5 IDEJ ZA DEŽEVNE DNI

78791-You-Cant-Have-A-Rainbow-Without-A-Little-Rain

O ne, dežuje. (beri: Kaj naj cel dan počnemo?) Deževni dnevi so lahko tudi zelooo mavrično obarvani, če smo le mi tisto sonce, ki z dežjem ustvari mavrico. Tukajle je 5 idej kako vzljubiti deževne dni in komaj čakati naslednjega 😉 Ko vse preizkusite, pa: ŠE 5 IDEJ ZA DEŽEVNE DNI 

1.) KUHAR ZA EN DAN

Otrok v kuhinji? Pa kaj še! Saj se bo urezal, pa vse vrgel po tleh, pa vse bo umazano, pa… pa… pa… Vem. Ampak ne bo. Nina je stara 20 mesecev, pa mi vsak dan pomaga umiti solato. Najprej jo natrga, nato namoči v vodo in nato vrže v cedilo. Kako ponosna je potem? VAU!

Izberite enostaven recept, kjer se večinoma uporabi ena posoda. Na primer: peka piškotokov, izdelovanje zdravih presnih kroglic, čokoladnih kroglic, ki se jih povalja v mrvicah… Nekaj packanja sicer zagotovo je, ampak zabava in zadovoljstvo otroka sta tega vredna! Pa še poceni je, pa še za obiske imate kaj za ponuditi 😉 

IMG_0444
Vi naredite maso, otrok naj zvalja kroglice in jih povalja v poljubnem posipu.
IMG_0492
Tele presne kroglice smo delali na zadnji ustvarjalni delavnici za otroke v Mini vrtcu. Pobarvali smo tudi lesene škatlice (1€ v Tediju) in jih podarili mamicam za materinski dan.

Recept za presne kroglice: zmiksate vrečko dateljnov in vrečko indijskih oreščkov (oboje ste predhodno namakali vsaj 1h), skupaj z otrokom zgnetete v maso. Otrok ustvari kroglice in jih povalja v željenem posipu.

Lahko pripravite več različnih posipov in pa papirnate, kartonske posodice kamor boste tele kroglice pospravili. 

2.) DOMAČI PLASTELIN

Doma lahko ustvarite čisto svoj plastelin. Plastelin je super igra za urjenje malih prstkov. Naučite jih ustvariti kačo, kroglico, uporabite lahko tudi modelčke za piškote. 

Recept: 

1 skodelica bele moke, 1/2 skodelice soli, 1/2 skodelice vode + nekaj kapljic živilskega barvila

Vse skupaj dobro zgnetete in dobite super plastelin. 

piškoti iz plastelina
Super mamica, avtorica bloga Mami je doma, je s sinčkom spekla plastelinske piškote. Klik na sliko vas pripelje do njenega bloga.
DSC_0533
Kaj pa dišeč plastelin? Mmmm. Z ljubeznijo, mama. ima recept. Klik na slikico!

3.) SENZORIČNA IGRA

Se lahko igramo s stvarmi, ki jih imamo doma, pa to niso igrače? Seveda! Imate doma kakšne školjke, kamenčke? Ali pa kakšne tri pesti riža ali ovesa? Ali pa nekaj vode in kaj kar plava in kaj kar ne? Pa nekaj škatlic ali posodic? Potem imate vse. Smiselno naberite skupaj, postavite pred otročka in se uležite. Čaka vas mir 🙂 

Ko sem se udeležila predavanja strokovnjakinje Mateje Cvet, ustanoviteljice Male šole, sem bila presenečena. Že toliko let se ukvarjam z otroki, pa sem ostala brez besed. Kakšne ideje! In to pred nosom! Otrok se z dotikanjem uči. Pa seveda kako super to vpliva na otrokov razvoj in možgančke… Takoj, ko sem prišla domov, sem na svoji eno leto stari hčerki preizkusila eno od idej. Prvič odkar se je rodila sem imela eno celo uro!!! frej. Popolnoma frej! 

10421259_335608473278276_8216322733009767790_n
Moja Nina se igra. Že več kot eno uro. Oves in posodice. to je to.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Super mamica, ustanoviteljica Male šole, je polna znanja in vam z veseljem razloži  pomembnosti senzorične igre. Hitro klik na slikico za velikooo idej.
sensory box, october
Blogerka Mami je doma pripravlja senzorične škatle. S klikom na slikico izveste nekaj več o tem.

4.) USTVARJANJE

Deževni dnevi so super primerni za razna ustvarjanja. V našem ustvarjalnem kotičku boste našli ideje za različna ustvarjanja, npr. tele luštne ideje za različne motive, ki jih lahko ustvarite z odtisi rokic in nogic:

ODTISI

5.) ISKANJE DEŽEVNIKOV 

Če ste bolj zunanji tip, je dež itak zakon! Skakanje po lužah, lovljenje dežnih kapljic, metanje kamenčkov v luže, spuščanje papirnatih čolničkov, iskanje deževnikov… Vse to so super zabavne aktivnosti za otroke! Pomembna je seveda primerna oprema. (škornji, hlače, palerina) in pa veliko potrpežljivosti ter dobre volje. Otroci si bodo ta dan zapomnili še za dooolgo dooolgo, danes pa bodo hitro zadovoljni zaspali.

Zabavajte se!!! Za več zunanjih aktivnosti pa preberite še: https://maminamaza.si/se-5-idej-za-dezevne-dni/ ŠE 5 IDEJ ZA DEŽEVNE DNI.

IMG_1831
Maaamiii lej kačaaa! (deževnik) 🙂

Poglej tudi

Komentiraj