POMEMBNO! Še danes zamenjajte stekleničko! In posodice in kozarčke in…

Starši smo danes iz vseh strani bombandirani z informacijami o tem kaj je najboljše za našega otroka: Majhne dojenčke vozimo na pedokinetiko in plavanje, gosto hrano uvajamo z bio zelenjavo iz Zelenega zabojčka, za prve korake izberemo Cicibanke ali Pediped, izberemo vrtec glede na to ali izvajajo sočutno ali montessori vzgojo in hodimo na razna predavanja za starše in osebnostno rast. Vse to, ker otroku želimo samo najboljše. Obenem pa pozabljamo na kup osnovnih, enako ali še bolj pomembnih stvari. To so zadeve, ki nam ves čas ležijo pred nosom, jih dnevno uporabljamo in se sploh ne zavedamo škode, ki jo povzročijo. Ena od teh so plastične stekleničke, posoda in pribor.

Že vidim kako ste zavzdihnili z zadnje čase popularnim: ”Ah joj no, najbolje, da kar umremo, ker je vse tako zelo škodljivo.” Pa ni čisto tako. Ne samo, da so snovi, ki iz plastičnih posod in steklenic prehajajo v naš organizem, izredno škodljive še posebej za otroško zdravje  in razvoj, so tudi velik onesnaževalec okolja, kar posledično spet vpliva na naše otroke. Nekateri starši otrok ne dajo cepiti, ker verjamejo, da lahko cepljenje vodi v motnje v razvoju ali v razne bolezni, doma pa uporabljajo plastično posodo, ker ne vedo kako zelo škodljiva je. Kako točno BPA in BPS vplivata na zdravje ljudi, si lahko preberete TUKAJ. Ste vedeli, da so posledice tako resne?

bpa1

Sama nisem bila nikoli ljubiteljica plastične posode, ampak nisem pa niti bila preveč pozorna na njeno uporabo drugje. Problema njene uporabe sem se začela zares zavedati šele, ko sem delala po različnih zasebnih vrtcih v Ljubljani. Dobri vrtci, odlični. Ponujajo vse česar bi si dober starš lahko za svojega otroka želel. Potem pa je tu zajtrk. Postrežen v Ikeinih žabica posodicah, zraven pa plastične žlice na katerih še sama ne znam zadržati gresa, kaj šele juhe. VSI jih uporabljajo, ker so tako zelo prisrčne. Kakšne so te posodice čez dober mesec, raje ne bom, saj to ni tema tega članka. Je bilo pa to moje prvo srečanje s tematiko. Plastika doma, plastika v vrtcu.

Plastična posoda in stekleničke so ena od stvari, ki jih zares zares lahko popolnoma prenehamo uporabljati in jih zamenjamo za zdravju in okolju bolj prijazne. Plastične posode nimajo niti ene same prednosti pred naravnimi alternativami. Ok, se strinjam, da steklo ni najbolj primerno, ker ga dojenček lahko razbije, ampak jeklene posode, leseni izdelki, kovinski pribor ali posodice iz bambusa, so definitivno boljša izbira. Ne samo, da niso zdravju škodljivi, tudi trajajo precej dlje časa in se ne uničijo do takrat, ko imaš drugega otroka. Cena je temu primerno malce višja, a ne na dolgi rok!

ama ama 1

Jeklene stekleničke sta v Slovenijo prinesla čudovita mlada starša Adrijana in Alan Gaspari. Oba malo eko-frika, ki jima ni vseeno za okolje, sta po ogledu nekega dokumentarca o škodljivosti plastike na zdravje in okolje, ugotovila, da v Sloveniji dojenčku sploh ne moreš kupiti stekleničke, ki ne bi vsaj na enem delu vsebovala plastike in tako prehajala v  dojenčkovo tekočino oz. hrano. Ustanovila sta spletno trgovino Ama Ama, ki se ukvarja z okolju in zdravju prijaznimi posodami in začela ozaveščati najprej prijatelje, nato še vse druge starše. Prepričala sta tudi mene in jeklena steklenička je v hipu postala Ninina najljubša steklenička (kot, da bi vedela :)).

organicKidZ-Baby-Grows-Up-Set-Body

Jeklena steklenička ni samo varna in lepa, deluje tudi kot termovka in tekočina v njej ostane hladna/topla tudi do 8 ur (odlično za na pot/igrišče/plažo ali za čez noč). Priporočam jo vsem staršem in njihovim otrokom. Primerna je tudi za večje otroke, saj se, ko cucelj ne pride več v poštev, spremeni nastavek in se iz nje pije kot iz kozarca.

Torej: Odvrzite vse plastične posodice in začnite uporabljati kar kovinski priborm, ki ga že tako imate doma (iz lastne izkušnje lahko povem, da ni nobenega problema), krožnike zamenjajte za navadne ali razgradljive bambusove, da se ne razbijejo, stekleničko pa zamenjajte z jekleno. S tem boste res naredili nekaj dobrega za otroka in okolje.

ŠE MINI NININ NASVET: Ker je steklenička prijetno topla in prijetne oblike, je z njo fino tudi samo ležati na kavču 😉

IMG_6727

OBJAVA NI SPONZORIRANA! Mamina maza ni oglaševalski portal, pišem samo o stvareh, v katere verjamem in me zares navdušijo. Če poznate kakšen super izdelek, mi pišite in z veseljem raziščem 😉 

OBIŠČITE SPLETNO TRGOVINO AMA AMA:

AmaAmaBabyBigRetina

Poglej tudi

Komentiraj