IMUNO: Ko študentje medicine svetujejo glede cepljenja otrok

12792360_1116421848403053_8156020591436808834_o-1030x579

Ste kdaj želeli izvedeti več o cepljenju, možnih tveganjih ali boleznih, proti katerim cepimo, pa niste vedeli, kam se obrniti? Vas je brskanje po spletu zaradi nasprotujočih si informacij samo še bolj zmedlo, vaš zdravnik pa ni imel dovolj časa, da bi vam odgovoril na vsa vprašanja? S temi težavami v mislih smo študentje medicine ustanovili projekt Imuno v okviru Društva študentov medicine Slovenije, ki med drugim nudi podporo pri iskanju preverjenih, z dokazi podprtih informacij.

Podobno kot drugod po svetu, se tudi pri nas srečujemo s perečim problemom upadanja precepljenosti. Na spletu se pojavlja mnogo civilnih iniciativ, ki se borijo proti cepljenju, z njimi pa velike količine napačnih ali slabo interpretiranih podatkov. To vodi v strah pred neželenimi učinki cepiv ter nezaupanje do zdravstvene stroke. Posledično čedalje večji delež prebivalstva odklanja tako neobvezno kot tudi obvezno cepljenje, hkrati pa stremi tudi k temu, da se obveznost nekaterih vrst cepljenja ukine. Širjenje strahu in odpora v Sloveniji že zaskrbljujoče vpliva na raven precepljenosti, zaradi česar je danes v medicini prisotna bojazen pred izbruhi nalezljivih bolezni, ki so bile že tik pred izkoreninjenjem.

Zavedajoč se trenutne situacije smo tudi študentje medicine ponudili svojo pomoč. V okviru projekta Imuno organiziramo tako strokovna interna izobraževanja za študente medicine kot predavanja in delavnice namenjene širši laični  javnosti. Z odprto komunikacijo in znanstveno podprtimi informacijami poskušamo zmanjšati strahove, izobraziti javnost o pomenu cepljenja ter sčasoma pomagati dvigniti stopnjo precepljenosti na optimalno raven.

Aktivno sodelujemo v Šolah za starše, kjer bodočim staršem predavamo o cepljenju. Pri svojem delovanju se opiramo tudi na pomoč vodilnih slovenskih strokovnjakov s področja cepljenja z NIJZ-ja (Nacionalnega inštituta za javno zdravje), IMI-ja (Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani), Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter tujih partnerjev (Univerza v Antwerpu).

Člani projekta smo organizirali kongres in različna predavanja o cepljenju, na katerih so bili študentje medicine seznanjeni s strokovno tematiko s področja cepljenja. Organizirali smo tudi predavanje dveh psihiatrinj o avtizmu, saj je eden najpogostejših (in najspornejših) mitov zagotovo njegova povezava s cepljenjem. Kljub temu, da je bila hipoteza že mnogokrat ovržena, članek, ki je izpostavil povezavo pa po obsežnih preiskavah spoznan za prevaro, se strah pred avtizmom še vedno pogosto pojavlja kot razlog za odklanjanje cepljenja.

Naše delovanje lahko spremljate na naši Facebook strani, kjer redno objavljamo dejstva in z dokazi podprte informacije o cepljenju ter novih trendih. Poskušamo tudi na strokoven iz z raziskavami podprt način odgovarjati na vprašanja in pomisleke, saj je naš cilj med drugim vzpostavitev boljše komunikacije med medicinsko stroko in laiki. Kljub našemu navdušenju nad medicino pa še nismo zdravniki, zato vas vzpodbujamo, da se z vprašanji obrnete tudi na že izkušene zdravnike, ki se s cepljenjem vsakodnevno ukvarjajo.

Naša spletna stran: http://www.dsms.net/imuno/

Facebook stran: https://www.facebook.com/projekt.imuno/?fref=ts

Mail:  imuno@dsms.net

Članek sta napisala Tjaša Hočevar, članica projekta in Jure Črepinšek, ustanovitelj in vodja projekta Imuno.

Poglej tudi