SuperMamica Danijela: ALI RES KOMPLICIRAMO?

Danijela je točno taka, kot bi si mislil: zabavna, polna energije, vedno pripravljena na nekaj trenutkov na Off. Je realna in nič ne ovinkari. Poleg tega, da je mamica dveh majhnih navihančkov, ima redno službo in piše blog MAMI NA OFF. Danijelo bi takoj vzel za prijateljico, saj v vrtincu vseh družinskih obveznosti, (ki jih niti slučajno ne jemlje z levo roko), še vedno najde čas za to, da mamice spodbuja k temu, da si vzamejo kakšno uro samo zase in s tem pripomorejo k bolj kakovostnemu družinskemu življenju. Tu sva si pravzaprav zelo blizu in ravno zato se že vnaprej veselim vseh člankov, ki jih bo pripravila za Mamino mazo! 

A RES KOMPLICIRAMO (1)

Nedavno sem prebrala članek na temo prvega vstopa v vrtec in novodobnih mamic, ki preveč kompliciramo in posledično svoje male nebogljene otroke »zavijamo v vatko«. Joj, kako zelo mi gre na živce ta izraz! Včasih se mi zdi, da že normalno starševsko vedenje sproži cel val kritik in nasvetov od (največkrat) popolnih neznancev.  To, da otroku pred odhodom k zdravniku ne pustiš, da se v novih in čistih oblačilih valja po največjem blatu predstavlja histerično mamico, ki preveč pazi na svojega otroka!? Ah, lepo vas prosim! Ravno zato je moj odziv na takšne in drugačne strokovnjake ter poznavalce (ki po možnosti sploh nimajo otrok) vseh teorij o vzgoji in odraščanju le bežen nasmeh. Po dobrih treh letih materinstva in dveh malčkih se že malce utrdiš in veš kdaj ločiti zrno od plevela. Veš katera kritika je na mestu. Spoštuješ nasvete in jih tudi poslušaš, pa vendar se znaš sam odločati ali boš slednje tudi upošteval. Imaš tisti opevani instinkt in res čutiš kaj tvoj otrok potrebuje! Sprejmeš dejstvo, da je v tudi materinstvu dovoljeno delati napake. Da skupaj z otrokom rasteš in se učiš! Da najbolje poznaš svojega otroka in točno veš kdaj potrebuje malce »vatke« in kdaj blato.

Prihajajoče vrtčevsko obdobje in novi začetki so zagotovo časi, ko naši otroci želijo in tudi potrebujejo malce več nežnosti in pozornosti. Nepoznano novo okolje, ljudje in okoliščine v njih zbujajo strah in me smo tiste, ki jih najbolje potolažimo. Zato naj bodo popoldnevi namenjeni le njim in crkljanju. To je tisti pravi čas in trenutek, ko je potrebno prisluhniti svojemu srcu in se predati otroku. Stisnimo jih k sebi in jim povejmo, da smo tu, da se vedno vračamo in, da so pri nas varni. Nič ni narobe, če jih kdaj zavijemo v tisto neskončno ljubezen in toplino, ki jo kot mamice občutimo. Nenazadnje vsi strmimo k temu, da smo ljubljeni. Le zakaj bi bili naši malčki izjeme?

Življenje bi bilo veliko enostavneje, če bi obstajal idealen priročnik, ki bi nas vodil po pravi poti. A ne obstaja! Pravzaprav ga ni zato, ker je pravih poti več. Nekatere mamice se v materinstvu soočijo s kakšnim ovinkom in strmino več kot druge. A vseeno vsaka zastavljena pot vodi do istega cilja, pa čeprav nekatere za dosego potrebujemo več časa. Sprejmimo dejstvo, da so naši otroci različni, eni bodo zjutraj ob slovesu na vratih igralnice bolj jokali, drugi spet manj. Eni bodo potrebovali več časa in opore, drugi manj. Enim bodo dobronamerni nasveti pomagali, drugim ne. Nikar primerjati! Ne pomaga! Važno je le, da prepoznamo potrebe otroka in se po tem tudi ravnamo.

Naj bosta novo poglavje in vrtčevska pot na katero stopamo srečna, zdrava in nadvse zabavna. Predvsem pa naj bosta polna ljubezni! Verjemite, to je naložba v prihodnost in smisel materinstva. Prepričana sem, da nam bodo naši sončki tokratno »kompliciranje« z ljubeznijo dvojno vrnili!

Uspešno na novi poti,

MAMI NA OFF 

Brez razmišljanja in oklevanja se lahko pravzaprav zO MENIelo na hitro predstavim in povem nekaj o sebi… Sem mama, žena, hčerka, sodelavka, prijateljica (v tem vrstnem redu)… Vedno pozabim nase, na bistveno vlogo, na temelj in osnovo vsega ostalega. V hitrem tempu življenja in materinstva pravzaprav vsi nemalokrat pozabimo nase. Ravno zato sem se odločila, da z MAMI NA OFF in virtualnim svetom storim nekaj zase in se odklopim. Storim nekaj, kar me bo izpopolnilo in, zaradi česar bom še boljša mama, žena, prijateljica in nenazadnje tudi oseba. To je moje zatočišče, pobeg in sprostitev.

Ne morem pa mimo dejstva, da največji del mojega sveta še vedno zajema materinstvo in zato je slednje tudi tematika o kateri najraje pišem. Moje izkušnje, doživetja in pogled na starševstvo s kančkom humorja (ker drugače ne moreš preživeti) z veseljem delim z vami. In vseskozi dobivam potrditev, da nisem sama, da padce doživljamo čisto vsi. Da sta realnost in resnica še vedno boljša, kot marsikatera popolna fotografija na družabnem omrežju. Ravno zato z največjim veseljem širim svoj glas, svoje zgodbe, svoj pogled na portalu za starše Maminamaza. In to le z enim razlogom – da nam bo vsem skupaj lažje!

MAMI NA OFF / Danijela

Poglej tudi

Komentiraj