“Ah joj no, pa še te matične celice!”

V času nosečnosti smo bodoči starši postavljeni pred en kup odločitev. Izbrati moramo opremo, primeren prostor, oblekice, pripomočke, voziček, lupinico, avtosedež, stekleničko, nosilko, pediatra, ime, porodnišnico, porodni položaj, in še to in še to in še to. Seznam se zdi neskončen. Še toliko težje je, ker ne moremo odpreti revije, spletne strani ali hoditi po cesti brez da bi nas nekdo prepričeval v nekaj nujno potrebnega za zdravje in varnost našega otročka. Seveda zaradi prenasičenosti izdelkov in storitev postanemo še posebej sumničavi do vsega in vseh. 

Potem pa pridemo še v šolo za starše, kjer nas seznanijo z neverjetnim odkritjem matičnih celic. Podučijo nas o odvzemu, shranjevanju in vsemi čudežnimi zdravilnimi močmi. Pa se moramo spet odločiti. In to nekaj zelo zelo pomebnega. Gre za prihodnost našega še nerojenega otročka, do katerega pa že tedaj čutimo neskončno ljubezen. No, super, še to! 

Shraniti matične celice ali ne? To je ena od tistih debat, ki pozna samo dve strani: “To je totalen na*#g, sploh ni res, ni nujno, da sploh uspe, predrago, pa še med prevozom se vse uniči, samo denar ti poberejo.” in “Najboljša stvar, ki jo lahko za otroka narediš. Majhna investicija v primerjavi s tem kaj ti nudi. Kdor tega ne naredi je neodgovoren starš, ki mu je za otroka vseeno.” Na vmesne variante še nisem naletela. Si za ali pa si proti. Cena je zelo visoka, a to kar obljubljajo v zameno je neprecenljivo. 

Priznam, da sem zelooo veliko časa namenila razmišljanju o tej zadevi. Brala sem vse živo na to temo, preverila naše in tuje forume, spraševala na privatnih in v javni banki. Če sem čisto iskrena, me takrat nihče ni prepričal. Velika večina mojih prijateljic in znank se je odločila za odvzem, vse so trdno verjele, da jo te res edina opcija, ki jo imaš. Sama sem se proti koncu tudi odločila in odšla v javno banko po doooolg vprašalnik. Z Urošem sva ga izpolnila, potem pa naju je porod malo prehitel. Na koncu sva torej ostala brez shranjenih matičnih celic. Mi pa ni dalo miru. Sem že razmišljala o prvem mlečnem zobku iz katerega tudi lahko dobijo matične celice. 

Ko sem začela z Mamino mazo, sem že nekaj časa imela v planu napisati en članek na to temo. To vprašanje je meni osebno vzelo kar veliko časa in želim si pomagati vsem, ki so trenutno na istem. Napisala bom čimbolj objektivno o tem kar sem raziskala. 

Kaj sploh so matične celice? Matične celice so osnovni gradniki našega telesa, ki naš imunski sistem ohranjajo zdrav in delujoč. Imajo super sposobnost nadomeščanja poškodovanih celic, zato se jih lahko uporablja pri zdravljenju različnih bolezni. Nahajajo se povsod v našem telesu, matične celice iz popkovine pa so še posebej dobre, saj so mlade in na vrhuncu svojih moči. 

Ali jih v zdravljenju že uporabljajo? Ja, jih. Na internetu lahko najdete kar nekaj primerov. Najbolj pokrit primer: Moški spregledal s pomočjo matičnih celic

Ko vemo kaj matične celice so in kako jih lahko izkoristimo, pride trenutek odločitve. Če se odločimo, da jih shranimo, si moramo izbrati primerno banko. Tudi teh je sedaj pri nas že kar nekaj. Pri izbiri banke, moramo zastaviti 10 vprašanj:

1. Ali ima banka akreditacije in vsa dovoljenja. To vam bodo ponavadi kar sami že takoj pokazali, ampak vseeno še malo dodatno preverite. Več akreditacij pomeni večjo varnost tako samega vzorca kot tudi osebnih podatkov ter kontrolo banke iz več strani. Vprašajte tudi, če ima banka slovensko dovoljenje. 

2. Ali opravljajo vsa potrebna testiranja. Ali opravijo vsa potrebna testiranja vzorca pred obdelavo oz. zamrznitvijo kot npr PCR testiranje.

3. Ali imajo vrhunsko strokovno usposobljeno osebje. Preverite kakšno zgodovino ima podjetje, kdo so njeni lastniki (če je zamenjala več lastnikov verjetno nekaj ni ok) Ali sodelujejo res vrhunski strokovnjaki pri samem projektu?

4. Ali shranjujejo kri/tkivo ali matične celice. To je pomembno saj je po odmrznitvi filtracija matičnih celic težavna poleg tega so potem MC manj kvalitetne.

5. Ali nudijo pomoč pri zdravljenju. Če ga, mora biti to razvidno v pogodbi.

6. Ali imajo dovoljenje za pošiljanje MC po celem svetu. Bodite previdni, da banka nudi pošiljanje po celem svetu, saj se lahko zgodi, da boste morali na postopek v tujino. 

7. Kakšna je kvaliteta seta za odvzem. Prosite jih naj vam set pokažejo, vprašajte jih bo odzivih zdravstvenega osebja, najbolje bi bilo, da imajo kakšno njihovo izjavo. Saj ne želite takoj po porodu poslušati negodovanja s strani porodnih delavk in delavcev. 

8. Ali so kje kakšni skriti stroški. Glejte, da pogodba zajema vse stroške shranjevanja, obdelave in pošiljanja. 

9. Ali vam lahko nudijo sigurnost. Dobro je, da je banka zavarovana in ima vsaj dva laboratorija kamor lahko pošilja vzorce.

10. V kakšnem finančnem stanju je banka. Tudi to lahko preverite in to je zagotovo pomemben podatek. 

To je zaenkrat to. V naslednjem članku bom pisala še malo o mitih in resnicah in upam, da vam malo pomagam pri odločitvi. Prepričana pa sem, da ne glede na to kaj se odločite, ste mislili le najboljše. 

Poglej tudi

Komentiraj