Jupiii, kmalu bo pust! In krofi na vsakem koraku! Receptov za slastne krofke je na internetu na tone, in v naslednjih dneh bomo krofke lahko v vsaki trgovini kupili za super ugodno ceno. Vendar pa nas je veliko takih, ki moramo paziti, kaj jemo, ali pa smo se odločili, da nekaterih stvari iz zdravstvenih ali drugačnih razlogov ne bomo jedli. Za vse take sem pripravila recept za pustne krofe pečene v pečici. Krofki so primerni tudi za vegane in seveda tiste z laktozno intoleranco.

Potrebujemo (za približno 12 krofov):

  • 500 g pirine moke
  • 60 g kokosovega sladkorja
  • 200 g kokosovega olja
  • 350 ml mleka rastlinskega izvora (kokosovo, mandljevo, riževo, ovseno mleko)
  • 42 g svežega kvasa
  • ščep soli
  • 1/2 pecilnega praška
  • marmelado

 

Malo mleka segrejemo (ne preveč, mleko mora biti mlačno) in vanj nadrobimo sveži kvas. Dobro premešamo, dodamo še žličko kokosovega sladkorja in pustimo nekaj minut, da kvasovke začnejo delovati.

V veliki skledi dobro premešamo moko, sol in pecilni prašek. Jaz sem dodala še žličko cimeta. Na sredini naredimo luknjo in vanjo vlijmo mleko s kvasom. Skledo pokrijemo in pustimo nekaj minut, da se kvas ponovno malo dvigne.

Krofikvas

Nato dodamo še vse ostale sestavine (sladkor, kokosovo olje (olje mora biti tekoče ali mehko), preostanek mleka) in vse skupaj zamesimo v prožno testo. Testo na toplem pustimo vzhajati približno eno uro (najbolje zraven radiatorja).

Krofitesto

Vzhajano testo razvaljamo na približno 7 mm in z modelčkom izrežemo kroge. Jaz okroglega modelčka nisem imela, zato sem uporabila kar pokrov od kozarca v katerem hranim moko. 🙂 Izrezala sem sodo število krogov in jih nekaj položila na pekač (pekač mora biti obložen s peki papirjem). Na krogce sem dodala žličko marmelade ter jih pokrila s preostalimi krogci. Ob straneh sem testo s prsti malce stisnila in nato krofke dala v pečico segreto na 180°C za približno 15 minut.

Krofi1

Priznam, da me je malce skrbelo, kako bo vse skupaj izpadlo. Potihem sem pričakovala, da bojo krofki vse prej kot okrogli, da bo testo v pečici naraslo popolnoma neenakomerno in da bomo v najboljšem primeru pojedli neke čudne gruče testa z marmelado. Medtem, ko so se krofki pekli, sem ves čas kukala v pečico in bila iz minute v minuto bolj navdušena, ko sem videla, da v pečici nastaja nekaj zelo zelo podobnega krofom! 🙂 Tistim čisto tapravim! 🙂

Krofipečeni

Krofke sem vzela iz pečice, počakala nekaj minut iiiiiiin… trenutek resnice… prvi ugriz… mjam! Pričakovala sem, da bojo krofki zelo ”kruhasti” pa me je presentila mehkost in prijetna sladkoba. Drugi ugriz… aaauuu, marmelada je še vroča! Ja, treba ja počakati več kot le nekaj minut. 🙂 Nestrpno sem počakala še malce dlje in še enkrat poskusila. Mjam. Zelo zelo sem vesela, da so krofi uspeli in so po okusu podobni klasičnim ocvrtim krofom, saj tega res nisem niti pričakovala. Seveda so malce manj mastni in morda tudi malce manj sladki (to se sicer lahko popravi), ampak meni so bili resnično všeč in letos ne bom pogrešala tapravih. Svoje sem posula z malce sladkorja v prahu, naslednjo rundo, prihodnji teden, pa bom namesto sladkorja uporabila temno čokolado in kokosovo moko.

14-IMG 3966

Razmišljam tudi, kako bi krofki nastali, če bi uporabila drugačno metodo in ne bi izrezovala krogcev, ampak bi preprosto naredila kupčke v obliki krofkov in jih že pečene nadevala z marmelado. Izkušnje?

Mamica fantkov dvojčkov.
Spremljaš me lahko na strani Dvojčki in na mojem IG profilu Kati in dvojčka.



Poglej tudi

Naroči se
Obvesti me o
24 Comments
Novejši
Starejši Z največ glasovi
Inline Feedbacks
Prikaži vse komentarje
Alin Jakomin
2 leti nazaj

Naredila sem vse po receptu in krofi so fantastično uspeli!

Anca P.
3 leti nazaj

Živijo, krofi so okusni in tudi zgledajo vredu (skoraj kot originalni krofi ko jih na koncu posipaš s sladkorjem v prahu). Vendar pa je tudi meni pri enaki količini enakih sestavin testo bilo dosti preveč mokro, tako da sem mogla po vzhajanju vmešat še vsaj 100 ali 200 g moke zraven. Po naknadno dodani moki je bilo testo zelo fajn lahko in fajn za oblikovanje. Naslednjič bom verjetno dodala manj rastl. mleka (samo cca 200 ml) in maščobe (samo cca 100-150g). Sicer pa hvala za recept, vsem so bili dobri krofi! Nekatere so spominjali (verjetno zaradi dodanega cimeta) na medenjake.… Preberi več >

Marjana K
3 leti nazaj

Hey. Zanima ma če je katera probala z brezglutensko sli pa koruzno moko in kako ji je uspelo?? 🙂 hvala

Nika
4 leti nazaj

Sem sprobala tole v torek, sicer samo iz polovice testa, dodala pa sem malo manj mleka (zaradi prejšnjih komentarjev o mokroti testa). Dobila sem pa napol kruhke, ki so pač bili polnjeni z marmelado. Ampak je bilo testo po okusu odlično, tako da ni nobenega motilo to, da so stvaritve bolj podobne kruhu, kot pa krofom. 🙂

4 leti nazaj

Sem se jih tudi jaz lotila,že pred dobrim tednom, so bili precej podobni pravim krofom. Tudi moje testo je bilo zelo mastno in se ne bi dalo valjati, zato sem ga kar razvlekla na roke. Prav je prišla silikonska podlaga. Rezala sem s kozarcem. Sem pa verjetno malo pretankega naredila, ker je bila prva runda bolj ploščata. Uporabila sem polnozrnato pirino moko in riževo mleko. Naslednjič bom dodala več marmelade, ker tokrat me je skrbelo, da bo tekla ven, pa sta se plasti lepo sprijeli… Sicer sama ne pričakujem popolne oblike krofov, ker meni se v pečici vse stvari spodaj… Preberi več >