Spanje dojenčka / otroka

Spanje dojenčka / otroka je eden od glavnih izzivov s katerimi se soočamo sodobni starši. Hiter življenjski tempo nam narekuje, da morajo otroci veliko spati, da bodo močni in zdravi (in boljše volje), hkrati pa nas prepričuje, da moramo mi kot starši imeti dovolj časa zase in svoje aktivnosti.

Obstajajo tabele za spanje dojenčka / otroka, točna navodila za vzpostavitev spalne rutine in razne metode s katerimi dosežeš željene cilje. Obstajajo pa tudi zagovorniki povezanosti z biološkim ciklom, ki trdijo, da spanja ne smeš učiti in siliti, ampak moraš otroku pustiti, da sam začuti, kdaj je zaspan in mu dovoliti prevzeti odgovornost za svoje spalne navade.

Foto: Mateja Tamše
ZAKAJ MORA DOJENČEK / otrok sploh SPATI?

Spanje dojenčka / otroka je zelo pomembno, ker:

  • se med globokim spanjem sprošča rastni hormon
  • premalo spanja ali premalo globokega spanja zvišuje raven kortizola v krvi. (kortizol je krivec za poškodbe žil in omejeno delovanje možganov)
  • med spanjem telo proizvaja proteine citokine, ki telesu pomagajo pri boju proti virusom, boleznim in stresu
  • med spanjem možgani predelujejo naučeno in pomagajo otroku razvozlati vsakodnevne naloge, otrok se med spanjem uči, kar se potem odraža v njegovi spretnosti (motorični in miselni!)
  • otroci, ki več spijo, imajo manj težav obdržanja pozornosti, se manjkrat poškodujejo in so bolje razpoloženi

Vprašanje torej ni ali moj otrok spanje potrebuje, Vsekakor ga. Vprašanje je koliko in kako mu pomagati, da bo dosegel količino spanja, ki jo za zdravo življenje potrebuje.

KOLIKO NAJ BI DOJENČKI / OTRoCI SPALI?

Obstaja neskončno tabel s približno enakimi številkami. Preden jih pogledamo, bi rada poudarila, da je to še ena tistih tabel, ki jih je postavila znanost. To pomeni, da so dobra smernica, načeloma veljajo za večino (to je lahko tudi samo 51%!!!). Nujno je potrebno upoštevati človeški faktor, ki ga je zelo težko stlačiti v neke okvirje!

Vemo tudi, da obstajajo zaspančki in tisti, ki so veliiiiiiiko budni oz. “kratkospalci”. Obstajajo centri za zdravljenje nespečnosti, obstajajo pa tudi ljudje, ki celo življenje živijo zdravo in normalno z le 4 urami spanja na noč (držim pesti, da to ni vaš otrok ;)).

Torej, ena od lestvic za spanje dojenčka / otroka gre nekako takole:

1–4 mesece: 14–15 ur dnevno
4–12 mesecev: 1415 ur dnevno
1–3 leta: 12–14 ur dnevno
3–6 let: 10–12 ur dnevno
7–12 let: 10–11 ur dnevno
12–18 let: 8–9 ur dnevno

Druga gre takole:


V realnosti pa 95% zdravih dojenčkov spi med 9 in 20 urami na dan. V kolikor torej ne opazite kakšnih znakov deprivacije spanja: nejevoljnost (ha :)), jokavost, težave s koncentracijo, pogoste bolezni, nespečnost…, je vse ok. V kolikor imate vprašanje ali vas skrbi, se obrnite na izbranega pediatra!

ZGODOVINA USPAVANJA OTROK

Uspavanje otrok ni nič novega. Skozi zgodovino so ljudje iskali raznorazne načine in izumljali raznorazne pripomočke, ki bi staršem pomagali spraviti otroke spat.

Eden takih izumov je bila okenska posteljica iz leta 1944, ko so ugotovili, da je svež zrak za otroke zelo pomemben 🙂

O prostoru za spanje, pripomočkih in načinu spanja (s starši ali v svoji postelji) bomo drugič, zavedajmo pa se, da pri tem izzivu nismo sami. Smo samo še ena generacija mamic in očkov z isto “težavo”. (Za več podobnih izzumov najdeš na koncu prispevka link do prispevka).

Foto: https://www.smithsonianmag.com/innovation/history-cribs-other-brilliant-bizarre-inventions-getting-babies-to-sleep-180972138/
VEČERNA RUTINA

Kdaj začeti?

Z večerno rutino lahko začneš že zelo zgodaj, po prvem mesecu. Pred tem pa preberi tole: PUSTIVA SI 6 TEDNOV <3 Ampak vedi, da prave rutine ne boš vzpostavila do vsaj enega leta.

