Porodni načrt

O porodnem načrtu se zadnje par let kar veliko govori. To spremljajo razne polemike o tem, kako bodo delavci v porodnišnici to sprejeli ali pa celo zamerili vmešavanje v njihovo rutino. V ostalih porodnišnicah po Sloveniji se je kar lepo prijel, v ljubljanski pa še vedno velja za tabu. Po nepotrebnem vas skrbi. Potrebno je samo razčistiti kaj porodni načrt sploh je.

Porodni načrt ali raje seznam želja spiše bodoča porodnica. Skozi reševanje porodnega načrta se seznani z vsemi možnostmi, ki jih sploh ima. Želje, ki si jih medtem zada, so torej posledica poznavanja svojih možnosti. Odloči se za primerno porodnišnico, primernega spremljevalca, protibolečinsko sredstvo (ali ne), v načrtu izrazi tudi svoje strahove in pričakovanja. Porodni načrt je torej kot neka domača naloga, ki jo nosečnica opravi, da se seznani s potekom poroda in vsemi možnostmi, ki jih medtem ima. Pomaga ji pri pripravi na porod, saj nekako začrta željen potek. Predvsem je načrt namenjen njej sami.

Kaj bo vseboval porodni načrt je stvar posameznice. Kaj točno bo nosečnica vključila na svoj seznam želja, je odvisno samo od nje. Vsaka zase ve česa si želi, česa jo je strah, kaj ji veliko pomeni. Treba pa je upoštevati porodnišnična pravila. Včasih želje izhajajo iz velikega strahu pred nečim nepoznanim, zato je dobro, da se nosečnica med pisanjem seznani z vsemi možnostmi in še posebej razišče tiste, ki ji povzročajo strah. Morda ugotovi, da je nepotreben.

Če boste porodni načrt dejansko v pisni obliki izročile osebju v sprejemni pisarni je zopet vaša odločitev. Lahko ga, ni pa to nujno. V sprejemni pisarni te ponavadi vedno vprašajo po morebitnih željah in ker si načrt spisala, veš česa si želiš, zato lahko to ustno preneseš naprej. Pomembno je, da si vsaj malo pripravljena na njihova vprašanja in veš kaj govorijo, kaj sprašujejo.

Ko bodoča mamica rešuje porodni načrt, pa mora vedno pokriti še opciji b in c. Vedno lahko pride do zapletov, nepredvidljivih dogodkov in možnega neupoštevanja vaših želja. Tudi na to se skozi porodni načrt pravzaprav dobro pripraviš. Da se lahko odločiš za eno opcijo, moraš namreč dobro poznati tudi druge. Pustite si na voljo še opcijo b in c, pripravljeni pa bodite tudi za d in e.

Pomembni sta še dve stvari:

1.) Zaupajte porodnišničnemu osebju. Vaša varnost in varnost vašega otroka so zanje na prvem mestu in naredili bodo vse, da novorojenček na svet priveka cel in zdrav. V primeru zapletov se jim popolnoma prepustite in se ne obremenjujte z načrtom, ki ste si ga zadali.

2.) Prepustite se samemu poteku poroda. Pripravljeni ste, želje ste izrazili, svoje delo kar se tega tiče ste opravili. Osredotočite se nase in na svoje telo, upoštevajte navodila in veselite se, da boste končno spoznali tisto malo bitjece, ki je dobrih devet mesecev raslo v vas. Vse bo v redu.

Priporočena literatura:

Ina May Gaskin: Modrost rojevanja

Dr. Marsden Wagner: Moj porodni načrt

Vzorec porodnega načrta:

http://babybook.si/nosecnost/porod/porodni-nacrt/primer-porodnega-nacrta.html

http://www.mamazofa.org/pogosta-vprasanja-o-nosecnosti-porodu/porodni-nacrt

Poglej tudi

Komentiraj