Glede na to, da smo mesec april namenili potovanju, je prav, da se spomnimo tudi na vsakodnevna potovanja naših mazic. Vsak starš ve, kako zahtevno je krmarjenje med vsemi interesi in aktivnostmi: vrtec, šola, igralne urice, šport, glasba, ročne spretnosti, tuji jeziki in še kaj … To pa zahteva tudi vsakodnevne prevoze in udeležbo v prometu. Zato namenimo nekaj pozornosti varnosti naših najmlajših med vožnjo.

Kljub temu, da se nam mudi in se z avtom odpravljamo le na krajšo pot, si vzemimo minuto časa in poskrbimo, da so naše mazice v avtu ustrezno pripete. Pripenjanje otroka zgolj z avtomobilskim varnostnim pasom ni ustrezno in je lahko celo nevarno, saj so ti pasovi ustvarjeni tako, da se prilegajo telesu odraslega človeka in ne otroka. Zato je tako zelo pomembno, da za prevoz otrok uporabljamo primerne otroške avtosedeže.

Dojenčki in mlajši otroci morajo za prevoz v avtomobilu uporabljati lupinico ali avtosedež skupine 0 – I s pet-točkovnim pripenjanjem, medtem ko otroci od četrtega leta dalje oz. ko dosežejo telesno težo med 15 in 36 kg, že lahko uprabljajo avtosedež skupine II – III, ki omogoča varno pripenjanje z avtomobilskim varnostnim pasom.

Naloga avtosedeža skupine II in III oz. jahača je, da otrokovo telo dvigne do te višine, da omogoči varno pripenjanje z avtomobilskim varnostnim pasom – spodnji del pasu čez boke in zgornji čez ramo. Pravilni potek varnostnega pasu je izjemnega pomena, saj nepravilno nameščen pas pri otroku v primeru trka lahko celo povzroči poškodbo, namesto da bi jo preprečil.

Raziskave so pokazale, da je pri otrocih, ki uporabljajo avtosedež jahač, možnost poškodbe za več kot polovico manjša kot pri otrocih, ki tovrstnega avtosedeža ne uporabljajo. Če otroku varnostni pas poteka preko trebuha (kar se zgodi, če ne uporabljamo jahača), lahko v primeru trka utrpi hude poškodbe notranjih organov: želodca, jeter ali vranice. Prav tako je nevarno, če pas otroku poteka preko vratu namesto preko rame, saj tvegamo zadušitev. Pogosto pa se zgodi, da ramenski pas otroka žuli in reže v predelu vratu, zaradi česar si ga napelje pod pazduho (kjer lahko zlomi rebra in poškoduje notranje organe) ali celo za hrbet, kjer ne ponuja sploh nobene zaščite za glavo in vrat in tako predstavla veliko nevarnost za poškodbe možganov in hrbtenjače.

Kakšen avtosedež torej izbrati?

Na trgu lahko izbiramo med številnimi avtosedeži, s hrbtnim naslonjalom ali brez. Hrbtno naslonjalo je pomembno predvsem takrat, če imate v svojem avtu sedeže z nizkim naslonjalom ali brez opore za glavo. Avtosedeži brez hrbtnega dela (jahači) pa so primerni za avtomobile, ki imajo dovolj visoke sedeže in naslon za glavo. Nekateri strokovnjaki priporočajo ravno jahače brez hrbtnega dela, saj tako otroci sedijo čim bolj nazaj in globoko v sedežu, prav tako pa je manj možnosti, da bi se sedež prekucnil. Po drugi strani pa imajo jahači s hrbtnim delom posebej oblikovano stransko zaščito in oporo za glavo, ki je izredno priročna, če vaš otrok med vožnjo zaspi.

Kje je najvarneje voziti otroka?

Težko bi opredelili, na katerem zadnjem sedežu je najvarneje voziti otroka. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da je najvarnejši položaj na sredini, saj je tam otrok najbolj varen v primeru bočnega trka. Seveda le pod pogojem, da je sredinski sedež tako kot stranska opremljen s tritočkovnim varnostnim pasom. Drugi pravijo, da je najvarnejši položaj na levi, za voznikom, saj naj bi voznik v primeru trka podzavestno odreagiral tako, da rešuje svojo stran vozila. Spet tretji so mnenja, da je najvarneje otroka posedeti na desno stran, kjer ga voznik med vožnjo lažje vidi, poleg tega pa ta stran omogoča varnejše izstopanje iz vozila, v primeru da parkiramo oz. ustavimo ob vozišču.

Kaj pa, ko nas ni zraven?

Otroci se prej ali slej znajdejo v situaciji, ko potujejo brez staršev. Bodisi na izlet s šolskim kombijem ali na trening s starši svojega sošolca. Otrok se bo zagotovo pripel z varnostnim pasom, vendar mu ta ne koristi veliko, če ni pripet pravilno. Redko kateri starš bo v tej situaciji poskrbel za varnost svojega otroka in mu s seboj na pot prinesel avtomobilski sedež. Dobra novica je, da na trgu obstajajo zložljivi in napihljivi avtosedeži jahači, ki se lahko pospravijo celo v šolsko torbo in so nam tako vedno pri roki.

Imejmo v mislih …

Sami lahko največ storimo za varnost naših otrok, zato se zavestno izogibajmo napakam, ki so del našega vsakdana: ”samo do trgovine skočimo” ali “le do šole”. Ni res, da se največ nesreč zgodi zaradi prevelikih hitrosti in da so najbolj nevarne avtoceste. Kar tri četrtine prometnih nesreč se zgodi na lokalnih ali hitrih cestah, kar polovica nesreč, v katerih so udeleženi otroci, pa se zgodi na cestah z omejitvijo 70 km na uro ali manj.

Ne glede na to, kakšen avtosedež izberete za vašega otroka, vedno poskrbite za varno pripenjanje – čez boke in čez ramo.

Srečno pot!

Članek je za Mamino mazo napisala Maja M., ki redno ozavešča o varni vožnji naših otrok. V ta namen je v Slovenijo skupaj z Majo O. prinesla tudi varen jahač Bubble Bum. Hvala! 

Bubblebum_punca

Mamica 6 letne navihane Nine in malčka Iana, blogerka, učiteljica in inštruktorica Plesnega pilatesa. Želim si, da bi na Mamini mazi vsaka mamica našla oporo, podporo in ljubezen, ki si jo lahko med sabo nudimo le mamice.Poglej tudi

Naroči se
Obvesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
Prikaži vse komentarje