Zakaj H&M stane več kot si mislimo? ali Kdo je pa vašemu Vidku napravil srajčico?

Moda še nikoli ni bila tako lahko dostopna kot je danes. Obleke, čevlji, nakit, torbice, dodatki, vse po zadnji modi lahko kupimo zelo ugodno in na vsakem koraku. Zahvaljujoč HITRI MODI, ki že dobri dve desetletji kraljuje na svetovnem modnem trgu, si lahko privoščimo, da sledimo modnim smernicam in se postavljamo ob bok največjim modnim ikonam.

HITRA MODA = cenejša različica kvalitetne mode, podobno kot je HITRA HRANA cenejša različica kvalitetne hrane. 

Medtem, ko so se vse ostale zadeve v življenju podražile, so se obleke in čevlji močno pocenili. Ker so na voljo poceni materiali in poceni delovna sila. Hitra moda se je razširila po vsem svetu in razmišljanje v stilu: ”Pa kaj, če bom imela tole majčko samo za en večer, saj je stala le 3€.” slišimo skoraj vsak dan.

Hitra moda se je prikradla tudi med otroška oblačila. Otroci še nikoli niso imeli v omari tako veliko oblek, še nikoli niso vsak dan v vrtcu paradirali v novi kombinaciji in še nikoli niso bili tako okičeni z raznovrstnimi modnimi dodatki. Zahvaljujoč trgovinam kot so H&M, Zara, Gap in podobne, si lahko skorajda vsak privošči lepa, modna oblačila. In si tudi jih. Že od dojenčka naprej so otroci urejeni kot iz škatlice. Če je pa tolikoooo lepih oblekic in tako zelo so poceni!

A kakšna je v resnici cena?

1. Odpadne obleke se morajo nekje nabirati. V ZDA se na leto zavrže 35kg oblek na prebivalca. Od tega se 15% podari naprej ali reciklira. Niti second hand trgovine več ne vejo kaj bi z vsemi odvečnimi oblekami. V centru New yorka, kjer deluje ena od organizacij, dobijo 5 ton rabljenih oblek NA DAN! Ker ne vejo več kam bi z njimi, saj vedo, da jih nikakor ne bodo mogli vseh prodati, jih pošiljajo v Evropo. To pomeni onesnaževanje zraka in vode.

2. Z masovno proizvodnjo in obdelavo onesnažujemo okolje. Ena petina industrijsko onesnažene vode pride od proizvodnje oblek. Modna industrija je odgovorna kar za 10% svetovnega ogljičnega odtisa (carbon footprint).

3. Delavci so izkoriščani. Da si lahko mi privoščimo poceni obleke, jih mora nekje nekdo poceni delati. Kitajska, Bangladesh in Filipini so države, kjer delavci ne zaslužijo niti dovolj denarja za preživetje, delovne razmere pa so pod vsemi strandardi, celo življensko ogrozujoče. V resnici nastane iz oblek več kg smeti kot je en delavec plačan za svoje mesečno delo. Kljub temu, da pri H&Mu trdijo, da se trudijo biti pošteni v zvezi z delovno silo in prikazujejo srečne delavce kako zlagajo oblačila v lepo urejenih prostorih, niso poznali odgovora na to kdo izdeluje gumbe, zadrge, etikete itd. za njihove obleke.

4. Materiali in njihova obdelava so smrtno nevarni. Rokavice in zaščitna maska ob rokovanju s tkaninami so bile še nekaj let nazaj stalnica le v proizvodnji, sedaj so postale obvezne že v prodajalnah, kjer so prodajalci v stiku z njimi le med svojim delovnim časom. Mi te iste izdelke uporabljamo 24ur na dan 365 dni na leto. Razlaga, da se rokavice morajo uporabljati za zaščito oblačil (tako naj bi ”cenjeni” kupec dobil brezhiben izdelek), je krepko privlečena za lase. Odkar vlada na trgu kapital, je na prvem mestu skrbi proizvajalcev- zaslužek. Zdravje zaposlenih in tudi končnih potrošnikov, narave in živali je tu popolnoma nepomembno. Poliester je najslabša tkanina, ki jo lahko kupite. Narejena je iz sintetičnih polimerov. Rajon, acetat in triacetat so reciklirane lesna celuloza, ki jih je treba obdelati z vrsto kemikalij (amoniak, aceton in žveplova kislina), da so primerna za redna pranja in obrabo. Najlon je izdelan iz nafte in povezan z mnogimi kemikalijami, ki so dokazano rakotovorne. (Vir: http://www.ekoklub.si/tehnoloski-napredek-za-kaksno-ceno/)

