KAKO POMAGAMO MALČKU PRIPRAVITI SE NA PRIHOD BRATCA ALI SESTRICE

Naš malček je središče našega vesolja. Kaj pa, ko spet zanosimo in si bo pozornost potrebno začeti deliti? To je za malčka lahko precej stresno, če ga dobro ne vključimo in pripravimo. Nekaj nasvetov kako lahko svojemu malčku pomagate pri prestopu iz edinčka v super bratca ali sestrico:

1. Pogovarjajte se!

Svojemu malčku (ne glede na to koliko je star in če že odgovarja nazaj) razložite kaj se dogaja. Nikar ne skrivajte, takoj ga/jo vključite. Naj bo del zgodbe. Pogovarjajte se o vsem, tudi o tem kje bo malček spal, ko boste vi v porodnišnici, kje bo spal, ko pride dojenček, kaj se bo spremenilo, kakšen bo dojenček… Več kot boste govorili in razlagali, lažje bo malček sprejel in se pripravil.

2. Zvadite!

Svojemu malčku ponudite igračo dojenčka/punčko/medvedka in mu razložite, da je dojenček zelo podoben. Da veliko spi, se še ne more igrati, mu je potrebno menjati pleničko, paziti, da se ga ne poškoduje in ga imeti rad. Če vaš malček še nikoli ni prespal drugje kot doma, lahko eno noč prespi tam, kjer bo takrat, ko boste vi v porodnišnici. Tako bosta oba (malček in mamica) videla, da ni to nič takega.

3. Naučite se pomena besede NEŽNO!

Zelo pomembno je, da se malček zaveda kaj je nežno in kako se nekoga nežno dotaknemo, ga nežno pobožamo in nežno objamemo. Vadite!

4. Berite!

Z malčkom se je najlažje pogovarjati preko knjig. Na trgu je kar nekaj knjig na to temo:

  • Mišek Tip si želi bratca (Casalis, Anna)
  • Malček Palček, ki živi v maminem trebuhu (Svensson, Thomas)
  • Franček in dojenček (Moore, Eva)
  • Lukec dobi sestrico (Milčinski, Jana)
  • Dobil sem sestrico, ampak jaz bi imel raje hrčka (Knight, India)
  • Mandi dobi sestrico (Weninger, Brigitte)
  • Medvedji dojenček (Walters, Catherine)

    5. Izlet h ginekologu

Če imate možnost, da vam kdo lahko pomaga in vas spremi na enega od pregledov, potem bi bilo dobro, če na enega od ultrazvokov vzamete tudi vašega malčka. Ko bo malček videl dojenčka na ekranu, si bo mogoče lažje predstavljal kaj se dogaja.

Še nekaj nasvetov: http://www.naravniporod.si/ves-dobili-bomo-dojencka/

Želim vam vse najlepše na še eni dogodivščini! 😉

Poglej tudi

Komentiraj