Zakaj se o prvih tednih nosečnosti ne govori?

O prvih tednih nosečnosti se ne govori. In ko rečemo prvi tedni, je to celih prvih 12 tednov oz. cele 3 mesece. Komaj čakaš tistih 13 tednov, tisto magično mejo, ko o nosečnosti končno lahko spregovoriš. Do takrat pa si v svojih mislih sama. Zakaj je tako?

Prvih 12 tednov obstaja več možnosti za spontani splav. Zato se ženske nekako samozavarujemo za primer, da do tega pride in o svoji nosečnosti ne govorimo, dokler nismo ven iz nevarnosti. Popolnoma razumljivo. Ampak to pomeni, da smo 12 najbolj čustveno viharnih, najbolj stresnih, najbolj novih in nerazumljivih tednov, popolnoma same.

Čeprav spremembe na zunaj še niso vidne, se znotraj naših teles odvija huda drama. Naše telo se popolnoma potopi v priprave na varovanje in rast ploda. Nosečnico nemudoma zajame vrtinec hormonov, poveča se količina krvi v telesu, dihalne poti so manj pretočne, prebavila počasnejša, mišično-skeletni sistem šibkejši… Vse to lahko povzroči slabosti, glavobole, utrujenost in nihanje razpoloženja. In vse to moramo prestati same. Seveda novico takoj delimo s partnerjem, a partner, naj bo še tako sočuten, ne more točno razumeti kaj se dogaja v nas.

Zaradi nevidnih, a zelo velikih sprememb, postanemo drugačne. Izogibamo se slabim razvadam (kaj sploh naročiš v lokalu, če ne kave ali kozarca vina?), razmišljamo o svoji prihodnosti (kaj vse se bos premenilo? Kaj bo s službo? Kateri spol bo?) in ves čas razmišljamo o otročku in tem, da bo z njim vse v redu.

Zadnjič sem v knjigi Anite Zupan; Kilo zarečenega kruha, prosim! naletela na zelo dobro vprašanje: Kdaj ženska postane mama? Vprašanje sem delila s sledilkami in ena je zapisala tako zelo čudovit komentar: ”Tisti trenutek, ko izveš, da si noseča in začneš celo svoje življenje prilagajati majhni pikici v trebuščku, za katero bi že takoj naredila vse na svetu.” Točno to! Vse se spremeni, ti pa moraš to skrivati!

Vsakič, ko greš na wc, strahoma pregledaš wc papir za znake krvavitve. Ker ne moreš čakati na prvi pregled ali na nuhalno, se vmes naročiš še na kakšnega dodatnega. Vsako bolečino začutiš veliko bolj in iščeš vir, da se prepričaš, da ni kaj narobe z dojenčkom. Sposodiš si Angel sound in iščeš utrip. V raznih FB skupinah, v forumih in na googlu iščeš informacije o vsakem tednu nosečnosti, o vsaki spremembi, ki jo čutiš, da vidiš, če je normalna… in odgovori so redno spodbudni.

Če slučajno pride do spontanega splava, si, zaradi tega, ker nisi nikomur za nosečnost povedala, spet sama. Svet se ti v nekaj tednih kar dvakrat postavi na glavo in vse moraš preživeti sama. Zakaj je tako? Danes, ko se lahko pogovoarjamo o vsem, z vsemi. Vsi so le en klik, en trenutek stran. In vsi so ves čas dosegljivi. Tebi se svet spreminja, ruši, postavlja…in ti kliki, tako na dosegu roke, ne pridejo v poštev?

Ko sem objavila prvi prispevek na temo svoje nosečnosti Kdaj bosta imela (še enega) otroka?, se mi je oglasilo tooooliko močnih čudovitih žensk, ki so tudi same preživele podobno izkušnjo. S pogovorom se mi je odvalil ogromen kamen od srca. Pa ne samo meni. Moj svet je bil v trenutku lepši, pa ne, ker bi bila vesela, da nisem edina v nesreči, ampak ker sem videla, da ženske s pogovori resnično lahko zdravimo ena drugo.

Draga bodoča mamica, nosečnost je velika reč. Od prvega tedna naprej ali pa celo najbolj v prvih nekaj tednih. Naj ti ne bo nerodno povedati, da si utrujena, dovoli si, da se ustaviš, da si prisluhneš in si priznaj, da si drugačna, že od trenutka, ko si izvedela. Postala boš mamica! Devet mesecev bo tvoje telo iz ene oplojene celice ustvarjalo pravega pravcatega človeka. Tvojega otroka. In če to ni vredno razumevanja, potem pa nič na tem svetu ni.

Prvih dvanajst tednov je takih, potem pa pride drugo trimesečje, nuhalna svetlina in zagotovilo, da bo vse v redu. Takrat bo vse veliko lažje, počutje bo veliko boljše in začutila boš prve brce svojega dojenčka. Do takrat pa: še čisto malo! Nisi sama! <3

 

Nekaj prispevkov v zvezi s prvimi tedni nosečnosti:
https://www.nosecka.net/2016/01/30/1-tromesecje-razvoj-ploda-in-pocutje-matere/
https://www.nosecka.net/2016/12/12/kako-se-zensko-telo-v-nosecnosti-spremeni/

 

Poglej tudi

Komentiraj