PISANA MEDENA HIŠICA

Opišite tole svojemo otroku … Nekje, gloobookooo v čarobnem gozdu stoji mala ljubka hišica. Ampak to ni navadna hišica. Njene stene so narejene iz sladkega medenega testa, okenca so iz čistega kristalnega sladkorčka, na strehi pa je poolnooo tvojih najljubših bonbončkov vseh vrst. Se komu že svetijo učke? 🙂 Zdaj pa povejte še tole … Prav tako hiško lahko sezidamo doma! 🙂

(na naslovni fotografiji je hiška po tem receptu, izdelala jo je Katarina Razmovski ❤️)

Poglejmo kako:

TESTO

375 G MEDU
375 G SLADKORJA V PRAHU
75 G MASLA
750 G MOKE
15 G PECILNEGA PRAŠKA
1 ŽLIČKA SODE BIKARBONE
2 ŽLICI KAKAVA
1 VREČKICA ZAČIMB ZA MEDENJAKE
ŠČEPEC SOLI
2 JAJCI
3 ŽLICE VODE

Maslo stopimo skoraj do tekočega. Z mešalnikom primešamo še tekoči med ter sladkor in pustimo, da se ohladi. V večjo posodo stresemo vse ostale sestavine in jim dodamo še mešanico masla, sladkorja in medu. Vse skupaj dobro zgnetemo, zavijemo v prozorno folijo in pustimo, da testo 1 dan počiva na sobni temperaturi. Sveže pripravljeno testo bo zelo mehko. Naslednji dan razvaljamo testo na približno 3-5mm in izrežemo dele za našo hiško. Lahko si pomagate s spodnjo predlogo ali pa poljubno izrežte 2 stranski steni, 1 sprednjo steno z vrati, 1 zadnjo steno brez vrat in 2 dela strehe. Vsi dodatki (dimnik, okna, …) so poljubni. Če kaj testa ostane, lahko iz njega oblikujemo ograjico, smrekco, ali pa kakšnega luštnega medvedka. Testo pečemo na 160-170 stopinjah približno 15-20 minut. Ko testo vzamemo iz pečice, ga pustimo nekaj časa, da se ohladi in strdi. Šele nato ga vzamemo s pekača in položimo na čisto in suho podlogo.

hiška_predloga

SLADKO LEPILO

3 BELJAKI
750 G SLADKORJA V PRAHU
3 ŽLICE LIMONINEGA SOKA

Po želji: jedilne barve v prahu

Tako, stene in streho imamo, zdaj lahko hiško postavimo. 🙂 Stepemo beljake in jim počasi dodajamo sladkor ter limonin sok, dokler ne nastane čvrsta masa. Pripravljeno maso damo v vrečko za brizganje. Ostala sladkorna masa mora biti ves čas pokrita z mokro krpo, da se ne posuši. Še bolje je, če je tista masa, ki je trenutno ne uporabljamo, na hladnem. Nato hiško sestavimo – stene preprosto zlepimo skupaj s sladkorno maso. Najprej zlepimo le stene, počakamo približno 2 uri, da se sladko lepilo posuši in nato prilepo še streho in spet počakamo, dokler ni hiška povsem trdna in nared za dekoracijo. Ves čas naj bo hiška na sobni temperaturi na toplem in suhem zraku. Hišico lahko postavimo na karton, oblečen v folijo.

Ko je hiška povsem stabilna, se lotimo dekoriranja! Jupiii, tukaj pa se lahko povsem prepustite svoji domišljiji! 🙂

Naš predlog je, da tisti, ki imate že nekoliko večje otroke, vključite otroške rokice v vse faze ustvarjanja – v pripravo testa, ˝zidanje˝ hiške in dekoriranje. Malo manjše mazice pa se bojo zelooo zabavale pri lepljenju pisanih bonbončkov na streho in stene  … če vam jih bo le uspelo prepričati, da ne pojejo vseh bonbončkov že sproti 🙂 Otroke lahko v projekt vključite že preden se ga lotite, v trgovini … pustite jim, da si sami izberejo s katerimi bonbončki bojo okrasili svojo sladko sanjsko hišico.

Tukaj pa še nekaj idej in primerov ljubkih medenih hišic:

In še nekaj izjemnih primerkov medenih hišic oz. že kar stavb 🙂

Poglej tudi

2 Comments

 1. Miska Zobna

  Saj ne, da bi kritizirala, le prav je, da se viri ne prepisujejo od drugod. In prav je, da ce se ze, da jih navajamo. Ce ze preberem kaksno recepturo se po obcutku ravnam ali bo dobra ali slaba, saj verjamem, da fotografije pricajo o tem, kaj lahko pricakujem, da bo iz tega nastalo, ce seveda sleherno sledimo navodilu. Pa vendar se mi zdi, da tole na fotografiji ni osnova hiske, specena po vasi navedeni recepturi, pac pa hiska kupljena v IKEI. Ce sem v zmoti, pa se vam seveda globoko opravicujem in vam cestitam za dobro delo. Vse dobro. Miska zobnA

  1. ANJA OMAN

   Spoštovana “Miška Zobna”,

   res je, se strinjamo, da je nedopustno, da pred 4 leti na tem prispevku nisva napisali virov vseh slik. Na naslovni sicer je, celo na sami sliki, ampak vseeno, stremiva k temu, da so viri zapisani. Kar pa se tiče recepta za medeno hiško, pa je takole: To je OSNOVNI recept za VSE hiške, ki so na slikah. Kako to potem posameznik oblikuje in okrasi, pa je odvisno od njegove kreativnosti. Raje sva pokazali več možnosti, kot samo eno, saj stremiva k spodbujanju kreativnosti, me k vkalupljanju v modele. Z receptom za hiško tako ne morete zgrešiti, za natančna navodila za okrasitev, pa se bo potrebno obrniti na kakšno drugo stran.

   Midve pa se potrudiva poiskati in zapisati vire še za ta prispevek. Hvala za opozorilo!

   Lp,
   Anja

Komentiraj