Posebna moč preplavi žensko, ko rojeva. Ne prosi zanjo, a jo ta preprosto prevzame. Nakopiči se v njej, kot oblaki na obzorju, in se sprosti, nesoč otroka s seboj.
(Sheryl Feldman)

POROD poteka v treh fazah:

1. Faza – odpiranje , spuščanje (popadki)
Prva faza lahko traja več dni, lahko pa se odvije na hitro in je sploh ne čutiš (če odteče voda na primer). V prvi fazi lahko pride do odluščenja čepa (tudi več dni pred začetkom poroda, kot gosta sluz pomešana z malo krvi), lahko pa se začne z zmernimi ali že kar močnimi popadki.
KAJ LAHKO POČNEM?
Ko začutiš, da se je začelo nekaj dogajat,
izkoristi ta čas za tuširanje, sprehajanje, masažo, počitek… Ko so popadki pogosti ali zelo boleči, se odpravi v porodnišnico, kjer bodo pogledali v kateri fazi poroda si. To ponavadi ugotovijo v sprejemni pisarni, kjer te pregledajo in ocenijo koliko si že odprta (od 1-10) in kako potekajo popadki. Po pregledu te usmerijo v posebno sobo, kjer se preoblečeš v porodno haljo in ti uredijo klistir in britje, v kolikor je to potrebno. Potem dobiš svojo porodno sobo. Partner medtem odnese tvoje obleke v avto. Spuščanje dojenčka in odpiranje se nadaljujeta, kar občutiš kot močne popadke, ki jih predihavaš v stoje, leže ali sede in s protibolečinskimi sredstvi, ali brez.

2. Faza - iztis - Čas potiskanja.
V drugi fazi si že dovolj odprta in dojenček je dovolj nizko, da se lahko začne iztis. Samo še nekaj trenutkov in že boš mamica! 
KAJ LAHKO POČNEM?
V tej fazi ne boš nujno imela veliko možnosti, telo ti bo samo povedalo kako mu najbolj paše biti. Poslušaj ga, dihaj globoko, izdihuj skozi usta in ves pritisk sproščaj navzdol. Poslušaj babico, ki te bo usmerjala! V tem obdobju lahko pride do prereza presredka, a ne obremenjuj se preveč s tem, saj do tega pride le v primeru, da je nujno potrebno in ti bo pomagalo. Konec 2. faze je najlepši trenutek: rodila si!

 3. Faza – poporodno obdobje
Ko se tvoj novorojenček rodi, pustijo popkovini, da preneha utripati in partner (če želi), jo lahko prereže. Novorojenčka pregledajo, ocenijo po APGAR lestvici in ti ga položijo na prsi. Pregledajo posteljico, ki se porodi s še enim popadkom, ki je veliko manj boleč. V primeru prereza presredka, te zdravnik zašije. Vsi skupaj ostanete v sobi še 3 ure na opazovanju.
KAJ LAHKO POČNEMO?
Novorojenček leži pri mamici in že se lahko crkljata, poskusita dojiti in se začneta spoznavati. Naj te ne preseneti, če te po vsem, kar sta ravnokar prestala, ne oblivajo občutki neskončne ljubezni. Lahko si utrujena in lahko si spočiješ. Novorojenčka lahko vzame tudi partner, ti pa se malo naspiš. Po treh urah vaju z dojenčkom prepeljejo v sobico, kjer bosta preživela nekaj naslednjih dni, partner pa odide domov in se bo vrnil v času obiskov.

VIDEO ANIMACIJA PORODA:

Telo se na porod pripravlja vse od prvega dne nosečnosti, bodoča mamica začne o njem razmišljati nekje sredi nosečnosti, najbolj aktivno pa proti koncu. Ker smo si med seboj različne, se na porod tudi različno pripravljamo. Nekatere se poroda bojijo, druge se z njim niti ne obremenjujejo. Nobena pot ni napačna, vsaka nosečnica naj posluša sebe.

