Najlepša darila za otroke: Tvoj čarobni svet

Na komplet afirmacijskih kart Tvoj čarobni svet avtorice Teje Fidler Makoter in ilustratorke Nataše Vertelj sem naletela med brskanjem po portalu Svetloba.si, s pomočjo katerega mi uspe preusmeriti tok negativnih misli na kakšen prav posebno naporen dan. Zamikalo me je, da bi jih naročila, pa sem odlašala in razmišljala ali je to za mojega otroka res nekaj uporabnega. Po pol leta, ko sem nanj že čisto pozabila, sem ga zagledala na Maminimazi in takrat sem vedela, da je prav, da jih vzamem v roke … velikokrat stvari, ki si jih želim, srečujem tako dolgo, da »popustim« ali pa me čarobno najdejo kar same.

BeFunky Collage

Skozi 31 kartic komplet skuša otroku razprostreti svet, prežet z vrednotami, ki bi mu pomagale ustvariti tisto, kar sam potrebuje za to, da bi odrastel v zadovoljnega človeka. Nagovarjajo neposredno otroka; skušajo ga opolnomočiti za to, da bi z lastnimi dejanji vplival na svojo okolico in jo opomnil na tisto, kar v sodobni družbi s prehitrim tempom počasi ponika: iskati srečo v sebi, pomagati sočloveku v stiski, prisluhniti drugemu, nesebično deliti svoje znanje … Kartice se dotaknejo tudi učenja uravnavanja čustev in drugih razvojno pogojenih veščin (npr. posojanja igrač, sodelovanja, potrpežljivosti). Nekaj kartic pa je namenjenih spodbujanju zdravega načina življenja v povezavi z gibanjem in prehrano. Kartice sem vključila v večerni ritual s triletnico. Po treh mesecih uporabe deklica s pomočjo ilustracij (ki so ji zelo všeč!) sama prepozna sporočilo – izvlečeno kartico že sama »prebere«. V veliko pomoč pri zapomnitvi so ji rime. Sporočila so dobra spodbuda za pogovor, v katerem lahko otrok besede poveže z lastno izkušnjo, ki jo je pridobil tekom dneva (ali kakšen dan prej), mi pa ga ob tem s pomočjo kartice spodbudimo k razmisleku o drugačnem načinu soočanja z doživetim izzivom. Kadar se je otroku uspelo na izziv odzvati z zaželenim vedenjem, je to zanj potrditev. Tudi mene kartice prijazno opominjajo na možnosti rasti znotraj lastnih »čarobnih veščin« – zgled je za srkajoče otroke gotovo najmočnejše orodje učenja. Sedaj, ko obe vsebino kartic že dovolj dobro poznava, jih lahko uporabiva tudi kot opomnik neposredno v dogajanju. Kartice ponujajo še veliko možnosti uporabe; najin naslednji izziv bodo morda tedenski projekti na tematiko posamezne kartice.

 

Nekaj o razmetavanju in pospravljanju, o sreči in o vremenu 😉

 

Čarovnije se okoli nas dogajajo vseskozi; le pustiti si moramo, da jih vidimo. Otroci so nam pri tem lahko največji učitelji. Nikar ne uničimo njihove očaranosti nad življenjem. Pomagajmo jim, da si bodo zgradili svoj čarobni svet, ki bo manj kot z dobrinami prežet z vrlinami. Dobrota je morda res sirota, vendar zadovoljstva, ki ga daje, ne bomo nikoli zmogli ponuditi v »instant rešitvi«, ki nam za par evrov prinese le vonj po tistemu, kar se v resnici skriva v nas samih.

 

Untitled
Tale kartica je bila med najbolj priljubljenimi v zadnjem času, saj na hrbtni strani sprašuje, ali je pismo za Božička že napisano – morda pa bo on izpolnil njene želje 🙂 Inaja 100% računa nanj.

 

Za Mamino mazo napisala Pia Javornik

Poglej tudi

Komentiraj