Mamina maza potuje… DUBAJ ali NAJBOLJŠI DOPUST ODKAR IMAM OTROKA

“Najboljši dopust odkar imam otroka”, je razlagal moja boljša polovica svojemu prijatelju po telefonu. Pustimo dejstvo, da je tamala stara šele 20 mesecev… Turistično smo si Dubaj ogledali že 3 leta nazaj, sedaj smo ga pa doživeli še v družinskem čaru (z okrepljeno zasedbo). Drugače smo zelo preprosta družina, načeloma raje kampiramo, letos pa se je ponudila zelo ugodna priložnost. Letalske karte smo dobili preko FlyDubai iz Zagreba za vse tri za samo 560€ z rizikom odpovedi. Pri otroku namreč nikoli ne veš, tako da definitivno priporočam to možnost.

Nastanjeni smo bili pri zelo dobri prijateljici v Silicon Oasis. Silicon Oasis je varovano naselje s trgovino, vrtcem, igrišči in nekaj bazeni, v katerem živijo pretežno tujci. Muslimanska vera je definitivno zelo prisotna, se pa stvari spreminajjo. Tri leta nazaj je bilo težko dobiti v trgovini meso svinjskega porekla, sedaj pa imajo v večjih trgovinah posebne »non muslim« oddelke, kjer si lahko popestriš hrano s svinjskim mesom. Alkohola pa na prodajnih policah še vedno ni.

NEKAJ UTRINKOV:

IMG-20150313-WA0006

Piknik in BBQ sredi puščave, temperature idealne, trop otrok, ki ni potreboval nobene igrače razen lopate in dvourno tekanje po sipinah in iskanje zaklada. Tudi 2kg mivke je ni motilo v plenici.

IMG-20150321-WA0022

Ogled kameljih dirk Camel Pine oz.treninga, razgledna točka sipine.  Vmes nam je tamala mal odtavala po svoje, sledila sem  stopinjam in na drugem koncu sipine ona sedi in žveči nekaj rjavega, za kar se je kasneje izkazalo, da je bil kamelji iztrebek. Brez panike-preživela je 😉

IMG-20150319-WA0007

Kopanje pri Burj al Arabu-otroci so zelo uživali v kopanju na eni od znanih plaž pri Burj al Arabu. Priporočam kopanje v popoldanskih urah, okoli 16.30 je oseka in otroci so še posebej uživali v zelo nizki vodi. Iskali smo školjke, jih probavali, delali gradove in iskali zaklade. Temperatura vode je v tem času 23 stopinj, temperatura zraka 30 stopinj. Plažo so v tem času že zelo lepo uredili, tuši, toaletni prostori, oblačilnice in nekaj manjših gostinskih obratov. Ob plaži poteka tudi zelo lepo urejena sprehajalna pot in tekaška pot s posebno maso prijetna in mehka za tek.

Namig: nikakor se ne lupčkajte v javnosti, ne dotikajte se preveč partnerja in definitivno se ne kopajte »zgoraj brez« saj boste pristali v zaporu.

IMG-20150319-WA0006

Dubai se v primerjavi s tremi leti nazaj zelo razvija. Nazadnje, ko smo bili tam so imeli krizo (ja, res je, recesija je bila tudi v Dubaju), vsa gradbena dela so se ustavila in hrana je bila definitivno cenejša. Sedaj se spet vse gradi na polno. Nizka delovna sila so tam indijci, zgradbe z njihovim trdim delom pod žgočim soncem kar rastejo pred očmi. Dubai ni samo mesto prestiža, je žal tudi mesto revščine.

Najbolj sem bila razočarana nad socialnim življenjem. Ljudje višjega sloja, zaposlujejo varuške, pretežno filipinskega rodu, katere pospravljajo, kuhajo, pomivajo in čuvajo otroke za pičlih 300€ na mesec. Popoldne se na igriščih zbirajo same varuške s svojimi »varovanci«. V dveh tednih sem mogoče videla eno mamo. Ko sem vprašala prijateljico, če je to normalno, mi je odgovorila, da na žalost je. Načeloma otroke vzgaja šolstvo in varuške. Prisotnost staršev je minimalna, zaradi obseženega dela ali lenobe.

NAKUPOVANJE IN OTROCI

Vsi shoping centri imajo enormne igralnice za vsa starostna obdobja otrok. Cena za dve uri je cca 15€ in naprej. Lahko si zraven, lahko pa otroka pustiš v varstvu in mirno nakupuješ, ker roko na srce z mojo je nemogoče nakupovati, še posebej ko smo prišli v trgovino z igračami.

KidZania-Dubai Mall-podobno MiniCitiju, izobraževalnega namena igralnica z več kot 80. predstavitvami poklica (simulator letenja je v pravem letalu).

NEKAJ ZANIMIVIH CEN:

Glavič solate (glavič, ne glava) organskega izvora 10€

Cel piščanec pečen 1,50€

Poln tank goriva 20€ (Range Rover)

Strošek šolnine za otroka starega 5 let/letno 10.000€ (od 8h-13h)

PREVOZ:

Res je, glede samih pripomočkov, avtosedeža, vozička sem bila preskrbljena s strani prijateljice, saj ima že dve mazici stari 5 in 3 leta. Kot nadomestni avtosedež, od letališča do prenočišča pa smo uporabili napihljivega jahača BubbleBum.

Vsem staršem, ki imajo strah pred letenjem z otrokom in se jim porajajo razna vprašanja, pa kako bomo 5 ur na letalu zdržali, pa moj je preveč aktiven, kaj če ga izgubimo,pa glede hrane…ne komplicirajte. Moja je tudi cel živec , pač na letalu ni bila nikoli na svojem mestu, je pa tekala okoli, se usedla k drugim otrokom in gledala risanke, pojedla vse kar je dobila,….če povem po pravici, je bolje preživela pot kot če bi šli z avtom do Portoroža.

POZITIVNE STVARI, KI JIH JE MOJA MAZICA PRIDOBILA V DVEH TEDNIH:

-boljša motorika

-Samostojna hoja po stopnicah gor in dol

-Govor

-Pri večernih kopanjih smo vedno imeli težave, kreg jok in stok, sedaj je po vsakdanjem kopanju v Dubaju vzljubila vodo

-hoja-hodila je bosa

NEGATIVNE STVARI:

-prehitro je minilo 🙂

-Prišli smo nazaj in naslednji dan smo že vsi šmrkali 🙁

Za Mamino mazo napisala: Maja Oblak


Poglej tudi

1 komentar

  1. Ana Cencelj

    Kdaj je ta prijetna družinica potovala v Dubai?

Komentiraj