Otroci barvajo pirhe

Barvanje pirhov imam v lepem spominu še iz otroštva in tudi zdaj se potihem vsako leto veselim velike noči prav zaradi tega. 🙂 Pri nas doma smo ponavadi barvali kar z navadnimi barvami za pirhe, včasih pa poizkusili tudi kakšno naravno metodo. Mamica je pripravila lončke z barvami in dala na mizo veeliiikooo časopisa, oči je skuhal jajca, midve z Anjo pa sva nestrpno čakali, da lahko začneva z utapljanjem jajčkov v barvo in prelivanjem in mešanjem in packanjem … 🙂 Ker imam sama tako lepe spomine na veliko noč in bi rada tradicijo nadaljevala tudi z mojo malo nečakinjo, ki je letos prvič dovolj stara, da bo lahko barvala tudi ona, sem poiskala nekaj idej, kako lahko tudi že zelo majhne otroke vključimo v barvanje pirhov.


1. BARVANJE ZA MALČKE (+ČIST PRT :))

Baby-Easter-Eggs-Who-Arted-01

Potrebujete: akrilne barve (ali tempere), plastično vrečko

Stisnite malo akrilne barve (ali tempere) v plastično vrečko, jo dooobro zaprite in pustite svojemu malčku, naj se igra z njo. Ko je jajček prekrit z barvo, ga vzemite iz vrečke in odložite na papir, da se posuši. Preden bo jajček v nemilostnih rokicah mulca, nanj lahko nalimate kakšno nalepko in jo bo končanem barvanju odstranite – za dodaten dizajn. 🙂

Vir: http://www.who-arted.com/2014/03/21/easter-egg-fun-for-your-little-one/


2. BARVANJE Z VOŠČENKAMI

Potrebujete: voščenke

jajci

Ta metoda je bolj primerna za nekoliko večje otroke, saj je pomembno, da so jajca še vroča, ko se jih barva. Princip tega barvanja je, da se voščenka ob stiku z vročo lupino topi in pušča barvo. Tako lahko nastanejo zelo lepi, pisani in zanimivi pirhi, vendar je treba paziti, da se otrok ne opeče. Večji otroci si lahko pomagajo tako, da v eni roki držijo brisačko in z njo primejo jajc, z drugo pa barvajo, ali pa jajca položite v karton za jajca in lahko tako otrok barva brez skrbi in se ne dotika vroče lupine (ko bo jajček treba obrniti, mu pomagajte vi).

Vir: http://athriftymom.com/melted-crayon-easter-eggs-how-to-dye-easter-eggs-with-melted-crayons-easter/

Druga varianta za malo mlajše otročke je, da voščenko zdrobite ali ostrgate, in otrok ostržke le potrese po vročem jajcu.

jajci1

Tretja varianta pa je, da voščenke (brez ovoja) položite v papirnate modelčke za mafine in jih date v pečico na približno 180°C , dokler se ne stopijo (približno 5 minut). Ko se voščenke stopijo, modelčke vzamite iz pečice in v topljeno mešanico potopite jajčke.

jajci2

Vir: http://www.wordplayhouse.com/2011/04/decorating-easter-eggs.html


3. PRSTNI ODTISI 🙂

Kaj vse lahko ustvarimo z odtisi rokic in nogic že vemo. 🙂 Pri pirhih pa pridejo na vrsto samo mali prtski. Z njimi lahko ustvarimo korenček, piščančka, zajčka, pikice, pikapolonice, … omejitev je le otroška domišljija – torej omejitve ni! 🙂

Potrebujete: akrilne barve, barvne flomastre (alkoholce); za stojalo pa rolice wc-papirja in barvni papir

jajci3

Mimogrede še tale ideja – barvanje s slamcami:

easter-egg-decorating-with-a-straw

vir: http://www.craftymorning.com/fingerprint-easter-egg-decorating-kids/


4. GALAKTIČNI PIRHI 🙂

Teli pirhi so pa verjetno najbolj kul pirhi, kar sem jih kadarkoli videla. 🙂 Izdelava pa spet preprosta in primerna tudi za najmlajše.

space-eggs-simple-and-beautiful-easter-craft-for-kids

Potrebovali boste: akrilne ali tempera barve (modra, vijolična, bela, rdeča)

Jajčke postavite na stojalo (lahko uporabite kar odrezano wc-rolico) in pustite, da jih malček pobarva z vsemi barvami, ki so na voljo. Ko se barva posuši, vzemite tanjši čopič (ali zobotrebec) in jajčke ˝posujte˝z belimi pikicami – zvezdicami. 🙂

vir: http://adventure-in-a-box.com/space-eggs-easter-craft-for-kids/


Če vas skrbi uporaba nejedilnih barv, lahko vse metode uporabite na umetnih (npr. lesenih, plastičnih) jajčkih ali pa kupite jedilne barve.

Poglej tudi

Komentiraj