V prvem letu dojenčkovega življenja se zgodi preveč mejnikov, da bi lahko vzpostavila dobro rutino! Osebno ne verjamem v izjokavanje, niti ne verjamem v to, da bi dojenček ali mamica karkoli MORALA! Nič vama ni treba, nikomur nista nič dolžna! Ne komurkoli razlagati, zakaj vidva tako in ne drugače, niti se zagovarjati, ker je, ne vem, stanovanje razmetano, ker dojenček spi več čez dan kot ponoči, ker je skos na joški/flaški ali v naročju! Nikomur nisi dolžna nič! Samo sebi in svojemu dojenčku! 

V Sloveniji imamo to srečo, da imamo porodniški dopust. Namenjen je tebi, mamica, in tvojemu otroku. Ne beri izkušenj, knjig, tabel, beri svojega otroka! Prilagodi se mu. Ti si cel njegov svet! Imaš čas, imaš moč. Povej naglas. Drugim in predvsem SEBI! Ti si posebna mamica in tvoj otrok je poseben otrok. Sta edinstvena, unikatna! Vajina pot je edina prava pot za vaju. Umiri se, dihaj, eno leto časa imaš, da se uskladita, počivata in navadita. In bosta se! Obljubim! 

Foto: Mateja Tamše
ZAKAJ SPLOH VEČERNA RUTINA?

Večerna rutina pomaga otroku pripraviti se na spanje, se umiriti in narediti uvod v dolg in globok spanec. Zakaj je ta pomemben, sem pokrila zgoraj.

Hkrati z rutino dobimo večerni čas zase. Mnoge mamice in očki ta čas potrebujejo. Nekateri pa niti ne. To je čisto vaša odločitev, ki je odvisna od vašega življenjskega sloga.

Rutina je danes zmotno zaničevana. Rutina ni stroga, ni prisila, ne deluje proti otroku. Rutina dokazano pomaga otroku, ker mu pomeni varnost, mu daje občutek ugodja. Otrok meje in pravila potrebuje za zdrav razvoj, za grajenje samozavesti in prav je, da ga tega ne oropamo zaradi modernih, nepreverjenih smernic, ki so se že večkrat izkazale za destruktivne.

Eden od dokazov za koristnost rutine je tudi ta, da veljajo otroci (in odrasli) v državah z najbolj strogimi rutinami, za najbolj srečne. Je pa res, da ni vsaka rutina primerna za vsakogar. Svojo rutino postavite sami!

Večerna rutina po državah

Samo za primer, zakaj večerna rutina nima enega pravega načina, delim nekaj zanimivih večernih rutin po državah (ne velja za VSE starše iz tiste države, ampak za navade mnogih staršev):

Španija: Če pri nas velja, da grejo otroci spati pred 21.00, jim je v Španijo to čudno. Španski otroci grejo spat krepko po 22.00 (nič nenavadnega ni na primer pevski nastop predšolskega otroka ob 23h). Španci namreč večere jemljejo kot čas za druženje, dogajanje in zabavo. Je pa res, da te ure prinesejo notri s popoldansko siesto 😉

Švica in Filipini: Čeprav si državi ne delita drugih kulturoloških navad, se popolnoma strinjata glede večernega uspavanja otrok. V obeh državah starši otroke pred spanjem zibajo. Ko otroci trdno zaspijo, jih odnesejo v posteljice.

Francija: Francoski otroci so znani po tem, da že od majhnega prespijo celo noč. Francoski starši se namreč poslužujejo metode, da se otrok sam umiri in uspava, ko je čas za spanje. Ko so otroci malo večji, nimajo določene rutine, velja samo, naj ne motijo staršev in se sami odločijo, kdaj bodo zaspali in se tako uskladili s svojim biološkim ritmom.

Egipt: Starši v Egiptu pred spanjem odprejo okna na stežaj, da v sobo, kjer ponavadi spijo 4. člani družine, spustijo zrak in zvoke iz ulice. (Podobno pri nas nekateri uspavajo otroke z belim šumom.)

Avstralija: Avstralski otroci so absolutni svetovni zmagovalci v dolžini spanca. Razlog tiči v posebnih 4-5 dnevnih šolah za starše namenjenih izključno učenju vzpostavitve dobre večerne rutine in uspavanja.

Kenija: Afriški otroci so znani po tem, da ne jokajo. Jok dojenčka pomeni, da nekaj ni v redu. Mamice so z dojenčki tesno povezane, ne poznajo urnika, ne poznajo rutine, ravnajo se po dojenčku in se mu popolnoma prilagajajo. Dojenčki čez dan spijo pri mamah v nosilki, se dojijo/jejo, ko se želijo in tudi zvečer spijo pri mamici.

