5 IDEJ ZA ZABAVNO PREŽIVLJANJE SONČNIH DNI

 

JUHUHU, POLETJE JE TU!!! 🙂 In z njim vroooči dnevi. Mamice in očki vročino komaj preživljamo, naše mazice pa so kot ponavadi polne energije in niso preveč zadovoljne s poležavanjem v senci. Poleg očitnih idej (Postavite bazen na vrtu, Pojdite na morje – Na to sploh nisem pomislila?!?, Peljite otroke na sladoled – A da imajo otroci radi sladoled? itd.), bi rada delila še 5 idej za preživljanje sonlnih dni za tiste, ki morda živite v bloku, niste na dopustu in ste pojedli že 4 sladolede samo dopoldan: 

1. IGRA SENC 

Dopoldansko sonce še ni prevroče in je idealno za sprehod. Na sprehodu lahko počnemo veliko stvari: Štejemo drevesa, poimenujemo cvetlice, iščemo štiriperesne deteljice, se učimo barv…, lahko pa izkoristimo sonce in se igramo s sencami:

– Poiščemo svojo senco in dvigujemo roke, počepnemo, skočimo itd. in opazujemo, če zna senca vse to ponoviti 😉

– Poiščemo mamino ali očkovo senco (starš se skriva za večjimi sencami in se sem in tja pokaže)

– Opazujemo sence različnih predmetov, rastlin in živali

– Združimo sence (se poskusimo prijeti za roko, nogo, glavo… 

IMG_2985
Mala senca prime veliko senco za rokico.
IMG_2986
To je moja senca.

2. IGRA Z LEDOM

Led je super zabaven v vročih dneh. Z ledom se lahko igramo na več načinov in se spotoma tudi marsikaj naučimo. 

– Led različnih okusov (V modelčke za led nalijemo različne okuse sokov ali čajev in počakamo, da zamrznejo. Otrok nato ugiba katerega okusa je led. Najprej samo glede na barvo, potem lahko tudi okuša…)

– Bogate kocke ledu (V modelčke za led nalijemo vodo in dodamo list mete, melise, cvet vijolice ali trobentice, malo borovnico, košček jabolka,marelice,… pomembno je, da je užitno. Potem lahko postavimo kocko na krožnik in nestrpno čakamo, da se stopi ali pa postrežemo v pijači. Izgleda zelo zelo lepo, obiski bodo navdušeni.)

– Igra z ledom v bazenu ali kadi (otrok se kopa in opazuje topljenje ledenih kock ali pa se z ledom dotika rokic, nogic in se tako uči zavedanja svojega telesa). 

IMG_2988
Navadne in grozdne kocke.
IMG_2990
Led je super!

3. V GOZD NA SPREHOD

Ok, mogoče spet ena očitna, ampak niti ni tako zelo. Veliko mamic ne ve kam bi se dale dopoldan, vsaka p aima v bližini kakšen gozd ali vsaj gozdiček. V gozdu je krasna senca, idej za igro pa nikoli ne zmanjka. 

– Poslušanje zvokov. (V gozdu se usedeš na tla ali na klopco in prisluhneš zvokom. Slišiš kakšnega ptička? Šelestenje dreves? Potoček? Odlična vaja za razvijanje sluha in umiritev.)

– Iskanje živali. (Kaj šumi v listju? Kdo sedi tam gori v krošnji? Čigavi odtisi so tole?…)

– Premagovanje ovir. (Korenine, veje, debla, kamni… Vse to se lahko spremeni v pravi poligon. Utrujenost zagotovljena. Po možnosti pojdite navkreber ;)). 

FullSizeRender
V gozdu ni nikoli dolgčas.

4. FOTOGRAFIRANJE

Poiščite star telefon ali kar fotoaparat (lahko seveda posodite tudi trenutnega, če vam ni težko) in ga ponudite otroku. Naj naredi en kup slik, ki jih lahko nato razvijete in mu/ji pustite, da ustvari še album ali kolaž fotografij za na steno. Otroku prepustite, da fotografira kar želi in ne brišite slik. Če nič drugega, bodo luštkan spomin. 

IMG_2998
Mamiii smej se, slikam! 🙂

5. BOSE NOGE

Poiščite peskovnik, travnik, kamenčke v senci in ustvarite pravo čutno pot. Otrok naj bo bos in s stopali preizkuša različne podlage.Tako bo deležen brezplačne masaže stopal, obenem pa bo razvijal čutila.

– Z zavezanimi očmi (ali miže). otroku lahko pripravite čutno pot in mu pustite, da ugiba na čem stoji. 

– Kje imaš nogice? V pesku in na kamenčkih lahko stopala in cele noge popolnoma zakopljete. Delajte se, da jih iščete. Potem lahko vlogi obrnete. 

– Iskanje predmetov. Zakopljete pa lahko tudi razne predmete, ki jih otrok potem išče. 

IMG_2855
Nič me ne pika 🙂
IMG_3032
Iščem zakopane predmete.

Želim vam veliko veselja, smeha in sonca, pa tudi velikooo sence 😉 

 

PREBERI ŠE: 100 aktivnosti za lepše poletje

Poglej tudi

Komentiraj