno barvo? Počutim se debelo. Kaj naj storim? Strah me je, da bom med porodom naredila kaj sramotnega. Kako naj si pomagam? Katere pozicije pri spolnem odnosu so varne v času nosečnosti?… Vse 🙂 Priporočam! 

KNJIGA ZA BODOČE OČIJE: 

5.) Dr. Louis Borgenicht in Joe Borgenicht: Dojenček, navodila za uporabo

Tole knjigo pa sta napisala dva moška, oče in sin. Je super9789616473729 primerna za vse bodoče očke, pa tudi mamica sem pa tja z veseljem pokuka vanjo. Napisana je za moške, kot priročnik, z veliko načrti in slikovno podporo. Kratka, a jedrnata. Z veliko humorja, a resnimi navodili. Očka se bo nanjo z veseljem obrnil, jo preučil in dobil samozavest, da zadeve preizkusi še v praksi. Priporočam! 

Veselo branje vam želim <3

PREBERI ŠE: POROD

Spremljaj me tudi na: www.instagram.com/anja_oman/

Poglej tudi

Komentiraj