 1. SPLOŠNA PRIPRAVA
  Ne glede na to kakšen način priprave na porod si izbereš, mora vsaka nosečnica sprejeti vsaj osnovne odločitve:
  -  Izbira porodnišnice za porod (glej spodaj)
  -  Izbira spremljevalca
  -  Protibolečinska obporodna sredstva
  -  Torba za v porodnišnico (glej spodaj)

2. PSIHIČNA PRIPRAVA
Pod psihično pripravo spada vse od prebiranja prispevkov, člankov, knjig, porodnih zgodb, do obiskovanja šole za starše, vizualizacij, meditacij, sproščanj, predavanj in priprav na porod.
Na izbiro je veliko dobrih tečajev in pisnih informacij. Meni je zelo pomagalo že samo branje porodnih zgodb in raziskovanje možnosti, ki jih nudijo različne porodnišnice. Vsekakor pa odsvetujem raziskave na forumih in v FB skupinah, saj dokazano vzbujajo stisko. Zaupaj sebi in se na porod pripravi v miru, brez pritiskov in splošnih predstav o tem kako bi morala roditi. Noben način ni splošno pravi.

3. FIZIČNA PRIPRAVA
Na porod se je fizično dobro začeti pripravljati čimprej. Kot sem že večkrat napisala, se telo začne pripravljati takoj, ti pa mu lahko stojiš ob strani. Če do sedaj nisi bila kaj preveč aktivna, vseeno zdaj ni pravi čas, da začneš na polno. Nosečniška vadba pod nadzorom strokovnjakov, je najboljša izbira, lahko pa se vadbe lotiš tudi doma, a brez nadzora ne bo nujno uspešna.

Najpomembnejši del priprav so poleg vzdrževanja kondicije in moči, vaje za medenično dno in vaje za dihanje. Da bo med porodom telo v veliko pomoč, moraš te vaje in dihanje avtomatizirati, kar lahko dosežeš samo z rednim treningom. Vsaj 2x na teden si vzemi pol ure časa za stiske mmd in za globoko dihanje.

O porodnem načrtu se zadnje par let kar veliko govori. To spremljajo razne polemike o tem kako bodo delavci v porodnišnici to sprejeli ali pa celo zamerili vmešavanje v njihovo rutino. V ostalih porodnišnicah po Sloveniji se je kar lepo prijel, v Ljubljanski pa še vedno velja za tabu. Po nepotrebnem vas skrbi. Potrebno je samo razčistiti kaj porodni načrt sploh je.

Porodni načrt ali raje seznam želja spiše bodoča porodnica. Skozi reševanje porodnega načrta se seznani z vsemi možnostmi, ki jih sploh ima. Želje, ki si jih medtem zada, so torej posledica poznavanja svojih možnosti. Odloči se za primerno porodnišnico, primernega spremljevalca, protibolečinsko sredstvo (ali ne), v načrtu izrazi tudi svoje strahove in pričakovanja. Porodni načrt je torej kot neka domača naloga, ki jo nosečnica opravi, da se seznani s potekom poroda in vsemi možnostmi, ki jih medtem ima. Pomaga ji pri pripravi na porod, saj nekako začrta željen potek. Predvsem je načrt namenjen njej sami.

Kaj bo vseboval porodni načrt je stvar posameznice. Kaj točno bo nosečnica vključila na svoj seznam želja, je odvisno samo od nje. Vsaka zase ve česa si želi, česa jo je strah, kaj ji veliko pomeni. Treba pa je upoštevati porodnišnična pravila. Včasih želje izhajajo iz velikega strahu pred nečim nepoznanim, zato je dobro, da se nosečnica med pisanjem seznani z vsemi možnostmi in še posebej razišče tiste, ki ji povzročajo strah. Morda ugotovi, da je nepotreben.

Če boste porodni načrt dejansko v pisni obliki izročile osebju v sprejemni pisarni je zopet vaša odločitev. Lahko ga, ni pa to nujno. V sprejemni pisarni te ponavadi vedno vprašajo po morebitnih željah in ker si načrt spisala, veš česa si želiš, zato lahko to ustno preneseš naprej. Pomembno je, da si vsaj malo pripravljena na njihova vprašanja in veš kaj govorijo, kaj sprašujejo.

Ko bodoča mamica rešuje porodni načrt, pa mora vedno pokriti še opciji b in c. Vedno lahko pride do zapletov, nepredvidljivih dogodkov in možnega neupoštevanja vaših želja. Tudi na to se skozi porodni načrt pravzaprav dobro pripraviš. Da se lahko odločiš za eno opcijo, moraš namreč dobro poznati tudi druge. Pustite si na voljo še opcijo b in c, pripravljeni pa bodite tudi za d in e.

