NAJLJUBŠE KNJIGE NAŠE MAMINE MAZE

Pri nas smo skorajda obsedeni s knjigami. Vsi trije. Pravzaprav naša cela družina. Že v porodnišnici je Nina v dar dobila zbirko pravljic Drevo pravljic od svoje tete, za prvo božično darilo od dedka pa zbirko pravljic Kristalna gora. Nina je prej ”brala knjige” kot shodila. Verjamem, da so prav knjige odgovorne za njen hiter razvoj govora. Kartonke so jo zelo hitro minile in že pri pol leta je najraje gledala velike slikanice. 

drevo-pravljic
Drevo pravljic je zbirka vseh najlepših pravljic (Moj dežnik je lahko balon, Sneguljčica, Rdeča kapica, O treh grahkih, Grdi raček…), ki jo dopolnjujejo prekrasne ilustracije Marlenke Stupica.

Že od začetka je z navdušenjem poslušala in kmalu že ponavljala najprej besede nato pa že cele stavke iz pravljic. Zelo rada je imela knjigo Biba buba baja, ki poleg zanimivih rim ponuja en kup aktivnosti, ki dodatno zabavajo in spodbujajo majhne otročke, da se v rime še bolje vživijo in se zraven še česa naučijo.

biba_buba_baja
Poleg hudomušnih rim, so ob vsaki pesmici napisana tudi navodila za gibanje.

Jaz sem potem postala navdušenka nad založbo Alica in njihovimi odličnimi poceni slikanicami: Mirko se razjezi in Velika knjiga male Neli sta bili dolgo časa naši naljubši slikanici. Nista samo lepi, sta tudi zelooo poučni in zabavni. 

Res_t_mala-neli-front
Mala slonica Neli je po prebiranju knjige prepričana, da je miš. Je namreč siva, ima rep in velika ušesa.
Res_t_mirko-front
Mirko se tako močno razjezi, da se mu udrejo tla pod nogami in pade v luknjo, kjer je čisto sam.

Za prvi rojstni dan je Nina od najboljšega prijatelja in njegove sestrice dobila knjigico Sapramiška. Ker ima neskončno rada žabe, je to postala njena nova priljubljena knjiga. Pa tudi nekaj več besedila ima. Teta pa je odkrila zvočne knjigice, ki še dodatno stimulirajo sluh. To dvoje je odprlo vrata vedno bolj ”zahtevnim” in dolgim pravljicam.

6331_170x260
Sapramiški se je zlomil zob in ne more pregrizniti lešnika. Za pomoč prosi gozdne živali. Pravljice Svetlane Makarovič imajo posebno mesto v mojem srcu, saj sem z njimi odraščala.

Nina ima zelo rada tudi glasbo in pesmice. Je prava fanica Mačka Murija, ki ga je spoznala na koncertu v ljubljanskem konzorciju. Na ves glas prepeva in se z veseljem spominja kako ji je Muri dal ”petko”. Rada ima tudi slovenske ljudske pesmice, ki so zbrane v knjigi Pleši Pleši črni kos

9789616788298_plesi
Zbirka slovesnkih ljudskih pesmi obogatena z ilustracijami mlade Julije Poliščuk.
Res_t_9788611122526-1
Nadvse priljubljeni Maček Muri navdušuje z besedili in odlično glasbeno podlago. Se je že zgodilo, da sem si pesmi zavrtela, ko Nine sploh ni bilo doma 😉

Nina bo kmalu stara dve leti in trenutno sta njeni najljubši pravljici Zverjasec in Bi se gnetli na tej metli. Rada posluša tudi Rdečo kapico. Ker se pri vseh teh pravljicah besedilo ponavlja, ga mala navihanka že dobro pozna in ga z veseljem tudi pove.

6407
Avtorica Julia Donaldson nas je navdušila. Zgodba o pogumni miški, ki s svojo premetenostjo pretenta vse nevarne gozdne živali.
9789610135166
Še ena uspešnica Julie Donaldson. Zgodba o prijazni čarovnici, ki na svojo metlo sprejme vsakogar. Obe knjigi spremlja še prečudovita risanka na DVDju.

Komaj čakam, da bo Nina pripravljena še na malo daljše pravljice. Že pred enim letom sem namreč kupila slikanico slovenske avtorice Amande Mlakar: Tri miške

9789616766296
Malce drugačna zgodbica o miški, ki cele dneve ne počne drugega kot uživa v lepotah sveta. Njeni sestrici pridno nabirata hrano in se pritožujeta nad njenim nedelom. Ko pride zima in je miškam dolgčas, pa ju čaka presenečenje. <3

Zaenkrat so to naše najljubše pravljice. Priporočam čisto vsako. Več o tem kako izberete pravo knjigo za vašega otroka in o branju pravljic pa TUKAJ

Poglej tudi

Komentiraj