39. teden ali ZADNJE PRIPAVE NA POROD

Še točno en teden do roka poroda. Nina se je rodila 6 dni prej in malce upam, da bo tudi tokrat kakšen dan prej. Če pa ne bo, pa ne bo. Samo da bo vse ok, ostalo tako ni zares pomembno.

Kakšnega poroda si želim?

Ko predavam o tem drugim bodočim staršem in ko se o tem pogovarjam na svojih vadbah in izobraževanjih, vedno rečem: ”V porodnišnico pojdite po svojega dojenčka. Ne hodite v porodnišnico rojevat!” Tega sem se sama držala v prvo in tudi tokrat se bom, saj se mi zdi to odličen nasvet in ključna razlika med dobrimi in slabimi izkušnjami poroda.

Poroda se ne bojim, ker se ne bojim rojevanja. Bolečina oz. porodna moč, kot ji veliko raje rečejo obporodne spremljevalke, je bila v prvo sicer res zelo zelo zelo intenzivna, seveda, saj je na svet prihajala moja zlata Nina, poleg tega pa sem se takrat odločila za ”naravni” porod. In čeprav tokrat že približno vem kako zelo intenzivno bo, me je vseeno strah manj, saj vem, da klistir, britje, prerez presredka in osebje v porodnišnici sploh niso tako grozni kot sem mislila. Teh stvari v svoji želji po dojenčku sploh nisem opazila. Osredotočena sem bila na porodno moč in na to, da na svet prihaja moj prvi otrok.

Kar se samega postopka tiče torej vem vse, vseeno pa sem se tudi na ta porod pripravljala. Med pripravami na porod sem še za vse bodoče mamice uredila kategorijo POROD (klik), kjer sem izpopolnila Pripravo na porod, Sezname, Porodni načrt, Del o partnerstvu in spet prebrala Porodne zgodbe. Upam, da vam informacije koristijo.

Fizično sem dobro pripravljena, saj v tem primeru res nisem kovačeva kobila, kljub temu, da sem se morala za kar nekaj časa odpovedati svojemu ljubemu Plesnemu pilatesu in mojim zlatim nosečkam. O poteku poroda in vsaki mišici in kosti, ki pri tem sodeluje, me lahko zbudite sredi noči, pa vem vse, tudi o podpori partnerja sem popolnoma prepričana, da o v nulo pripravljeni torbi za v porodnišnico sploh ne začnem 🙂

Psihološko pa me je kar nekaj časa nekaj motilo. Vse do prejšnjega tedna, ko sem po naključju (če verjamemo v naključja ;)) naletela na nekaj čudovitega: online materinska šola Maternica. Čudovite ženske so združile svoje moči in pripravile online predavanja za vse bodoče mamice, v katerih govorijo o strahovih, možnostih poroda in pripravah na porod po meri mamice. Nežno, čutno, a s poudarjanjem ženske moči in povezanosti, sem v treh predavanjih razrešila še nekaj ključnih vprašanj, ki so mi popolnioma nezavedno ležala na duši. Za to izkušnjo sem zelo hvaležna in jo priporočam vsem, ki vas karkoli skrbi. Jaz na porod oz. po dojenčka 😉 odhajam še bolj pomirjena in se res že prav veselim.

Drage bodoče mamice, žensko telo je narejeno za to, da najprej nosi in ščiti otročka in ga, ko je pripravljen, rodi. Vsaka celica v ženskem telesu, od spočetja naprej, živi za trenutek, ko bo otročka potrebno spraviti na svet. Naše telo bo naredilo vse, kar je potrebno, da bo porod stekel kot je treba. Kakorkoli se bom (boš) odločila – ali bo to ”naraven” porod ali bom (boš) vzela epiduralno, kakorkoli se boš (ali ne boš) pripravljala, je pred tabo nekaj, kar težko pojasnimo z besedami, nekaj neprimerljivega s čustvi, ki si jih poznala do sedaj. Naj bo to prvič, drugič ali petič, zmogla boš! In domov boš prišla bogatejša za eno (upam da čim lepšo) porodno zgodbo, predvsem pa s svojim dojenčkom. S porodom boš postala mamica. Mamica. Ja, prav mamica! Najpomembnejša oseba na svetu za tvojega novorojenčka. Njegov cel svet.

Kaj se bo dogajalo doma, si poveva drugič, do takrat pa: naj bo pot do tvojega dojenčka čim lepša! <3

Anja

P.S. Objava ni sponzorirana!
P.S.2 Zakaj ”naravni” vedno pišem v navednicah? Ker jaz verjamem, da je vsak porod naraven. Izkušnje so lahko takšne in drugačne, ampak naj gre za carski rez, porod brez protibolečinskih sredstev ali porod z epiduralno, porod je, ko dojenček pride na svet in ženska s tem postane mamica. To je najbolj naravna stvar na svetu in nobena aparatura ali nesramna babica ne more tega izničiti.

Poglej tudi

Komentiraj