Pomembni sta še dve stvari:

1.) Zaupajte porodnišničnemu osebju. Vaša varnost in varnost vašega otroka so zanje na prvem mestu in naredili bodo vse, da novorojenček na svet priveka cel in zdrav. V primeru zapletov se jim popolnoma prepustite in se ne obremenjujte z načrtom, ki ste si ga zadali.

2.) Prepustite se samemu poteku poroda. Pripravljeni ste, želje ste izrazili, svoje delo kar se tega tiče ste opravili. Osredotočite se nase in na svoje telo, upoštevajte navodila in veselite se, da boste končno spoznali tisto malo bitjece, ki je dobrih devet mesecev raslo v vas. Vse bo v redu.

Ne glede na to, kako bo vaš otrok prijokal na ta svet, bo to še en čudež, ko bi razveselil tako vas, kot vse ostale prisotne. Poglejte si čudovit filmček, ki ga je posnela ena od babic v ljubljanski porodnišnici. Za še malo poguma 😉

Priporočena literatura:

Ina May Gaskin: Modrost rojevanja

Dr. Marsden Wagner: Moj porodni načrt

Vzorec porodnega načrta:

http://babybook.si/nosecnost/porod/porodni-nacrt/primer-porodnega-nacrta.html

http://www.mamazofa.org/pogosta-vprasanja-o-nosecnosti-porodu/porodni-nacrt

Katero porodnišnico boš izbrala, je odvisno od več dejavnikov. Bližina igra eno od vlog, potem pa različne možnosti, ki jih porodnišnice nudijo. V okolici Ljubljane so najbolj popularne sledeče 4 porodnišnice. Zbrala sem nekaj podatkov za lažjo izbiro. V vsako od porodnišnic lahko tudi pokličeš in jih vprašaš o možnostih, ki jih nudijo.

 

PORODNIŠNICE

  Ljubljana Postojna Kranj Jesenice
Šola za starše Neobvezna Neobvezno Neobvezno Neobvezno
Plačilo - partner 20€ 17€ 20€ Brezplačno
Porod   Babiška hiša!   Doula!
 • Leže
DA DA DA DA
 • Sede
DA DA DA Polsede
 • Kleče
DA DA DA DA
 • V vodi
NE DA NE NE
 • Na pručki
DA NE DA DA
Obiski 15.00-18.00Mož in otroci 14.00-15.30 Mož in otroci 15.00-17.00Zdravi obiskovalci 15.00-18.00Zdrav obiskovalec
Po porodu 3 dni, CR 4 dni 4 dni, CR 6 dni 3 dni, CR 5 dni 3 dni, CR 4 dni
Kontakt 01 522 60 85 05 700 07 20 04 208 28 00 04 586 83 21
Ogled NI ogledov Ogledi in pogovori so možni – po dogovoru Ogledi in pogovori so možni– po dogovoru  Vsak prvi ponedeljek in četrtek v mesecu ob 11h + porodni načrt,vsak torek Epiduralna

 

Torba za v porodnišnico. To je eno izmed najlepših nosečniških opravil. Seznam potrebščin, ki jih spravljaš v novo, lično, posebno torbico, ki te bo na novem poglavju življenja še velikokrat spremljala in te marsikdaj rešila iz materinske zagate. Torba za v porodnišnico ni navadna torba, je TISTA torba, predvsem, ker se v njej že skrivajo znaki najtežjega in obenem najlepšega obdobja v tvojem življenju.
Seznam je nastal v moji prvi nosečnosti in se je do sedanje malo posodobil, a jaz še vedno prisegam na praktičnost in najnujnejše potrebščine. Svoje spalne srajce na primer nisem imela, saj ti v porodnišnici njihove redno perejo in ti dvakrat dnevno prinesejo svežo. Kaj bi lahko lepšega.
NE SKRBI, če ugotoviš, da kaj nujno potrebuješ, pa tega nimaš. Vsak dan je čas za obiske in partner ti naknadno lahko prinese karkoli.