Foto: Mateja Tamše
KAKO VZPOSTAVITI VEČERNO RUTINo

Zdaj veš, da ni enega pravega načina za dobro večerno rutino. Različni otroci in starši imajo različne rutine. Pri vzpostavljanju svoje, se ravnaj po sebi in svojem življenjskem slogu. Če si polno zaposlena mama, se boš verjetno bolj ravnala po izkušnjah ljudi s podobnim življenjskim slogom in ne po izkušnjah afriških mamic. In obratno. In vse je ok.

Začetek
Dobro večerno rutino vzpostaviš tako, da za vas zares deluje. Določi realen čas za spanje otrok, če moraš upoštevati, da traja približno eno uro, da izpelješ celo rutino. Če si boš pustil/a premalo časa, ne bo ok.

Pazi tudi, da spanja ne zastaviš prepozno. Raje ga zastavi prej kot kasneje, saj zaspani otroci zelo težko zaspijo.

Kaj vključiti 

Večerna rutina naj ne bo stresna, naj bo napolnjena z dejavnostmi, ki pomirjajo. Nekaj nasvetov, kaj vključi v večerno rutino (torej eno uro pred spanjem):

skupna večerja (pazi, da ne jeste česa, kar vsebuje večje koliline sladkorja ali kofeina!)
– kahlica/WC
– umivanje/ tuširanje / umivanje zobk 
banjica za dojenčke (lahko vsak dan, a brez mila!)
– pravljica (prebereš ali zvočna pravljica! Pazi na izbor!)
– pogovor o doganjanju čez dan (osredotočaj se na mirne dogodke, na pozitivne izkušnje)
– crkljanje
– pritajena svetloba 

Nič ni narobe, če v sobi ostaneš dokler otroci ne zaspijo, ampak bodi strikten/na glede dejavnosti, ki se dogajajo potem, ko ste si že zaželeli lahko noč in opravili z večerno rutino. Čas je za spanje. Pili smo, jedli smo, na kahlici smo bili, umiti smo, crkljali smo se, komaj čakamo naslednji dan. Če ne zmoreš, naj prevzame partner.

Kaj črtati iz večerne rutine

V večerni rutini naj ne bo:

– risank ali drugih ekranov (risanke/ekrani otrok ne umirijo, ampak jih dražijo)
– sladkorja 
– živahne igre/divjanja
– vznemirljivega pogovora 
– prepoznega začetka izvajanja rutine 

Vztrajajte in prilagajajte rutino dokler ne najdete tiste, ki deluje. Največkrat je napaka v prepozno določeni uri za spanje in ekranih.

Kako uspavajo slovenske mamice

Na mojem instagramu (www.instagram.com/anja_oman/) so svoje navade z mano delile slovenske mamice. Delim njihove večerne rutine <3

PRIMER DOBRE PRAKSE

Svojo zgodbo je z mano delila tudi mamica 16. mesečnega Larsa:

Lars zvečer relativno hitro in lepo zaspi, je pa to odvisno od tega, kako poteka zadnja ura pred spanjem.

Pri nas se obnese:

– malo sprehoda in divjanja po svežem zraku čez dan
– nič sladkega popoldan
– enaka ali podobna večerja (dejansko težje in slabše spi, če nima mlečne večerje – najraje jogurt, pogojno gris ali kaj podobnega – tako se je navadil in to je del njegove rutine)
– vklopljen beli šum, zatemnjena soba in tišje pogovarjanje
– nobenih ekranov, seveda
– nič obiskov/druženja (če bi recimo imeli obiske in bi ga iz tistega “đumbusa” samo vzela, naredila rutino in želela uspavat, ne bi šlo – je too excited)
dobro ohlajena soba (!!!)
– dobre spalne asociacije (ninica, spalna vreča, beli šum…)
– čista tema, ko enkrat zaključim z branjem
– dober tajming – med večerno rutino in umirjanjem ga spremljava in se prilagajava. Če je zelo utrujen, spustimo kakšno pravljico in se ne kopamo recimo, če ima še energije, naredimo žur v banji in preberemo tri pravljice – na ta način
Lars je eden tistih, ki tudi zjutraj odlično spijo. Zdaj pri 16. mesecih se morava midva zbujat na budilko in budit njega, sicer bi spal do pol 9 (od 19). Ravno zadnjič sem razmišljala kako nam je to uspelo in mislim, da je pomagalo naslednje:
– vedno smo dan začenjali nekako ob 7, malo po 7. Če se je zbudil ob tej uri, smo se vsi vstali, umili, ipd.
– če se je zbudil prej, je bilo to za naju, ker rada spiva, no-go. Takrat sva ga običajno vzela k sebi v posteljo, mu dala nekaj igračk, midva pa še dremala. Nobenega prižiganja luči, pogovarjanja, preoblačenja in podobno. Tudi ponoči sva se tega vedno strogo držala in mu s tem poskušala dati ta občutek, kdaj je noč, kdaj dan, kdaj se vstajamo..
Se mi zdi, da se je tako navadil, kdaj se pri nas začenja dan in kdaj ne. Mogoče pa si samo domišljam.
To je to, upam, da bo komu kaj v pomoč.
Lep pozdrav,
Elena

