10 super slikanic

Ljubezen do knjig je nekaj, kar se pri nas prenaša iz generacije v generacijo. Če sem vse do sedaj uživala v iskanju knjig zase, se zdaj navdušujem nad iskanjem slikanic za Iana in mladinskih knjig za Nino. Seveda je nekaj klasik, ki jih prav moram predati naprej, nekatere so še moje, nekaj pa je čisto novih, sodobnih, čudovitih knjig, ki jih odkrivamo skupaj. Tukaj je naš izbor – 10 super slikanic.

ODNOS DO KNJIG

Oba otroka imata svoji knjižni polički in svoja bralna kotička. Dovolim jima, da knjige, ki jima niso všeč, odložita (nikol ju ne silim v branje), hkrati pa potrpežljivo berem eno in isto knjigo spet in spet in spet, vsak večer. Predšolski otroci to potrebujejo. S ponavljanjem hitreje in trdneje širijo svoj besedni zaklad.

Ian v svojem bralnem kotičku.

 

Knjige so pri nas vedno na voljo. Večkrat čez dan, ko vidim, da sta utrujena in bi se najraje usedla pred televizijo, rečem, naj prineseta kakšno knjigo, da jo bomo skupaj prebrali. Radi beremo poezijo, gledamo ilustracije v slikanicah, obožujemo uganke, Nina se zadnje čase noro navdušuje nad stripi, veselimo se vsake nove knjige.

IZBOR NAŠEGA TRILETNIKA

Na otroških knjižnih policah imamo ogromno knjig iz različnih založb. Knjige izbiram jaz oz. jih izbiramo skupaj (Nina ima že svoje želje, obema pa sem od nekdaj pustila, da si v knjigarni ali na sejmu izbereta še knjigo po lastnem izboru – ta ponavadi ni bila po mojem :)).

Ian se navdušuje nad zelo različnimi slikanicami, zanimivo je, da nad drugimi, kot se je Nina (Njen izbor v tem obdobju najdeš TUKAJ). Kot vsi triletniki, rad ene in iste knjigice prebira znova in znova.

 

1. Anja Štefan: Drobtine iz mišje doline (Mladinska knjiga)
Tale je obema najljubša. Pesmi so hudomušne in sploh fenomenalne, kot je pri Anji Štefan že navada, zanimive pa so tudi ilustracije, narejene iz prstnih odtisov. Čudovita slikanica za vse starosti.

2. Andreja Peklar: Ferdo, veliki ptič (KUD Sodobnost)
Slikanica slovenske avtorice, ki govori o velikanskem ptiču, Ferdu. No, ne govori, ker je slikanica tiha – brez besed. Celotno zgodbo razbereš izključno iz ilustracij. In zanimivo je, kako te vseeno močno zadane. Ianu je zelo všeč, da mora opazovati in sam povedati, kaj se dogaja.

3. Neli Kodrič Filipič: Ali te lahko objamem močno? (Mladinska knjiga)
Ko sivo mesto prečka neznanec, ki je povrhu vsega še zelo drugačen od prebivalcev, se vsi meščani zberejo na kup. Opazujejo, preizkušajo njegove meje in presenečeno ugotovijo, da se z njegovim odhodom vsi spremenijo. Za vedno. Pomembna zgodba o drugačnosti in o dejanjih, ki spreminjajo svet.

Mami, še enkrat!

4. Amanda Mlakar: Tri miške (Lepa beseda)
Še ena slovenska s pomembnim sporočilom. Tri miške živijo skupaj. Dve pridno delata, kar je potrebno, da bodo preživele hudo zimo. Ena pa lepe sončne dneve porabi za zabavo. Seveda sestricama njeno početje ni niti najmanj všeč. Vse dokler ne pride zima. Kaj pomembnega bosta ugotovili? Pomembno sporočilo. Sploh za Slovence.

5. Ed Vere: Kdo je pravi lev? (Morfem)
Levi so taki kot morajo biti: Strašni, močni, pogumni. In ne marajo poezije in nežnih živali. Ali pač? Slikanica o etiketah, ki jih lepimo na ljudi, pa se morda močno močno motimo. Tole Ian posebej rad bere in gleda.

6. Theobald Joseph: Mirko se razjezi (Alica)
Mirko si želi jabolko, ki visi na veji. Ko od čakanja na jabolko zaspi, jabolko (nevede, da je “njegovo”) poje njegova prijateljica. Uh, kako je jezen. Tako zelo jezen, da mu zrastejo jezna ušesa, jezna stopala in jezen rep! Kako cepeta in ropota! Čudovita priložnost za pogovor o jezi in jeznih izpadih. Z zabavnim zaključkom za starše :).

Kdo je pravi Lev?

7.  Julia Donaldson: Bi se gnetli na tej metli? in Zverjasec (Mladinska knjiga)
Ti dve sem zapisala kar skupaj, ker ju zagotovo vsi poznamo. To sta dve slikanici, ki jih preprosto mora prebrati vsak otrok. Večkrat. To sta dve slikanici, ki sta zabavni, čudovito prevedeni in zbudita pozornost vsakega otroka. Junaki so pogumni, iznajdljivi in premeteni. S tem premagajo največje zveri. Seveda je to majhnim otrokom posebej všeč.

8. Ida Mlakar Črnič: Tu blizu živi deklica (KUD Sodobnost)
Tu blizu živi deklica, ki je nihče ne pozna. Nihče je ne povabi k sebi. Nima prijateljev. Niti svoje sobe. Želi si enake bližine, kakor ti. Na isto šolo hodi. Blizu tebe sedi. V sosednji klopi. Besedilo Ide Mlakar Črnič je kratko, vendar ima rušilno moč. Seže globoko ter podira zidove predsodkov in sovraštva. (Moja najljubša.)

9. Igor Saksida, Rok Terkaj: Repki (Mladinska knjiga)
Ker je upesnjena otroška poezija next level. Ker mora tole zbirko imeti vsaka družina na svoji polici. Ker je poskrbela za tooooliko zabavnih popoldnevov ob odlični glasbi.

10. Benas Berantas: Bavbav (KUD Sodobnost)
Tale je trenutno Ianu najbolj všeč, ker govori o strahovih in tem, kako jih imamo čisto vsi. Ne glede na starost, velikost, obliko… Vsak se česa boji. Ampak strahu ne premagamo tako, da se ga ne bojimo, ampak tako, da se strahu zavemo in se vseeno podamo v boj.

Upam, da vam bo naš izbor pomagal pri izbiri kakšne nove slikanice. Branje je res res res zakon!

Preberi še:

 

 

 

Poglej tudi

Komentiraj