Za mamico:

 • Materinsko knjižico
 • Napotnico ginekologa
 • Potrdilo o očetovstvu (če nista poročena)
 • Kopijo poročnega lista (če sta poročena)
 • Mobilni telefon in polnilec
 • Zobno krtačko in zobno pasto
 • Glavnik/krtača
 • Vazelin za ustnice
 • Ena velika brisača za tuširanje
 • Bepanthen (roza)
 • Nederček za dojenje
 • Blazinice za dojenje
 • Copate – natikače (če vzamete svoje copate potem naj imajo debel podplat)
 • Vložke Vir 80 ali To To Mama – VELIKO (če ti ostanejo, jih uporabljaš doma!!!
 • Knjige/revije
 • Nogavice oz. pajkice v zimskih mesecih
 • Vodo! Vsaj 2l, kasneje pa partner prinese več, super je tudi kokosova voda
 • Prigrizke za med porodnišničnimi obroki oz. za po porodu

Za dojenčka:

Za dojenčka sicer vse dobiš v porodnišnici, a priporočam, da imaš s seboj:

 • Rokavičke (da se ne opraska)
 • Dudo (v porodnišnici ti jo sicer dajo, a take ne prodajajo nikjer in imaš lahko v primeru, da jo kasneje izgubiš, velike težave)

Prinese partner naslednji dan, če je potrebno:

 • Cicatridina sprej in obroček za sedenje
 • Voda, piškoti oz. prigrizki
 • Nastavek za dojenje (za bradavice) – kupite ga lahko tudi v porodnišnicah
 • Karkoli si zaželiš

Torba za odhod domov

Poleg torbe za v porodnišnico vnaprej pripravi tudi torbo za odhod domov. Tudi to pripravi ti, ker točno veš kaj bi rada za odhod domov oblekla ti in tvoj dojenček.

Za novorojenčka in njegov odhod domov potrebujete:

 • 1 plenica
 • 1 x povijalna plenica (ni nujno, je pa bolj kompaktno :))
 • 1 x žabice oz hlačke s stopalci
 • 1x bodi z dolgimi rokavi številka 52/56
 • 1 x pajacek za čez (ta lep kompletek)
 • 1 x nogavičke/copatki
 • 1 x kapica (navadna, mehka)
 • pozimi: 1x kombinezonček in 1x topla odejica za v avtosedež
 • 1 x lupinica

Za svoj odhod domov potrebuješ:

 • Spodnje perilo
 • Nogavice
 • Obleke za odhod domov
 • Čevlje

Ne računaj na obleke v katerih si v porodnišnico prišla, saj te partner po tem, ko se ti preoblečeš v porodno haljo, odnese.

Tako, draga bodoča mamica, pripravljena si! Ne skrbi, če kaj pozabiš, vse lahko kupiš kasneje oz. ti prinese partner. Dobrodošla med vsemi nami, ki v istem trenutku kljukamo tale seznam in z vso ljubeznijo pripravljamo svojo porodniško torbo. Zmogla boš! Nisi sama! S tabo je na milijone žensk, ki se počutimo popolnoma enako vznemirjene! Srečno pot!

V porodnišnico prideš, ko se začne porod in odideš nekaj dni kasneje, odvisno od tvojega stanja in stanja tvojega novorojenčka. Če vse poteka brez problema, 3 dni po porodu.

Porodnišnice ne jemlji kot grozno ustanovo, v porodnišnici se prepričaj, da si na težko prisluženem dopustu. V porodnišnici bodo tebe in tvojega otroka redno pregledovali strokovnjaki, ki bodo vedeli kaj in kako, tebi bodo nosili protibolečinske tablete, pregledali kako poteka krčenje maternice in preverjali bilirubin na novorojenčku ter preverjali, če teža lepo napreduje. Naučili te bodo previjanja in ti pomagali pri dojenju. Ves čas boš lahko počivala, saj bodo za sveže perilo, posteljnino in redne tople obroke skrbeli drugi. Poleg vsega tega boš imela ob postelji ves čas na voljo gumb, s katerim lahko pokličeš osebje porodnišnice in jih vprašaš karkoli te zanima. V porodnišnici torej izkoristi vse te možnosti in se lepo počasi spoznavaj s svojim otročkom in dejstvom, da si postala mamica.

Po treh dneh ali več (zlatenica, nepridobivanje na teži, drugi zapleti), ko ti bodo povedali, da je varno, da odideta domov, bo partner prinesel torbo za novorojenčka, v kateri bodo oblekice za domov (Zate in za dojenčka!) in lupinico, v kateri bosta svojega otročka prinesla domov.

Doma pokliči patronažno sestro, ki te bo nekajkrat obiskala na domu in preverila kako poteka tvoje okrevanje po porodu in kako napreduje dojenček. Naučila te bo kako se čisti popek in kasneje kako se dojenčka okopa ter ti pomagala z raznimi nasveti. Ko prideš domov, je čas tudi, da izbereš pediatra in se naročiš na prvi obisk.