5. Vse samo za denar. Mnogo tkanin danes se prodaja kot ekološko, zdravo in zeleno, ker so izdelane iz bambusa, lanu, konoplje. Pred nakupom zagotovo preverite, ali je tkanina v celoti izdelana iz teh surovin ali je zaradi boljše prodaje le teh le v odstotkih v  sintetični tkanini. V tem primeru namreč za zdravje ne naredite ničesar. Te tkanine morajo biti zaradi mešanice surovin izpostavljene še nekaj postopkom več, kar še poviša breme uporabljenih škodljivih kemikalij. Prav tako se je pri izdelkih, ki morajo trajati najmanj deset let (ležišča, posteljnina) potrebno vprašati ali za opozorili prodajalcev, da se morajo tovrstni izdelki menjati na pet ali celo tri leta (saj v nasprotnem primeru pričnejo pršice in plesen najedati vaše zdravje), ne stoji le premišljena promocija, kako spodbuditi kupce k pogostejšim nakupom njihovih izdelkov in prikrivanje slabe kakovosti izdelkov, ki več kot teh nekaj let očitno ne bi zdržale. Če se odločate za naravne tkanine, naj bodo le te 100% ali mešane z ostalimi ekološko pridelanimi tkaninami- ekološki bombaž, lan, konoplja, volna,… Seznam škodljivih tkanin in obdelav je dolg. In vsako leto bo daljši. A v bistvu je stvar bolj ali manj preprosta. Pri oblačilih (posebej spodnje perilo) se poskušamo držati naravnih materialov:  ekološkega bombaža, konoplje, 100% bambusa, itd..). Tu res ni zaželena uporaba sintetičnih materialov ali mešanic. Vrhnja oblačila čim bolj naravni materiali, športna oblačila – vodoodporna itd. imejte na sebi čim manj časa in res takrat ko se vam zdi nujno potrebno.

Za bolj natančno in še bolj realno sliko priporočam dokumentarni film Prava cena (The true cost). 

KAJ LAHKO MAMICE, KI OBOŽUJEMO MODO, OB KUPOVANJU OTROŠKIH OBLAČIL STORIMO? 

  1. Premislimo kaj in koliko nečesa naš otrok zares potrebuje. Napišemo spisek in se ga držimo. Ne razmišljamo o tem koliko oblek ima sosedova Maja in kako bo otrok dvakrat na teden oblečen v isto kombinacijo oblačil. Namen oblek je, da so tople in koži prijetne.
  2. Najprej pogledamo v trgovine, ki nam zagotvaljajo resnični eko bombaž in spodbujajo fair trade. Ena izmed takih, ki jo res obožujem je Bombažek. V kolikor imamo malo večje otroke, se obrnemo na slovenske ustvarjalke, kot sta Lara Bernot in Maja Štamol in raje kupimo 2 kvalitetni majici kot 5 nekvalitetnih.
  3. Če se nam zdijo cene za našo denarnico previsoke, se obrnemo na trgovine z rabljenimi oblačili kot je npr. Mini raj . Te trgovine skrbijo, da se obleke reciklirajo. Obleke so čiste in cele, izbira pa je velika. Z malo iznajdljivosti lahko ustvarimo čudovite, unikatne kombinacije. Takšne trgovine so še posebej aktualne za otroke, ki hitro preraščajo obleke.
  4. Izdelke za dom (posteljnino, odeje, vzglavnike, ležišča), ki jih uporabljate več ur vsakodnevno in morajo biti v uporabi daljše obdobje, izbirajte preudarno in pozorno. Ne izbirajte jih glede na modne smernice ter jih menjajte šele takrat, ko niso več kos svoji funkciji. Nakupi le teh so namreč dolgoročna naložba v naše zdravje.
  5. Pred nakupom se še enkrat vprašajte Ali ta kos zares potrebujem? Če se obotavljate, je odgovor verjetno ne.

Za še več nasvetov o tem kako obdržati svoj občutek za modo in se ne počutiti prikrajšane na tem področju, skočite na: http://beautyfullblog.si/kdo-je-napravil-mojo-obleko/

Moda je umetnost in modne navdušenke boste izpadle še boljše, če boste uporabile malo kreativnosti in ne boste posegale po že v naprej pripravljenih hitrih kombinacijah.

Moda je odraz družbe. Močna stališča in nazori so od nekdaj krojili modo. Bodite močne in drugačne. Zagovarjajte svoja stališča in zagovarjajte modo, ki ne uničuje življenj, ampak jih, kot je namen mode, lepša. To prenesite tudi na svoje otroke in jih vzgajajte v duhu, ki bo podpiral pravo modo in učil kaj prava moda v resnici je: kreativnost, izražanje, podpiranje svojih stališč, odraz naše notranjosti. In kot je bilo z modo ničkolikokrat, počasi spreminjajte svet. Najprej svoj svet, nato, postopoma cel svet. Če nam je za cel svet vseeno, pa naj nas prepriča vsaj to, da z nakupom poceni oblek škodimo zdravju svojih otrok. 

 

Poglej tudi

1 komentar

  1. NIka Veger

    Heej in hvala za link. Super je brati, da je še komu mar in se izogiba nakupovanju oblačil, ki niso trajnostna. Pri modi sem se uspela že kar dobro približati temu, da kupujem le še, ko stvari res potrebujem in predvsem narejeno v Sloveniji. S prenovo doma pa ugotavljam, da je tudi na tempo dročju kar podobno … trendi se menjajo kot za stavo, ljudje kupujejo samo še poceni reči, ne glede na to od kod izvirajo in kakšna načela zadovoljujejo, še ne dotrajani kosi pa romajo v smeti. Hm … še (se) imamo možnost izboljšati. Bodi lepo.

Komentiraj