ZNANOST JE DOKAZALA, DA DRUŽENJE Z VNUKI BLAGODEJNO VPLIVA NA BABIČINE MOŽGANE

Končno lahko svoje otroke brez slabe vesti pustimo pri babici. Ne gre za izkoriščanje, pomagamo ji ohraniti zdrave možgane – kar vprašajte zdravnike!

Nova raziskava resničnih zdravnikov je pokazala, da imajo ženske, ki so v menopavzi in se veliko družijo s svojimi vnuki, manj možnosti za razvoj Alzheimerjeve bolezni in drugih kognitivnih napak. Ta čudovita raziskava je bila objavljena v cenjenem časopisu Društva za menopavzo v Severni Ameriki. Starši po vsem svetu z veseljem citirajo rezultate raziskave in jih mirno uporabljajo, ko razlagajo, da bodo tudi ta vikend otroci prežiceli pri babici.

Raziskavo so izvedli v Avstraliji (Women’s Healthy Aging Project in Australia), na 186. ženskah v menopavzi. Testirali so jih na treh različnih miselnih testih in ugotovili, da imajo babice, ki vsaj en dan v tednu preživijo s svojimi vnuki, boljše rezulate.

Vemo kaj ravnokar razmišljate: ”Kaj naj počnem z vsem tem časom, ko bodo otroci pri babici? Grem v miru v supermarket, se končno vpišem na pilates ali naj pogledam vse dele priljubljene nanizanke?” Ampak, ne bodite preveč vznemirjeni, drage mamice in očki, ker je tudi zanka: Očitno so prišli do rezultatov, da je 5 ali več dni z vnuki za babice preveč in zniža njihove rezultate na možganskih testih. Na kratko: Preveč časa z vnuki in babici se bo zmešalo.

Plus, babice so tudi ljudje, kar pomeni, da jih delo z vnuki izčrpa enako kot vas. Preveč časa z njimi je za babice prezahtevna naloga, ki negativno vpliva na njihovo počutje. Imejte v mislih: Tudi babice imajo svoje življenje, ok? Ne pretiravajmo. Ključ do uspeha je torej zdrava mera. Otroke zaupajte v varstvo babici, a ne toliko, da pozabite njihova imena.

Če vaše babice ta izjemno znanstvena raziskava ne prepriča, ji lahko postrežete s še eno raziskavo: Ugotovili so, da imajo starejši ljudje, ki nimajo stalnega stika s svojo družino in prijatelji, kar 26% višjo umrljivost. Naslednjič, ko boste otroke pustili v varstvu pri starih starših, jim povejte, da jim v bistvu rešujete življenje.

Vir: Scary mommy 

Poglej tudi

Komentiraj