Vse naj naj naj lepše ti želim, draga mamica <3 Na tej spletni strani najdeš kup prispevkov, ki ti bodo pomagali v prvih dneh oz. mesecih. V kolikor se ne počutiš dobro, si utrujena in otožna, to povej na glas! Imaš vso pravico! Tukaj smo zate vse ostale mamice, ki smo enkrat že šle skozi enake občutke in z veseljem ti stojimo ob strani! <3

Lepo počivaj, spoznavaj svojega dojenčka. Vsaj eno leto bo čisto in samo tvoj <3

Tale seznam je nastal po moji prvi nosečnosti, v drugi sem ga še malo skrajšala in uredila po pogovorih z udeleženci predavanj materinske šole. Seznam vključuje stvari za novorojenčka, torej za prvi mesec. Seveda gre večino stvari naprej v naslednje mesece, ampak bodiji, pajacki, nogavičke, .... pa še niso dodani tukaj, ker se mi zdi, da je potem to stvar posamezne mamice in njenega dojenčka, ki se do drugega meseca že veliko bolj utečeta. Upam, da vam pomaga! 

Obleke:

 • 2 spalna pajacka;
 • 4 bodije številka 56 (zapenjajo naj se pri strani!)
 • 3 pajacki, ki se zapenjajo na ramenih;
 • 2 para nogavičk in/ali copatkov;
 • 2 pralna slinčka;
 • 2 jopici;
 • 2 kapici
 • 1 podložen pajacek ali vreča za pozno jesen ali zimo.

Spanje

 • 2 rjuhici, posteljnina (samo spalna vreča, ki mora biti novorjenčku prav in se mora zapenjati tik pod pazduhami)
 • 2 vodoodporna vložka za jogi (Racman);

Nega

 • 2 frotirasti brisači (lahko s kapuco);
 • 20 tetra plenic iz blaga,
 • Trdo otroško milo,
 • Mandljevo olje ali nekaj podobnega za temenca,
 • Sterilna vata,
 • Škarjice ali kleščice za nohte (lahko uporabite svoje!),
 • Krtača ali glavnik,
 • Aspirator za čiščenje zamašenega noska,
 • Termometer,
 • Fiziološka tekočina (v majhni stekleničkah),
 • Calpol sirup ali svečke paracetamola za zniževanje povišane telesne temperature (dobite recept na prvem obisku pri pediatru)

Nega ritke

 • Brisačke za previjanje To To oz. lahko iz blaga, vlažilni… po želji.
 • Plenice (za prve dni priporočam uporabo takšnih kot so jih imeli v porodnišnici oz. čimbolj koži prijaznih)
 • Hladilno mazilo, bepanthen
 • Sudocrem!

Hranjenje

 • Steklenička in cuclji za novorojenčka
 • Duda, če se zanjo odločite (predlagam, da imate eno s sabo že v porodnišnico, ki jo potem lahko tudi vržete stran, če je dojenček ne bo potreboval)

Oprema:

 • Posteljica (zibelke oz. košarice niso potrebne, č eimate veliko željo, pa tudi lahko :))
 • Previjalna miza (naj ima prostor za odložiti vodo, robčke, umazane pleničke…)
 • Predalnik, polica ali omara za otrokove stvari
 • Otroška kad – ravno dno!
 • Voziček
 • Lupinica/Sedež za v avto
 • Bisaga/pestunja
 • Previjalna torba
 • Angel care naprava (senzor + zvočnik) ali druga varuška (video, brez senzorja… po želji)

Vse ostale zadeve, kot so gnezdo, ležalniček za prenašanje, mobili, kengurujček ipd. lahko prihranite za čas po 1. mesecu, ko boste videli, če jih zares potrebujete in vam bo sprehod do trgovine tudi že zelo dobro del. 🙂 V komentar lahko zapišete brez česa pa vi niste mogli?

Ko bosta domov prinesla svojega novorojenčka, kar naenkrat ne bosta več Maja in Rok, ampak bosta mamica in očka. To pomeni, da se bo v vama nekaj spremenilo.

