NASVETI, KI VAŠEMU OTROKU LAHKO REŠIJO ŽIVLJENJE

Priznam, da se je že od trenutka, ko sem izvedela, da sem noseča, vame naselil strah. Da bo kaj narobe, da se bo nekaj zgodilo. Kar pripravljala sem se na najslabše, kot bi se želela v primeru težav zaščititi. Samo sebe sem seveda tudi prepričevala, da bo vse v redu (verjamem tudi, da če ves čas razmišljaš negativno, to samo spodbujaš), a nekje v sebi sem bila ves čas na preži. Ko sem Nino prinesla iz porodnišnice, se je strah samo še povečal. Brez Angel care-a ne bi prespala niti ene same ure. (In kako te lahko sploh spustijo domov tako zelo nepripravljenega s tako malo nebogljeno štručko???)

Na srečo sem z vsakim mesecem izgubila malo strahu in danes, ko ima Nina tri leta, mislim, da lahko zase rečem, da res nisem ”mami helikopter”, da ji zaupam, da se gre sama igrati, spleza kamor želi, sama z nožem nareže svojo zelenjavo in je sploh v vseh pogledih zelo samostojna. Strah me je bilo v bistvu stvari na katere nimamo vpliva. In spet smo tukaj. Vedno večja kot je, več nevarnosti preži nanjo. Nočem vsak dan razmišljati o ugrabitvah in napadih in naravnih katastrofah, sploh ne, ampak, če jo lahko v primeru česa takšnega vsaj malo zaščitim, jo bom poskusila.

Izbrskala sem nekaj trikov, ki lahko že majhne otroke naučijo, kako se zavarovati pred nevarnostjo. NIKAKOR ne smemo otrok strašiti! Vse jim predstavimo mirno in brez pretiravanja. To storimo v varnem zavetju toplega doma, ko je otrok umirjen in pripravljen poslušati. Če vidimo, da otroka pogovor vznemirja, počakamo in nadaljujemo naslednjič ali uberemo drugačen pristop (super se obnesejo zgodbice, kjer uporabimo namišljene junake. Brez skrbi, sporočilo se prenese 100%).

  1. ČE TE HOČE NEZNANEC NA SILO KAM ODPELJATI, ODPADEJO VSA PRAVILA LEPEGA OBNAŠANJA! Kriči, tepi in naredi sceno.
  2. ČE SE IZGUBIŠ ALI SE NE POČUTIŠ VARNO, POIŠČI OSEBO Z OTROKI. Otrok bo hitreje našel nekoga, ki ima ob sebi majhne otroke, kot natakarja ali policista. Nekdo, ki ima ob sebi svoje otroke, bo zagotovo odreagiral v prid vašega otroka, saj bo to verjetno mami, teta, očka, stric, dedek, babica, varuška…
  3. NIKOLI NE SME SKRIVNOST VSEBOVATI DELOV TELESA! Povejte otroku, da skrivnosti, ki vključujejo dele telesa, niso dovoljene in jih je potrebno vedno zaupati tudi mamici ali očku.
  4. ČE TI SLEDI AVTO, ZBEŽI V NASPROTNO SMER IN POIŠČI NEKOGA Z OTROKI. Avto bo moral obrniti, medtem lahko že poišče pomoč. Otrok naj ne teče stran od ceste in na samo.
  5. TAKOJ ODSTRANITE VSE NALEPKE OTROKOVEGA IMENA IZ NAHRBTNIKOV in OBLAČIL!
    Če neznanec pozna otrokovo ime, si lažje pridobi njegovo zaupanje. Ne olajšajte mu dela. Otroku razložite, da lahko neznanec izve za imena tudi iz družabnih omrežij ali od sošolca in si IZMISLITE KODO, katero poznate samo vi (lahko jo tudi menjate), ki bo veljala za varno, če boste kdaj komu drugemu naročili naj otroka pobere v šoli ali po tečaju, ko vi ne boste utegnili. Otrok naj vpraša po kodi in se s tem prepriča, da neznanec (ali bežen znanec)  govori resnico.
  6. ČE SI V NEVARNOSTI, SE DERI BESEDE: NA POMOČ, NEZNANEC, UGRABITEV, POMAGAJTE, LAŽE! 
    Kolikokrat ste šli mimo otroka, ki se je drl in skušal pobegniti iz oprijema odrasle osebe? Otroci pač to počnejo. Besede, ki ste se jih naučili skupaj, bi morale pritegniti pozornost in prisiliti odrasle ljudi, da nekako ukrepajo.

Upam, da ne bo nobenega od teh trikov nikoli potrebno dejansko uporabiti. Ne mojim, ne vašim otrokom. Vseeno jih tega naučimo. Mi pa bodimo bolj pozorni na ljudi okoli sebe in naj se primeri, ko je moški sredi Čopove v Ljubljani, kot del eksperimenta, pretepal žensko in ni odreagiral niti en sam samcat človek, nikoli več ne ponovijo!

Vir: 6 Tips that can save your child’s life

 

 

 

Poglej tudi

Komentiraj