SuperMamica Mateja Morel Rutar o TIHIH KNJIGAH

mamoru-avtor2-1468164706-jpg-n-960px-jpg-720px

Mateja Morel Rutar je SuperMamica. Ko po študiju ni našla službe, se je odločila stvari vzeti v svoje roke in se lotila nečesa, kar je bilo za njo popolnoma novo. Odprla je MAMORU. Ima dve hčerki, Tajo in Najo, ki sta glavni krivki za njeno ustvarjanje. O tem kako je začela, kaj ji daje moč in od kod črpa navdih, sva se pogovarjali po telefonu. Je izredno simpatična in vidi (sliši ;)) se, da je na svoje izdelke zelo ponosna in jih ustvarja z vsem srcem in dušo. 

Kdaj in kako je nastal MAMORU?

”Po rojstvu prve hčerke, leta 2012, sem veliko brskala po internetu in odkrila tihe knjige (quiet book). Takoj sem se zaljubila. Že od nekdaj sem rada ustvarjala in odločila sem se, da se naučim šivati in ustvarim prvo tiho knjigo za svojo hčerko. Najprej o tem nisem razmišljala kot o službi, sem pa ugotovila, da me šivanje izredno veseli. Tako so nastale še druga knjiga in tretja in četrta. Potem so me povabili na sejem v Pivki. To je bilo lani novembra. In takrat sem se zavedla, da bi lahko to, kar delam z vsem srcem in v čemer uživam, postal tudi moj vir zaslužka.”

Pred tem nisi znala šivati?

”Ne. Vedno sem se rada ustvarjala in ko sem videla posnetke tihih knjig, sem si tudi sama želela ustvariti nekaj za hčerko. Mož mi je kupil šivalni stroj in sem začela. Kar hitro sem se naučila in začela uživati v ustvarjanju.”

14047279_1087664348016651_8380639005311969447_o
Pod Matejinimi prsti je sedaj nastalo že veliko tihih knjig.

Vau. Družina ti torej stoji ob strani? 

”Ja. Zelo. Mož mi je kupil prvi šivalni stroj, podpira pa me tudi brat, ki snema moje tihe knjige in pripravi te čudovite video posnetke, da si ljudje lažje predstavljajo kaj tihe knjige sploh so.”

Kaj je tiha knjiga?

”Tiha knjiga je knjiga v celoti narejena iz blaga, ki na vsaki strani ponuja novo didaktično aktivnost, ki spodbuja otrokovo fino motoriko in možgane. Je pripomoček za učenje, obenem pa pomirja in na zabaven način spodbuja otroka k učenju različnih spretnosti. Je unikatna, narejena z avsakega otroka posebej.”

 Od kod črpaš ideje?

”Spremljam svoji hčerki in vidim kaj bi potrebovali, kaj jima je všeč. Poleg tega spremljam ustvarjalke iz Srbije in Brazilije.”

Knjige sedaj šivaš tudi po naročilu. Kako se odločiš kaj boš vključila v knjigo? 

”Vedno najprej vprašam po starosti otroka. Nato se dogovorimo za velikost knjige in se s starši malo uskladimo o tem katere strani bi bile zanimive za njihovega otroka. Potem se usedem za stroj, se prepustim domišljiji in ustvarjam. Vsaka knjigica mi vzame več dni, da jo dokončam, a vsak trenutek zelo uživam in vsako pošljem otroku z vso ljubeznijo. Po navadi si zelo želim videti odziv in vesela sem, če mi starši povejo, da je otroka knjigica navdušila. To je bistvo mojega dela.”

Ustvarjaš še kaj drugega poleg tihih knjig? 

”Ja, poleg tihih knjig ustvarjam obroče za v lase, venčke, obeske, podloge za kozarce in šivam predpasnike. Trenutno so najbolj popularne tihe knjige, ostalo je bolj ”za zraven”, si pa želim razširiti ponudbo. Zanima me predvsem Slovenija, čez nekaj let pa mogoče še tujina.”

befunky-collage-mamoruOd obešanja perila do vezalk in abecede.

Tudi moja Nina je letos od mene za rojstni dan dobila tiho knjigo MAMORU. Ko se usede zraven in začne ”brati”, se osredotoči na naloge za kar nekaj časa. Zelo jo pomiri in z veseljem jo vzame iz police, ko je že rahlo utrujena. Ker je knjiga mehka in prijetna, se z njo uleže na kavč ali posteljo in uživa. Pa ne samo to, naučila se je splesti kitko, prešteti do 10 in zapeti in odpeti zadrgo. Njeno knjigico lahko pogledate v spodnjem videu, vse ostale pa na FB Mamoru!

 

Objava ni sponzorirana!

Poglej tudi

1 komentar

  1. Adrijana Paradiž

    Pozdravljeni

    Rada bi naročila knjigo in me zanima kako in kaj? Podarila bi jo nečakinji za 1 rojstni dan.

    Hvala za odgovor
    Lp
    Adrijana Paradiž

Komentiraj