KAJ SE SPREMENI?
-  Na dan privrejo čustva, ki jih prej nista poznala - brezpogojna ljubezen, zaščitniški čut in strah.
-  Moškemu pade nivo testosterona in je bolj utrujen in občutljiv, ženska pa okreva po porodu in se spopada z vrtincem hormonov in utrujenostjo.
- Nič ni tako pomembno kot zdravje in sreča otročka. Ko je dojenček zadovoljen, vam to prinaša več sreče kot karkoli do sedaj.
-  Če novorojenčka kaj boli, vas boli še stokrat huje!
-  Stvari, ki ste jih imeli za pomembne, popolnoma izgubijo na teži.
-  Vsak dan je novo presenečenje.
-  Občutljivost in krhkost se potrojita

MAMI lahko občuti naslednje spremembe:
-  poporodna žalost/otožnost/depresija
- Preberi: NORMALNO JE! ali PRVI TEDNI Z NOVOROJENČKOM – krčki, žalost ob dojenju, šivi
-  4 ure spanja v kosu je veliko. Kar naenkrat postanete ''jutranji človek''
- Postanete neobčutljivi na dojenčkove telesne tekočine, perilo perete večkrat na dan, kljub temu ste celi umazani.
- Raje ste v udobnih oblačilih
-  Vsi se pogovarjajo z vami.
-  Pritisk. Prijatelji in sorodniki! + sodobna družba/norme
-  Vaše misli so polne! Težko sprejemate nove informacije.
-  Tuširanje postane luksuz. Prav tako stranišče.
-  Ura je stvar preteklosti! Otrok narekuje urnik. IN PUSTITE MU!

OČKA tudi čuti spremembe:
-   Očetje odigrajo veliko vlogo!
-   Prisostvovanje pri porodu ni mačji kašelj
-   Tudi očku po glavi roji tisoč in ena misel in tudi očka občuti hormonsko neravnovesje.
-   Neprespane noči, veliko dela v službi, utrujenost in nemoč lahko privedejo do jeze in brezupa.
-   Stanovanje ni vedno čisto in obleke niso oprane.
-   Težko razume: Mamica ni na počitnicah!
-   Pritisk. Prijatelji in sorodniki! + sodobna družba/norme

ODNOS in SPOLNOST trpita, a brez skrbi, za to bo kmalu spet čas! (Preberi: https://maminamaza.si/5-idej-za-zmenek-doma/)
-  Nista več samo Špela in Jure, ampak mami in oči!
-  Petek zvečer je enak vsakemu drugemu večeru.
-  Prsi so namenjene dojenju.
-  Spolno življenje je na čakanju.

KAKO SE LAHKO SKUPAJ PRIPRAVIVA NA PRIHOD NOVOROJENČKA?

 • Obiščita šolo za starše!
 • Pogovarjajta se, družita se.
 • Fotografirajta se. Naredita album dosedanjega razmerja ali pa fotke obesita na stene. – zase in za otroka.
 • Pripravita juhice za pogret, zamrznita kakšno sladico…
 • Oba nakupujta in razmišljajta skupaj – razdelita si naloge! Očka ima več pojma o… Mami o…
 • Skupaj uredita prostore, nakupita opremo.
 • Izkoristita čas za druženje s prijatelji!
 • Čas za zadnje zabave.

KAKO OBDRŽIVA MOČAN ODNOS

 • Zavedajta se, da gresta oba čez novo obdobje
 • Bodita prizanesljiva en do drugega
 • Jezo usmerjajta drugam
 • Spomnita se kdo sta in zakaj se imata rada
 • Vzemita si čas zase brez dojenčka

 MALI TRIKI

 • Rutina! Na urnik umestita čas za pogovor ali celo zmenek.
 • Določita vsakodnevno nujnost pred spanjem (poljub na usta, močan objem, skupno večerjo...)
 • Določita znak za premirje po brezveznem prepiru (mezinček, roka, znak…)
 • Dogovorita se za zmenke doma (5 idej za zmenek doma)
 • Praznujta obletnice rojstva dojenčka – vsak mesec se obdarita/si pripravita nekaj posebnega
 • Stanovanje okrasita z veselimi fotografijami
 • Glejta se v oči, pogovarjajta se
 • Vsak naj ima en večer v tednu prost – vključuje sledeče jutro
 • Rekreacija – skupna ali individualna – sprošča jezo in stres

