Joga za otroke, starše in učitelje

Kot učiteljica, pa tudi kot mamica, sem se v zadnjih desetih letih udeležila množice predavanj o vzgoji in poučevanju, gibalnem in miselnem razvoju otrok, strokovnih konferenc, seminarjev in tečajev. Vse v želji, da bi bila boljša učiteljica in mama. A resnično me še nobena stvar prej ni tako zelo navdušila kot tečaj Joge za otroke, ki sem se ga udeležila pri Tatjani Baligač. Od tega vikend tečaja sem odnesla ogromno kot učiteljica, kot starš in kot človek.

Najprej naj povem, da je bilo moje znanje o splošni jogi precej šibko. Razen nekaj uric, ki sem jih na jogi preživela sama, mi nekako ni nikoli potegnila. Zdela se mi je premirna, predolgočasna, celo zoprna. A zdaj vem, da so moji občutki izvirali iz nepoznavanja joge oz. napačno predstavljene joge. Ko sem spoznala jogo za otroke, kar je joga od samega začetka, se mi je odprlo popolnoma novo obzorje.

JOGA ZA OTROKE

ASANE

Joga za otroke je na prvi pogled zelo podobna jogi, ki jo vsi poznamo. Ura je sestavljena iz osnovnih asan (telesnih pozicij), ki jim dodamo domišljijsko pripoved, da je otrokom bolj zanimiva in se bolj približa njihovemu svetu.

Na tečaju smo se s soudeleženkami naučile osnovnih asan, ki smo jih s skupnimi močmi spreminjale v povezane enote skozi zgodbice, ki smo se jih sproti zmišljevale. Brez težav sem si predstavljala, kako ideje uporabiti tako doma kot v skupini na plesnih uricah ali v razredu.

DIHANJE 

Otroci in odrasli danes dihamo hitro in plitko, kar povzroča kup težav v telesu. Del joge je globoko dihanje, ki napolni pljuča in telo s svežo energijo in pomaga sprostiti telo. Redna praksa, ki jo brez težave prenesemo na vse otroke, krepi imunski sistem in nudi prepotrebno sprostitev.

PRIPOMOČKI 

Tudi na slovenskem trgu lahko najdemo veliko pripomočkov za izvajanje joge za otroke.  Knjigi Joga za dobro jutro in Joga za lahko noč, Izvirni jogijski igrački Salamba in Jogi in  interaktivmne kartice Mali Ganeša, so samo nekatere izmed njih.

Tatjana pa nam je pokazala, kako lahko med jogo z otroki uporabimo še kup predmetov, ki krepijo samozavedanje, čuječnost in pozornost.

Ta del sem nemudoma preizkusila tudi doma. Opazovanje peščene ure in božanje s pereščki. Čudovita izkušnja.

 

ČUJEČNOST in SPREJEMANJE

Čeprav vem, da mi bodo v praksi najbolj prav prišle naučene asane, pravilno dihanje in uporaba pripomočkov, se mi je zdelo najvrednejše nekaj drugega, kar nam je Tatjana dala: sprejemanje otrok točno takšnih kot so. Nekateri so bolj živahni, drugi bolj mirni, nekateri klepetavi, drugi tihi, a vsi so čudoviti točno takšni kot so. In dovoliti jim moraš, da se izrazijo. To je bistvo joge. Biti takšen kot si.

Ne znam na hitro razložiti, kako je Tatjana to prenesla name, da se mi je tako zelo vtisnilo v spomin in v enem vikendu spremenilo ne samo moj način poučevanja, ampak tudi mene kot človeka. Saj vsi vemo, da je potrebno sprejemati vse, saj vsi vemo, da je joga super za telo, ampak bistvo joge za otroke in odrasle leži drugje. In to je tisto, kar je res vredno.

Hvala, Tatjana!

TEČAJI JOGE ZA OTROKE

Zelo zelo priporočam vsem staršem in učiteljev, da se udeležijo Tatjaninih tečajev!

Naslednji termini;
12. in 13.10. Ptuj (Bodidobro)
2. in 3.11. Maribor (Holistični center)
23. in 24.11. Šentjur pri Celju (Shanti joga studio).

Še več tečajev pa v začetku leta 2020.

Za točne termine spremljajte:
www.tatjana.baligac.si
FB: https://www.facebook.com/JogaZaZavedanje/

Poglej tudi

Komentiraj