Kvalitetno družinsko življenje?

Kako pogosto si vzamete čas samo za družino? Kako pogosto si vzamete čas za dober razmislek o tem kaj boste jedli? Kako pogosto preverite od kod je hrana, ki jo kupujete? Kako pogosto se za mizo pogovarjate? Se spomnite svojega otroštva, skupnih družinskih obrokov? Se jih bodo vaši otroci tudi? Kaj se pogovarjate med jedjo?

Hiter tempo in potrošniška naravnost sta danes glavna krivca za manj kvalitetno družinsko življenje. Cel dan, kaj cel dan, cel teden letamo naokoli in si komajda vzamemo čas za umirjene obroke. Manj razmišljamo o tem, kaj bomo jedli, temveč, kaj bo čim hitreje pripravljeno, obenem pa si za mizo ne vzamemo dovolj časa za pogovor z najdražjimi. Pogovarjamo se kvečjemu o dogajanju v službi in vrtcu ali aktualnih temah, ki burijo svetovni splet.

Ko sem pred leti živela v Londonu, smo se pogovarjali kako oni nimajo več skupnih kosil. Kako za večerjo najraje odidejo v eno od hitrih restavracij ali pa pojejo nekaj iz mikrovalovke. Spomnim se kako grozno se mi je to zdelo. 10 let kasneje in mi se kar hitro bližamo tem navadam. Če je bila včasih gneča na cesti okoli 15h, je sedaj okoli 16h, 17h. To pomeni, da smo doma ob 18h, ko vštejemo še kakšne dejavnosti, pa še kasneje. Dnevni topli obrok se je preselil iz sredine dneva v večer, surovine pa so slabše in hitreje pripravljene. Ker smo utrujeni, ker je pozno. Ker komaj čakamo, da se bomo malo spočili.

 

Naši petki so po novem rezervirani. Planer: Mamina moč

Ne bom se sprenevedala, da se lahko borimo proti celotnemu sistemu. Preprosto sem tudi sama vanj preveč vpeta. Po službi in vrtcu se radi lotimo dejavnosti, ki nas veselijo. Kljub vsemu pa se nisem pripravljena odpovedati stvarem, ki nas delajo takšne kot smo, stvarem, ki nas bogatijo. Naredili  bomo kompromis. Cel teden ostane tak kot je, ob petkih zvečer pa bo čas za našo družino. Ob petkih zvečer si bomo pripravili dobro večerjo, se usedli okoli mize in se pogovarjali.

Pogovarjali se bomo o tradiciji, o vrednotah, o ljudskih pripovedkah, o velikanih in zmajih in vilah in škratih. O potočkih in vetru, o Kralju Matjažu. Ker je to del nas, ker ljudske pripovedke nosijo pomembna sporočila, ker se je ljudsko izročilo prenašalo iz roda v rod in ker ne želimo, da se za nami izgubi. Ker Nina vse to posluša z odprtimi usti. Ker je vse odlična iztočnica za globoke pogovore o vrednotah, ki nas delajo takšne kot smo.

Veseli bomo, če se nam boste pri tem pridružili tudi vi in bogato ljudsko izročilo z nami prenašali na mlajše rodove.

Prva pripovedka iz zbirke mnogih, ki jih je za nas izbrala ga. Dušica Kunaver, bo na blogu objavljena v petek, 24.11. ob 18.30. Kako sta se srečala dva različna potočka in kako sta skupaj nadaljevala pot, boste lahko s svojimi otroki poslušali pred ali po vaši večerji. Obljubim, da bo ta ljudska pripoved odlična iztočnica za bogat pogovor.

Naša nova družinska tradicija je super. Komaj čakamo petek zvečer!

Foto: Mateja Tamše

Objava je nastala v sodelovanju s Perutnino Ptuj. Z njo napovedujem sodelovanje v njihovi novi kampanji #spoštujemotradicijo. Več o kampanji si lahko preberete TUKAJ

Poglej tudi

Komentiraj