SuperMamica Maja Šimunič o POMEMBNOSTI OBUTVE ZA OTROKE

Maja Šimunič je definitvno SuperMamica. Je mamica treh otrok, obenem pa vodi svoj butik z otroško obutvijo Piki in Pika Domžale ter pripadajočo FB stran. Z njo sem poklepetala o njenem delu in z vso strastjo pripoveduje o tem kako ji največ pomeni, da mamicam razloži zakaj je določen čevelj res dober za njene otroke. Pravi, da je pomagala že mnogim, tudi takim, ki so imeli težave pri iskanju primerne obutve in se k njej z veseljem vračajo. Je odkrita, nič ne ovinkari, njen nasmeh pa razsvetli vsak prostor. 

Kako dolgo se že ukvarjaš z otroško obutvijo? 

”Z otroško obutvijo sem obkrožena že dobrih 16 let. Kot mama, kot trgovka in kot ljubiteljica »pametne« obutve, sem zagovornica načela, da je manj več. Bolje je, da otroku kupimo en par res dobrih čevljev, kot 3 pare slabih. In slabi so! Kako pa vemo, da je obutev dobra, kako ločimo dobro od slabe? Kako se odločimo za nek par obutve, pa znamke obutve ne poznamo?  Sploh veste, da otrokov razvoj zahteva tudi različno obutev?  Da obstaja varna obutev?”

Hmm… povej več, prosim!

”Začnimo od začetka. Z našim dojenčkom, ki še ne hodi, ki se še ne postavlja na noge. Dojenček še lepo leži in mi bi ga radi obuli, ker je to tako srčkano in lepo.  Ker so majhni čeveljci resnično srčkani in zaokrožijo čudovito podobo našega otroka. Vendar pozor! Otroku NIKAR ne obuvajte trde obutve ali obutve, ki je  le lepa. Zakaj? Nekaj podatkov za razmislek in sem prepričana, da se bo vsaka strinjala s tem, kar nam poskušajo dopovedat fizioterapevti že nekaj časa, pa se jih po večini še vedno ne sliši.

Otrokovo stopalo je še mehko, stopalna loka (prečni in vzdolžni) še nista v celoti razvita, vezi so lahko tudi nekoliko ohlapnejše. Stopalo se razvija in oblikuje se ob otrokovem gibanju in obremenitvah stopala pri postavljanju noge na podlago. Zato je prva obutev najprimernejša taka, ki spodbuja delovanje mišic na stopalu, ki ga ne veže, ki se mu ne zažira v peto. Čevelj, ki v bistvu ni čevelj. Nima opetnika, nima anatomsko oblikovanega vložka, nima trde osnove. Čevelj, kateremu v tujini rečejo preewalker in je super kombinacija med čevljem, nogavico in copatom. JE mehak, po možnosti usnjen ali bombažen, z mehkih prilagodljivim podplatom.”

Želim, da postavite otroka na noge in hkrati opazujete njegovo stopalo. Stopalo se rahlo razširi, prstki se razširijo, stopalo samo pokaže pravilno delovanje in če ga omejimo z napačno obutvijo, otroku onemogočimo normalen razvoj. Govorim za otroka, ki nima nekih posebnosti z razvojem stopala, torej za povprečnega otroka.

V trgovini imam tri različne koncepte prve obutve in vse tri so dobre. Sem prepričana, da obstaja še kakšen in ko ga odkrijem, ga sigurno pripeljem v Slovenijo.”

Kako bi si torej sledili ”čevlji” v tem prvem obdobju razvoja stopala? 

”Prva obutev je bombažen ali usnjen copat, brez gumiranega podplata in je primeren za dojenčke do približno 6 meseca, ko še otrok več ali manj leži ali sedi.

Druga obutev je še mehka, a ima karakteristike prve in ima že rahlo gumiran podplat. Lahko je le zaplata gume ali pa kar cel podplat.

Tretja obutev je obutev na sistem nogavičke s silikonskim podplatom, z zaščito za prstke in že z rahlim opetnikom.

slika-1

Skupno vsem trem je mehkoba, prilagodljivost, občutek bose noge. Obutev, ki dovoljuje razvoj in varnost pri postavljanju na noge.  To velja za prvo obutev, do nekje leta in pol, dokler otrok ne shodi in je postane stabilen pri hoji.

Kaj pa potem, ko otrok že hodi? Kakšno obutev priporočaš?

”Nadalje velja enako, s to razliko, da že gledamo na to, da da čevelj oporo stopalu, nogi in ne da ga ovira. Priporočljiv je usnjen čevelj, brez kroma in niklja (in to dobra znamka ima, četudi ne oglašuje), z usnjenim vložkom, ki je lahko integriran in ima le rahlo povišan stopalni lok, ki mora biti mehek, openjen ali pa snemljiv usnjen vložek, ki ima le nakazano povišan stopalni lok. Vsekakor se odsvetuje trd anatomsko oblikovan vložek, ki da potuho stopalnemu loku in po domače povedano, ločna mišica zaspi in zakrkne. Posplošeno, ampak ja, približno tako je. Dobro je, če ima obutev spredaj majhno kapico iz gume, da otroku ne zdrsne ko se še plazi in pobira. Da je opetnik posebno zarezan v črko U, da se ne zažre v ahilovo peto pri plazenju in pobiranju s tal. Čevelj, kljub temu da je kompakten, mora biti dovolj mehek, da ga lahko v dlani prepognete med prsti in dlanjo. V ponudbi imam različne proizvajalce, kateri imajo svoje raziskovalne laboratorije in so pozorni na vse to.

10624866_722931654429093_1235550377886606098_n

Če je opetnik previsok in pretrd, povzroči fiksacijo v gležnjih in s tem blokira en člen v »verigi« od stopala do medenice. Na ta način lahko poleg prenosov teže po celotnem stopalu vpliva tudi na razvoj ravnotežja. V začetni fazi postavljanja na noge in pri prvih korakih bo malček še veliko kombiniral gibanje s štirinožnim položajem in kobacanjem.”

Do kdaj se otrokovo stopalo oblikuje? Ga lahko z obutvijo ”usmerimo” v pravilen razvoj?

”Otrokovo stopalo se oblikuje do 6 leta in je lahko v različnih obdobjih različno. Lahko je v začetku z visokim nartom, morda rahlo gleda navznoter ali navzven, vendar s pravilno obutvijo ga lahko korigiramo in omogočamo pravilen razvoj.”

slika-2

Smernice v zvezi z obutvijo se menjajo. Kaj meniš o tem? 

”Veliko svojega časa namenim izobraževanju na to temo. Svoje znanje baziram na dolgoletnih izkušnjah, veliko prebranega gradiva. Redno spremljam novosti in jim sledim.”

Kaj je tvoje poslanstvo?

”Moja želja je,da starše informiramo, osvestimo kaj pravilna obutev je, kako jo izbrati in na kaj biti pozoren pri izbiri. Vsakodnevno imam tako “mini predavanje” in je nujno, da predvsem mamicam povem kaj in kako, na kaj biti pozorna in da ni nujno da je lep čevelj tudi dober čevelj. Za več informacij in svetovanje pri nakupu obutve, sem na razpolago v butiku.”

Majo torej lahko najdete v njenem butiku, kjer jo lahko v živo povprašate o vsem kar vas zanima v zvezi z otroško obutvijo. Jaz pa jo bom še večkrat povprašala za nasvet in njeno mnenje z veseljem objavila na Mamini mazi. 
Objava ni sponzorirana!

Poglej tudi

Komentiraj