TRETJA TRADICIONALNA DRUŽINSKA VEČERJA: STARO IN NOVO

Tudi v novem letu nadaljujemo s projektom SPOŠTUJ TRADICIJO, h kateremu nas je povabila Perutnina Ptuj. S svojo linijo Premium Natur idelkov se namreč zopet približujejo staremu, tradicionalnemu načinu vzreje piščancev. Piščanci se gibljejo na prostem, krmljeni pa so s krmili iz slovenskih polj. To se pozna na mesu in naše petkove večerje so tako ne samo boljšega okusa, ampak tudi bolj zdrave. 

Našo prvo tradicionalno večerjo smo v novem letu priredili v naši novi kuhinji. Kot kuharja sta se tokrat izkazala Uroš in Nina, ki sta pripravila Natur premium piščančje zrezke v gobovi omaki, za prilogo pa sta postregla sirove štruklje. Mmmm, kako je bilo dobro!

Moja naloga je bila tokrat zelo lahka, saj se pri Nini v vrtcu ravno pogovarjajo o starih igrah, predmetih in običajih. Obiskali so tudi izkustveno delavnico DOM NEKOČ, ki ravno poteka v Mestnem muzeju Ljubljana in Nina je že cel mesec navdušena nad Ristancem, Gumitwistom, Žepnimi urami, Svečami, Ravbarji in žandarji, Slepimi mišmi, šivanjem, likanjem, peko…

Ko sem si torej zamislila, da bi se pogovarjali o starih običajih, sem imela že odlično sogovornico. Malo je edino zmedena kar se tiče starosti predmetov. Zanjo sta walkman in žepna ura iz približno istega časa :).

Iz predmetov in igric sva prešli tudi na hrano. Kako je danes drugačna, kot včasih. Nini razložiti, da včasih v trgovini nisi mogel kupiti vsega, kar bi si zamislil, je zaenkrat še pretežko. Si ne more predstavljati in vprašanje, če si sploh kdaj bo, saj si še jaz težko.

Ob sirovih štrukljih in piščančjih zrezkih v gobovi omaki smo tako prebrali zapis, ki ga je za nas in projekt #spoštujemotradicijo poiskala Dušica Kunaver in opisuje življenje na pravi slovenski domačiji:

STAROSVETNA SLOVENSKA DOMAČIJA

Starosvetna slovenska domačija je bila skromna in revna, vendar je  bila gospodarsko neodvisno »kraljestvo« – z  doma pridelano hrano, doma izdelano obleko, doma narejenim orodjem. To kmetovo kraljestvo pa je  lahko živelo le v tesni  povezavi  z  domačimi živalmi – vsi skupaj so bili ena »družina«.  

Vol je oral polje, krava je dajala mleko,  konj je prevažal tovor, pes je čuval domačijo pred tatovi, mačka je varovala domačijo pred mišmi. Prašički,  kokoške, petelinčki in  piščančki so domačijo oskrbovali s hrano,  petelin pa je imel pri hiši še eno pomembno nalogo –   s svojim zgodnjim jutranjim petjem je skrbel  za pravočasni začetek delovnega dne. Tako je bila cela kmetova  »družina« dolga stoletja vključena  v vsakdanjik  in v  praznik  življenja, ki je potekalo po nepisanih, vendar strogo spoštovanih pravilih.

Med domačimi živalmi so v življenju starosvetne slovenske vasi  imeli petelin, kokoš in  piščanci nadvse pomembno mesto. Bili so  prisotni v številnih  šegah, ki so uravnavale tok življenja, ki se dolga stoletja ni spreminjalo. Petelin in kokoš sta bila vključena v obrambni  »sistem«  starosvetne slovenske domačije in še več kot to –   bila sta prinašalca dobre letine in blaginje.

Delo na domačiji je bilo razdeljeno  med gospodarjem in gospodinjo. Gospodar je skrbel za živino v hlevu, gospodinja pa je imela na skrbi hišo in kokošnjak. Ob tem delu jima  je ljudska modrost dajala vrsto uporabnih življenjskih nasvetov in napotkov:

Kjer kura poje in petelin molči, pri hiši taki vse v redu ni.

Gospodar  naj se čim manj  petelini. Naj se ne postavlja kot petelin na  gnoju. Na domačem  pragu se petelin lahko repenči. Na domačem gnojišču je petelin gospod.

Gospodinja pa naj ne bo kaka polita kura  in naj tudi ne bo preveč  pohlevna putka, predvsem naj bo svojim otrokom dobra mati – taka naj bo – kot koklja, ki pred svoja piščeta brska. Če bi kateri njenih otrok zašel v težave, naj ga le spravi pod krilo, vendar če bi pa hotel biti bolj pameten kot koklja in bi mislil, da je bilo jajce prej kot kura, mu je pač treba malce porezati  peruti in  zmanjšati grebenček. 

Kar nekaj uporabnih modrosti, kajne? 🙂

Kokoška, pišče in petelin smo večerjo pojedli, se ob prebranem malo nasmejali, malo načudili in malo zamislili. Novo je super, a tudi staro je pomembno. Verjetno ni naključje, da se kar se hrane tiče vračamo nazaj k naravi, k odgovorni reji piščancev, k lokalnemu, k sezonskemu.

V vlogu si lahko pogledate mojstrske prijeme mojih dveh kuharjev in našo kuhinjo <3 Po prebranem in pogledanem pa ne pozabite na komentar na FBju <3

Objava je nastala v sodelovanju s Perutnino Ptuj, ki s svojo Natur Premium linijo spoštuje tradicijo in se posveča tradicionalni vzreji piščancev.

Poglej tudi

Komentiraj