ŽIVLJENJE S TRILETNIKOM: NASVETI ZA PREŽIVETJE

Verjetno ste že slišali za izraz ”threenager”? Ta izraz označuje triletnika, ki kaže vse znake tega, da ravnokar prehaja skozi puberteto. Jok iz jasnega, metanje po tleh, trpljenje, drama… Enkrat sem že pisala o tem obnašanju: Ona ni hehihioeh, ona je triletnica. Sedaj pa se vračam z nasveti za starše kako čim lažje preživeti to obdobje. Dajmo starši, imamo tole! Sledite nasvetom in srečno!

  1. PRIČAKUJTE NEPRIČAKOVANO

Nihanja razpoloženja so v tem obdobju ne samo dnevna, ampak kar minutna. Eno sekundo se smeji, drugo joka. Eno sekundo hoče maslo na kruhu, drugo se joka, ker ste dali maslo na kruh. Jok lahko povzročijo: sonce, dež, jabolko, čokolada, zaprta vrata, odprta vrata, glasba, pomanjkanje glasbe, risanka, ki ni točno tista, ki so jo želeli, risanka, ki je točno tista, ki jo želijo, ampak ne zdaj, sok brez smetane, sok s smetano… Bodite pozorni na prihajajoč sunek in ga poizkusite ustaviti še preden eksplodira. Veliko objemov, ljubezni in topline.

  1. OTROK NAJ BO VEDNO NAHRANJEN

Lakota (nezavedna) je mnogokrat povzročitelj nihanja razpoloženja. Zato poskrbite, da je otrok res ves čas sit. Če kam greste, imejte sabo vedno najljubše prigrizke, ki jih mimogrede nudite otroku. Doma določite predal/polico s prigrizki (zdravimi!), ki ga otrok lahko doseže in tako dostopa do hrane še sam. Poskrbite, da bo predal/polica vedno polna vseh najljubših prigrizkov. Če ne…

  1. NE KAŽITE STRAHU

Triletniki se hranijo z vašim strahom. In več kot ga vohajo, bolj so lačni. Zato ostanite mirni in namesto, da se razjezite, kričite ali zbežite, raje vdihnite in izdihnite. Zberite misli (vzemite si toliko časa kot ga potrebujete) in se mirno pogovorite. Kot v vsakem razmerju, je tudi v tem pomembna komunikacija. In mirnost.

  1. IZPOPOLNITE SVOJ ”JAZ SEM ŠEF” POGLED

Triletniki in triletnice v popolnost izpopolnijo svoj ”zdaj pa resno mislim” obraz. Obrvi obrnjene navzdol, stisnjene ustnice in hladen, neusmiljen pogled. Premagajte ta obraz z boljšim, močnejšim ”jaz sem tukaj šef” obrazom. In vztrajajte (ker ste res vi šef). Mogoče boste s tem začeli tekmovanje v strmenju. Nikoli in nikar ne popustite! Ne glede na to kako suhe oči imate, vztrajajte do zmage! Otrok bo popustil,s e vrgel na tla in nežno zajokal ”mami/oči”. Izkoristite priložnost za dober pogovor.

  1. IZURITE SE V POGAJANJU

Poglejte si vse sezone nanizanke Igre prestolov. Vzemite kuli, papir, svinčnik, očala in pišite. Preučite vse spletke, prevare, pogajanja, laži, ukane, prijeme in pretvarjanje. Ko boste dodobra obvladali človeški um in zmožnost diplomatskega pogajanja, ste pripravljeni za pogajanje s svojim triletnikom. Uspeh še vedno ni garantiran: ”Lahko prosim pospraviš sobo?” 3letnik: ”Ne morem zdajle me tako zelo boli rokica (začne nabirati solze).” ”Ti pomagam, da bo lažje?” 3letnik: ”Tako sem zaspan/a / lačen/na / slabo mi je.” ”No, daj, potem bomo pa palačinke spekli za večerjo.” 3letnik (ki obožuje palačinke in vsak večer prosi, da bi jedli palačinke) ”Pa jooooooj, spet te palačinke! Kolikokrat moram še povedati, da jih ne maram!” in prasne v jok.

  1. OMEJITE JIM IZBIRO

Otroci se radi samo odločijo kaj bodo oblekli, kaj bodo jedli, kaj bodo počeli. Več kot imajo na izbiro, težje se odločijo. Vseeno pa bodo želeli imeti izbiro. Določite samo dve možnosti. Naj izbere eno od teh. Lažje bo za vas in zanje. Druge možnosti od začetka do konca NE pridejo v poštev. NIKOLI. Samo te dve. Izberi. To vam bo prihranilo veliko časa in energije. Ampak res vztrajajte.

  1. PELJITE JIH NA SVEŽ ZRAK

Na svežem zraku se počutje znatno izboljša. Sonce, veter, voda, narava… Čim več časa preživite zunaj. S seboj imejte hrano. Veliko hrane. In vode. In veliko časa.

  1. BERITE PRAVLJICE

Izberite knjige, ki imajo nekaj vzgojnega namena. Berite zgodbe o različnih čustvih, o odnosih, o obnašanju. Otrok skozi pravljice lažje ponotranji nekatere vzorce. Glejte, da bodo knjige ravno prav zanimive in privlačne za male lumpke, obenem pa so napisane kvalitetno in prenašajo pomembna sporočila. In, če se da, bleščice.

  1. IZKORISTITE PRILOŽNOST ZA TRENING

Saj smo vsi že slišali tisto: ”Majhni otroci, majhne težave, veliki otroci…”. Jemljite vse skupaj kot pripravo  najstniška leta. Bolj ko se boste sedaj utrdili, lažje bo kasneje. Sedaj, ko so otroci še majhni, lahko še malo eksperimentirate, si privoščite kakšen spodrsljaj in izkoristite priložnost, da odkrijete otrokove odzive na različne dražljaje. Natrenirajte se. Kmalu bo tu ”prava stvar”.

Še nekaj logičnih razlogov za jok, da boste vedeli,d a niste sami:

Prirejeno po: http://www.jaxmomsblog.com/toddlers/tips-tricks-for-surviving-a-threenager/

Poglej tudi

Komentiraj