Napenjanje in krčki pri dojenčku hranjenem po steklenički

dojenček krčki

Ah, ti krčki. V prvih treh mesecih življenja se dojenčkov prebavni sistem še navaja na mleko, zato so krčki in napenjanje pogosti. To je povsem normalen pojav, ki pa lahko povzroči precej neprespanih noči in občutkov nemoči, ko se dojenček zvija in joka.

Moja dvojčka na srečo nista imela hujših težav s krčki. V prvih dveh mesecih ju je le malo napenjalo. Takrat sem se poslužila spodaj opisanih načinov lajšanja krčkov in napenjanja. Upam, da bodo pomagali tudi vam! Če pa ima tvoj dojenček zares hude težave z napenjanjem in krčki, se posvetuj s pediatrom!

Kako pomagati dojenčku, ki ima krčke in ga napenja?

1. Mleko premešamo z žlico ali vilico, stekleničke ne prestresemo.

Če stekleničko premočno pretresemo, se bodo v mleku nabrali zračni mehurčki, ki bodo lahko ostali ujeti v dojenčkovem želodčku. To pa lahko povzroči napenjanje.

Pazimo, da uporabimo čisto (sterilizirano) žličko in da mešanico dobro premešamo in v mleku ni nobenih grudic.


2. Mleku dodamo čaj iz kumine, komarčka in janeža.

V vodo dodamo nekaj zrnc kumine, komarčka in janeža. Zavremo in pokuhamo še nekaj minut. Malo čaja lahko dojenčku ponudimo v steklenički ali po žlički, lahko pa ga zmešamo tudi z vodo, v kateri bomo pripravili adaptirano mleko.

Čaj je le dodatek in ne sme nadomestiti mleka! Prevelike količine čaja iz komarčka in janeža niso priporočljive.


3. Med in po hranjenju podremo kupček.

Podiranje kupčka je izredno pomembno. Kupček lahko podremo že med hranjenjem; ko dojenček spije že polovico mleka v steklenički, podremo kupček, potem nadaljujemo s hranjenjem.

Dojenčki hranjeni po steklenički ponavadi pogoltnejo še več zraka kot dojeni dojenčki. Zato je podiranje kupčka pri njih še pomembnejše. Lahko pa se zgodi, da dojenček po hranjenju ne bo podrl kupčka. Poskušamo približno 3 – 5 minut. Če dojenček kupčka ne podre, ni nič hudega.

V tem videu je prikazanih nekaj učinkovitih načinov podiranja kupčka.


4. Masiramo dojenčkov trebušček.

Z nežno masažo dojenčkovega trebuščka stimuliramo njegovo prebavo. Za masažo lahko uporabimo nekaj kapljic mandljevega ali kokosovega olja.

Načini masiranja trebuščka:

  • Z odprto dlanjo nežno krožimo po trebuščku, v smeri urinega kazalca.
  • Z odprto dlanjo nežno ampak čvrsto pritiskamo na trebušček. Pomembno je, da so naše roke tople.
  • Z dlanmi izmenično božamo trebušček, z gibi navzdol po trupu.
  • Dojenčkove noge nežko pokrčimo in kolena nežno potiskamo proti trebuščku.

Nekaj načinov blagodejne masaže si lahko pogledaš v tem videu.


5. Zamenjamo adaptirano mleko.

Nekateri proizvajalci mlečnih formul imajo na voljo tudi specialno mleko za posebne prehranske potrebe ali prebavne težave; npr. mlečna formula, ki pomaga lajšati zaprtje in kolike, mlečna formula, ki uravnava polivanje, mlečna formula za nedonošenčke, mlečna formula brez laktoze, itd.

Mi smo adaptirano mleko zamenjali ob prihodu iz porodnišnice. Mož je v trgovini naključno kupil Aptamil, ker so mu tako svetovali in dvojčka nista nikoli imela večjih težav z napenjanjem. Za vsak slučaj sva kupila tudi posebno mleko Aptamil Comfort 1, ampak smo ga uporabili le enkrat ali dvakrat, ker ni bilo potrebe zanj.

O zamenjavi mleka se posvetuj s pediatrom.

Imaš še kakšen nasvet, kako preprečiti krčke in napenjanje pri dojenčku? Prosim zapiši v komentar. <3

 


Preberi tudi: “Vsaka lahko doji!” – Moja zgodba o dojenju dvojčkov

 

 

Poglej tudi

Komentiraj