NAŠA RUTINA

Jaz sem pri obeh otrokih (2 leti in 7 let) vzpostavila isto rutino. Podobno kot pri Eleni, sem določila “noč”, ki še vedno traja od 19h do 7h. To pomeni, da se ob 19h (pozimi pa tudi že ob 18h) začne naša večerna rutina. In spanje traja do 7h, prej luči ne prižigamo, se ne pogovarjamo in sploh spimo.

Z rutino sem začela po prvem mesecu. Ta se je seveda do dopolnjenega enega leta malo prilagajala, sedaj pa je stalna.

Za začetek rutine pojemo večerjo, potem se gremo umit (tuš, zobki, obraz). Oblečemo se v pižame in vsak gre v svojo posteljico (dokler je bila Nina sama, sva bili skupaj v postelji, zdaj pa to ne gre, ker če sta oba pri meni, je direndaj).

Preberem pravljico ali se pogovarjamo o dnevu ali pa poslušamo zvočno pravljico na mojih starih kasetah (ja, vse imam še :)). Potem si povemo, da se imamo radi, k sebi stisnemo svoje pliškote, si zaželimo lahko noč in ugasnemo vse luči.

Jaz počakam, da zaspita, a se po tem, ko smo rekli lahko noč, ne odzivam na njune želje. Mirno povem, da je sedaj noč in moramo spat. Enako velja zjutraj pred 7h. Okno imamo celo noč odprto oz. priprto.

Na začetku je bilo pri obeh kar nekaj joka, ko smo šli v postelje ali po besedah lahko noč. Nikoli ju nisem pustila izjokavat, vedno sem bila pri njima, ju objemala, a vztrajala. Ni bilo vedno lahko, se pa zelo obrestuje.

Opazila sem, da Nina, čeprav je starejša, potrebuje več spanca in zelo rada spi pri meni (pride ponoči), medtem ko Ian potrebuje manj nočnega spanca (kasneje zaspi in se prej zbudi), ampak nujno potrebuje svojo posteljo in svoj mir. Vsak otrok je torej malo drugačen, ampak verjamem v večerno rutino, pri nas deluje.

Foto; Mateja Tamše


NE POZABI!

Rutina se bo skozi prvo leto zelo spreminjala, prilagajala ritmu dojenčka, kasneje pa bo vedno bolj ustaljena in bo vedno bolj delovala.

Če en dan ali vikend ali teden al mesec ne slediš svoji rutini iz kakršnegakoli razloga, ni nič hudega.

Vzpostavljanje rutine zahteva potrpljenje in razumevanje.

Rutina ne deluje, če ste kje na obisku čez noč, pa čeprav je to pogost obisk.

Rutina ne deluje, če so zunanji dejavniki premočni (zobki, luna, razvojni mejniki, preveč dražljajev, dogajanja čez dan)

Rutina ne deluje, če si obremenjen/a s samo rutino bolj kot z njenim namenom. Ne štej minut, naj ne bo stresno, umiri se, počasi vam bo uspelo.

Nikomur ne rabiš opravičevat svoje rutine (ali ne rutine).

Če se znajdeš v stiski ali meniš, da tvoj otrok ne spi dovolj, se obrni na pediatra!

 

Upam, da ti je tole pomagalo! Pa čimveč sladkih in dolgih noči ti želim <3

Anja <3

 

Viri:
https://www.terrycralle.com/sleep-disorders/ 
https://www.webmd.com/children/features/good-sound-sleep-for-children#1
https://www.parents.com/health/healthy-happy-kids/the-7-reasons-your-kid-needs-sleep/
https://www.parentingscience.com/baby-sleep-chart.html
https://www.webmd.com/sleep-disorders/understanding-sleep-problems-basics 
https://medicalxpress.com/news/2019-03-short-sleepers-hours-night-fine.html
https://www.webmd.com/children/features/good-sound-sleep-for-children#1
https://www.smithsonianmag.com/innovation/history-cribs-other-brilliant-bizarre-inventions-getting-babies-to-sleep-180972138/
https://www.fatherly.com/parenting/parents-kids-bedtime-sleep-routines-around-the-world/
https://www.naturalchild.org/articles/guest/claire_niala.html
https://oopsi.si/dojencek-in-spanje/
https://www.iskreni.net/druzina/zakaj-otroci-potrebujejo-rutine

Poglej tudi

Komentiraj