Vsaka malo drugačna, tako kot bo tvoja, samo tvoja <3

MOJA DRUGA PORODNA ZGODBA

PRED PORODOM 4 dni čez PDP sem bila, priznam, že zelo obupana. Res je, kar pravijo, da se dnevi po roku poroda vlečejo bolj kot vseh 9 mesecev pred tem. Ker sem Nino rodila 6 dni pred rokom (preberi mojo prvo porodno zgodbo TUKAJ) , sem nekako podobno pričakovala tudi v drugo, a zgodilo se…

1 comment

KREATORKA SVOJEGA PORODA

»Še vsaka je rodila,« je stavek, ki ga izreče skoraj vsaka nosečnica. In drži, tako ali drugače, se otrok rodi, še noben ni ostal v objemu maternice za vedno. Ob tem pa se spozabi vprašat, kako je rodila ta njena znanka, prijateljica, mama, babica. Kako je rojstvo doživel otrok te ženske? Kako je porod doživela…

0 comments

Moja porodna zgodba v ljubljanski porodnišnici

Med nosečnostjo sem ogromno prebirala vso možno literaturo, različne porodne zgodbe, se zanimala za naravni porod in si pogledala vzorce porodnih načrtov. Pila sem čaj iz malinovih listov in si z ognjičevim mazilom masirala presredek. Torbo za v porodnišnico sem pripravila že mesec pred rokom, prav tako torbo s skrbno zlikanimi oblekicami za dojenčka. Želela…

0 comments

Porod doma, ena najlepših izkušenj

Že nekaj časa se pripravljam, da napišem svojo izkušnjo tretjega poroda. Prva dva sta se zgodila v porodnišnici (izkušnja prvega ni nič kaj lepa in zelo hvaležna sem, da se je dobro končala), ker pravzaprav nisem mislila, da imam še kakšno drugo možnost in če sem iskrena, takrat s tisto zavestjo niti ne bi izbrala…

0 comments

O moji izbiri kraja rojstva

Takoj, ko sem zanosila, sem verjela, da bom tudi tokrat rodila v porodnišnici. Dvakrat sem že in obakrat sem imela (vsaj mislila sem) naravna poroda, dobri izkušnji, hitra poroda in zakaj bi rodila kje drugje. Bila sem celo proti porodu doma, za katerega se je takrat odločila moja sestra. Zdelo se mi je preveč tvegano.…

0 comments

Občutki med porodom so stvar interpretacije

Sledeče besedilo namenjam vsem, ki se radi vračajo nazaj k naravi. Že kot najstnica sem vedela, da si želim drugačno porodno izkušnjo, kot jo ima večina žensk v mojem okolju, ki že desetletja rojevajo na način, ki je v nasprotju z zakoni narave ter mnogimi fiziološkimi in fizikalnimi zakoni. Porod, ki je v preteklosti pripadal…

0 comments

Mamica malega Kaleia <3

Moja zgodba… V srednji šoli sem slišala za žensko,ki je rodila v gozdu s pomočjo takrat še mlajše punce od mene. Zgodba je bila neverjetna in je v meni vzbudila neverjeten občutek notranje moči in vere, da smo ženske narejene za to! Po neverjetnem naključju sem to žensko pred dvema letoma spoznala v bolnišnici, kjer…

0 comments

Moja izkušnja z doulo <3

Doula? Kdo je to? Kaj dela? Zakaj jo potrebujem? Gre za metanje denarja skozi okno? Nobene ne poznam, ki bi najela doulo, moram biti jaz neka izjema? Vse to so bila vprašanja, ki sem si jih zastavljala, ko sem se odločala ali jo naj najamem ali ne. Izkazalo pa se je, da je bila to…

0 comments

4 thoughts on “POROD”

 1. Hvala za tole pregledno stran! Kratko in jedernato in točno to, kar sem rabila.. v skladu s čustvenostjo 37. tedna nosečnosti, sm kar mal jokala ob nasvetih kako po dojenčku ohranjati partnerstvo 🙂 sanja se mi ne kaj naju čaka. Lep dan!

  1. Oooo, hvala, Maja! <3 <3 <3 Medtem ko sem bila jaz na dopustu sta verjetno že starša? iiiin, kako je? Se lepo spoznavate in crkljate? <3

 2. Hvala za vse dragocene nasvete, spodbudo in pozitivni pogled na stvari. Tudi meni so pritekle solze ob gledanju video posnetkov. Se veselim spoznati najinega dojencka!:-)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja