V BOJ PROTI KRČKOM oz. KOLIKAM

Krčki oz. kolike so ena najbolj zoprnih stvari v zgodnjih dneh mlade družinice. Ko ravno mislimo, da smo se navadili na nek približen nov urnik, se lahko začnejo znaki: neustavljiv jok, napenjanje, stokanje, grimase, rdeč obrazek in bolečina. Mamica in očka to zelo zelo težko prenašata, saj ni prav dosti kar lahko naredita, da bi svojemu novorojenčku lahko pomagala.

Mi smo se pri obeh otrocih krčkov lotili v stilu ”all in” oz. na več področjih in tako precej uspešno blažili jok in napenjanje.

 1. PREHRANA MAMICE (v primeru dojenja)
  Najpomembnejše pri prehrani mamice se mi zdi, da pije velikooo vode. Izogibam se težko prebavljivi hrani in surovim izdelkom, sicer pa sem za lahko, uravnoteženo prehrano. Jem torej praktično vse. Bolj kot na surovine pazim, da pojem več obrokov po manj in pred ter po obrokih spijem veliko vode ali čaja.
 2. ČAJ IZ KUMINE; JANEŽA IN KOMARČKA 
  Čaj, ki ga pripravim kar sama iz semen janeža, kumine in komarčka (po 6 semen vsakega v 1 liter čaja, prevrem 5-10 minut), je res čudežen. Recept sem našla v dnevniku, ki ga je pisala moja mami in ji ga je priporočila njena patronažna sestra. Piše, da mi ga je dodajala od drugega tedna naprej in da mi je zelo pomagalo. Jaz ga pri Ianu zaenkrat pijem samo sama, če bo postalo huje, pa mu bom dodala (nesladkano seveda). Pri Nini sem hitreje dodajla nekaj žličk (5-10), že od tretjega tedna naprej. Spomnim se, da ji je noro pomagal in ga je pila veliko tudi, ko je bila že večja in je imela kakšne prebavne težave.
 3. AVIONČKANJE 
  Novorojenčku zelo pomaga, če ga namesto na hrbtu, nosiš obrnjenega na trebušček. Mi temu rečemo aviončkanje 🙂 Pomaga nemudoma, je pa tako, da bi se potem doooolgo nosil 🙂 Midva si ga malo menjava v aviončkanju dokler res dobro ne zaspi. Seveda se isto sekundo, ko ga odloživa, zbudi, ampak vsaj med aviončkanjem se umiri. Aviončkanje takoj po hranjenju odpriporočam, ker gre hitro vse ven. počakajte kakšnih 15 minut…

 4. MASAŽA TREBUŠČKA in POMOČ Z NOGICAMI 
  Pomaga tudi masaža trebuščka (NE med krčki! Pred spanjem in 15 minut po jedi). S tremi prsti po trebuščku nežno rišemo kroge v smeri urinega kazalca. Druga vaja, ki jo lahko izvajate tudi med krčki, še bolje pa seveda spet preventivno, je nošenje nogic na nosek – dojenček leži na hrbtu in vi mu nogice nesete do noska, da jih ”povoha”.
 5. KAPLJICE WAYA D3 
  Namesto Plivit kapljic uporabljamo kapljice Waya D3, ki so na oljni osnovi in vsebujejo probiotik, kar pomeni, da so otrokovemu prebavnemu sistemu bolj prijazne in ne napenjajo. Nam res pašejo in jih priporočamo.
 6. VEČERNO KOPANJE
  Pri Nini je zelo pomagalo vsakodnevno večerno kopanje in zdi se mi, da tudi Ianu že zelo paše. Najprej otroka malo nahranim, 30 minut kasneje skopamo v topli vodi. Milo uporabimo le enkrat na teden. Kopanje traja 15- 20 minut, da se dojenček res lepo pomiri (Uroš ponavadi vozi dojenčka od ene do druge strani banjice :)). Potem oblečemo v ”pižamo”, sledi hranjenje in spanec. Pri nas to res odlično deluje in spanec je po kopanju trden in miren.
 7. SPANJE NA TREBUŠČKU
  Pri obeh otrocih je pri nas pomagalo spanje na trebuščku. Oba sta na trebuščku že od prvih tednov prespala skoraj enkrat dlje kot na boku in tudi krčki so v tem položaju blažji oz. jih ni. Ker spanje na trebuščku sicer odpriporočajo, bi mene tako spanje čisto preveč skrbelo brez senzorja Angel care. Pri obeh sem ga uporabljala od prvega dne, da mirno spim jaz in onedva 🙂

OBJAVA NI SPONZORIRANA! 

Poglej tudi

Komentiraj