Tole bi morali prebrati VSI vozniki

Pred kratkim sem se s kolegi (večinoma brez otrok in nekaj takih z otroki) pogovarjala o uporabi varnostnih nalepk/znakov na avtomobilih, ki sporočajo, da je v vozilu tudi dojenček oz. malček. Njihovo mnenje me je zelo presenetilo. Pravzaprav sem bila nad njihovim mnenjem tako zelo ogorčena, da sem se odločila o tem nekaj napisati in upam, da doseže čim več voznikov.

Moji kolegi so menili, da so ti znaki zgolj “bahanje”?? in “okras” na avtomobilu. Večina jih je rekla, da svoje vožnje niti malo ne prilagodijo, ko vidijo tak znak in jih v bistvu samo “znervira”, ker jim je res vseeno, če v avtu sedi Zala ali Nikec. Znaki s slikami otrok jih še posebej razjezijo, da o tistih znakih s hišnimi ljubljenčki sploh ne začenjajo. Malo smo še debatirali, ampak v bistvu so se vsi strinjali, da se večinoma sicer držijo vseh pravil in omejitev in že tako varno vozijo, ta znakec pa ne spremeni ničesar, kvečjemu jih razjezi.

Dragi podobno misleči, predvsem tisti brez otrok (ker si verjetno res težko predstavljate situacijo v avtu), pa tudi tisti z otroki, ki ne veste točno čemu ta znak služi, potrudila se bom pojasniti čemu je namenjen in kaj želimo starši z njim sporočiti:

  1. Na zadnjem sedežu sedi malo šibko bitjece. Prosim držite še posebej varno razdaljo.
  2. ves čas me malo skrbi, če otroček zadaj še diha, ker je tako zelo tiho. In kašlja. Ali se duši? 
  3. Verjetno vozim počasneje in še bolj previdno, ker nosim tako odgovornost in moram to od-mene-odvisno bitje pripeljati na cilj na tej nevarni cesti. (Brez skrbi, na pot sem odšla, ker je nujno in nimam daleč.)
  4. Dojenček se ravnokar na ves glas dere. Histerično. Ne vem, kaj mu je, trudim se obdržati koncentracijo. Ne trobi mi. Že tako sem živčen/živčna.
  5. Prosim upoštevaj predpise in varnostno razdaljo in me ne prehitevaj agresivno.
  6. Razjezi me, če ne razumeš znaka, mi trobiš in mi skozi okno kažeš, da sem neumen/neumna. To dela situacijo še posebej nevarno. Upoštevaj znak. Vozi prijazno.
  7. Zame je ta situacija nova. Trudim se po najboljših močeh in mi je v velikem interesu, da vozim varno in ne ogrožam sebe in drugih. Prosim pomagaj mi.
  8. Nič na svetu mi ne bo preprečilo, da se držim varne vožnje. Vozim preveč dragocen tovor in tvoji kriki in troblja ne bodo tega spremenili. Povzročili bodo le slabo voljo in nas vse spravili v nevarnost. Zadrži se. Na svetu so pomebnejše stvari.
  9. Zelo ti bom hvaležen/hvaležna za razumevanje. Znak je namenjen tebi, da lahko razumeš situacijo. Vsi bomo pravočasno in varno prispeli na cilj.

To je to. Znak ”OTROK V AVTU” je torej namenjen razumevajočim odzivom vsem soudeleženim v prometu. Ni izgovor za nevarno vožnjo, je pa razlaga za počasno in varno vožnjo.

Namembnost nikakor ni okras! (Tukaj pozivam tudi vse starše, da se odločijo za jasen znak, ki se ga dobro vidi na varni razdalji! Tiste prozorne nalepke Mojca v avtu, res niso koristne.)

Hvala vsem, ki ste tole prebrali in  upam, da ko se naslednjič srečamo na cesti, vidim vaš prijazen, sočuten nasmeh in zavedanje, da moramo za varen prihod domov sodelovati vsi. <3

Poglej tudi

Komentiraj