Porodni načrt za carski rez

porodni načrt

Kaj je to porodni načrt in zakaj ga sploh potrebujem?

Porodni načrt ni toliko načrt kot je seznam želja. Poroda se seveda ne da načrtovati in porodni načrt tudi ni namenjen temu, da mu sledimo do pike. Ker je to nemogoče. Porodni načrt zgolj spodbudi nosečnico, da se pozanima o vseh svojih možnostih, razmisli o svojih željah in odpre komunikacijo z osebjem v porodnišnici.

Porodni načrt ali raje seznam želja spiše bodoča porodnica. Skozi reševanje porodnega načrta se seznani z vsemi možnostmi, ki jih sploh ima. Želje, ki si jih medtem zada, so torej posledica poznavanja svojih možnosti. Odloči se za primerno porodnišnico, primernega spremljevalca, protibolečinsko sredstvo (ali ne), v načrtu izrazi tudi svoje strahove in pričakovanja. Porodni načrt je torej kot neka domača naloga, ki jo nosečnica opravi, da se seznani s potekom poroda in vsemi možnostmi, ki jih medtem ima. Pomaga ji pri pripravi na porod, saj nekako začrta željen potek. Predvsem je načrt namenjen njej sami.

Več o porodnem načrtu si lahko prebereš tukaj.

Priprava porodnega načrta ni nujna. To je povsem tvoja odločitev. Porodni načrt ti lahko pomaga pri tem, da sama bolj aktivno sodeluješ pri poteku svojega poroda in pri vseh odločitvah, ki so sprejete med in po porodu.


Porodni načrt za carski rez

 

Porodni načrt za carski rez je smiselno napisati, če imaš načrtovan carski rez. Napišejo (oz. dodajo k svojemu porodnemu načrtu za vaginalni porod) ga pa lahko tudi nosečnice, ki carskega reza sicer ne pričakujejo; v nekaterih primerih, ko vaginalni porod ne napreduje kot bi moral, je potreben urgentni carski rez. Dobro je, če si tudi na to možnost vsaj malo pripravljena.

Carski rez ni nujno nekaj, nad čemer nimaš popolnoma nobenega nadzora in možnosti izbire. Svoj porodni načrt oz. svoje želje lahko preprosto zapišeš na list papirja in ga s seboj prineseš v porodnišnico, kjer ga predaš babici, ki te bo spremljala. Lahko pa svoje želje izraziš tudi ustno.


Kaj lahko vključim v porodni načrt za carski rez?

Izbira porodnišnice

Slovenske porodnišnice se v marsičem med seboj razlikujejo. Tudi carski rez ne poteka v vseh porodnišnicah povsem enako. V nekaterih porodnišnicah je lahko partner prisoten v operacijski sobi, v nekaterih ne; v nekaterih porodnišnicah je po porodu možno sobivanje s partnerjem, v nekaterih ne. Razlike pa se pojavijo tudi pri samem poteku carskega reza (npr. razlike v tem, kako porodnico pripravijo na carski rez). Čim bolj se pozanimaj o tem, katera porodnišnica najbolj ustreza tvojim željam.

Vrsta anestezije

Pred načrtovanim carskim rezom boš verjetno imela posvet z anestezilogom, ki ti bo predstavil različne možnosti. Pri načrtovanem carskem rezu imaš možnosti spinalne anestezije (omrtviči spodnji del telesa do ravni prsnih bradavic, porodnica je med carskim rezom budna) in splošne anestezije (porodnica med carskim rezom ni budna).

Več o različnih anestezijah si lahko prebereš v tej brošuri (PDF).

Kengurujčkanje (stik koža na kožo) po porodu

Veliko strokovnjakov priporoča, da se po porodu takoj vzpostavi stik kože na kožo med mamico in novorojenčkom. Temu rečemo tudi kengurujčkanje. Tak stik blagodejno vpliva na dojenčka in tudi na mamico, še posebej priporočljiv pa je pri nedonošenčkih, saj naj bi spodujal rast in razvoj.

Pozanimaj se, če ti osebje lahko ta stik s tvojim novorojenčkom omogoči takoj po porodu. Če porodnišnica takojšnega telesnega stika med mamico in novorojenčkom ne omogoča, se morda lahko dogovoriš, da tak stik omogočijo očku v porodni sobi.

Dojenje

Če želiš dojiti, je priporočljivo, da čim prej po porodu začneš s pristavljanjem. V porodnišnici izrazi to željo in se pozanimaj, kako ti lahko pri tem pomagajo.

Pri spinalni anesteziji se dojenje lahko začne že v operacijski sobi. V svoji porodnišnici se pozanimaj, če ti pri tem lahko pomagajo, saj sama tega takoj po carskem rezu še ne boš zmogla.

Če ne želiš, da dojenčku dodajajo adaptirano mleko brez tvoje vednosti, tudi to željo jasno izrazi.

Nasvet: O dojenju po carskem rezu se čim bolj pozanimaj že vnaprej. Več informacij boš imela, bolj boš vedela, kako se lotiti dojenja. Tudi v Sloveniji imamo svetovalce za dojenje, ki ti lahko pri tem pomagajo. 

Čas z novorojenčkom po porodu

Po carskem rezu babica novorojenčka odpelje v porodno sobo k očku, porodnico pa odpeljejo na oddelek za intenzivno nego. Na dan poroda za dojenčke večinoma skrbi osebje porodnišnice. Če želiš imeti svojega dojenčka ves čas ob sebi, lahko tudi to zapišeš v svoj porodni načrt in se za to dogovoriš (vseeno pa prosi za pomoč pri skrbi za dojenčka in pri pristavljanju, ker potrebuješ počitek in ne boš zmogla vsega sama).

Nekatere slovenske porodnišnice omogočajo tudi sobivanje partnerja.


Pomembni sta še dve stvari:

1.) Zaupaj porodnišničnemu osebju. Tvoja varnost in varnost dojenčka sta zanje na prvem mestu in naredili bodo vse, da novorojenček na svet priveka cel in zdrav. V primeru zapletov se jim popolnoma prepusti in se ne obremenjuj s porodnim načrtom. 

2.) Prepusti se samemu poteku poroda. Osredotoči se nase in na svoje telo, upoštevaj navodila in veseli se, da boš končno spoznala tisto malo bitjece, ki je dobrih devet mesecev raslo v tebi. Vse bo v redu.

Vsem nosečnicam želim lepo porodno izkušnjo. <3

 

 

Poglej tudi

Komentiraj