Karantena z otroki: Šolanje na domu, kam po socialno pomoč, psihološko podporo, rutina, brezplačne vsebine

V četrtek, 12.3.2020, smo Slovenci izvedeli, da se s prihajajočim ponedeljkom zaprejo šole in vrtci. Novi korona virus otrokom sicer ni nevaren (beri tukaj), so pa otroci dobri prenašalci.

Zavoljo javnega zdravja naj bi bili otroci doma vsaj 14 dni. Danes vemo, da se bo ta čas še podaljšal, že po prvem tednu pa smo tudi dojeli, kaj vse skupaj pomeni. Šolanje na domu, pomanjkanje družbe vrstnikov, ogromno prostega časa, prepoved igrišč in nepripravljenost staršev na celotno situacijo, so za vse nas velik zalogaj. 

Že prvi teden smo se starši razdelili v dve skupini: tiste, ki jim situacija ne povzroča večjega stresa in tiste, ki breme občutijo v vsej njegovi polnosti. To, v katero skupino kdo spada in iz kakšnih razlogov, je popolnoma nepomembno. Vsak ima pravico do svojih občutkov in nihče ni zaradi tega slabši starš!!!

Vsak je v tem trenutku upravičen do svojih strahov. Situacija ni enostavna in to, da občutiš stisko in breme, ne pomeni, da svoje otroke puščaš na cedilu. Pomeni, da se je na situacijo potrebno po najboljših močeh prilagoditi.

Mi štirje smo doma.

KAKO ORGANIZIRATI ČAS DOMA

Organizacija časa in rutina bosta v naslednjih nekaj tednih igrali pomembno vlogo. Ne glede na to ali gre za predšolske ali šolske otroke, otrokom (in odraslim) rutina predstavlja varnost. To je trenutno zelo pomembno. Hkrati skrbi, da vsi skupaj ostanemo aktivni in produktivni, kar bi moral biti naš cilj.

Rutino dosledno upoštevajte, a ne zastavite si je prestrogo. Pri nas se je izkazalo super, da je rutina zaporedje aktivnosti, ki pa niso vezane na uro. Ne želimo biti v dodatnem stresu, želimo si le usmeritev in organizacije, da lahko skupaj funkcioniramo pod eno streho.

Rutino prilagodite potrebam (morate delati od doma ali ne, imate navodila za delo doma iz šole ali ne, koliko vas je v gospodinjstvu…). Pri nas smo štirje: šolarka Nina, malček Ian in midva, ki delno delava od doma, delno sva ostala brez trenutne zaposlitve. Živimo na 60 kvadratih sredi Ljubljane, z majhnim balkončkom.

Naš urnik izgleda takole: 

1. Prebujanje (otroka vstaneta okoli 7h)
2. Umivanje in oblačenje (tu lahko sedaj brez problema malo podaljšamo trajanje ;))
3. Zajtrk
4. Sprehod v gozdu (odpeljemo se do bližnjega gozda, ne družimo se z nikomer!)
5. Malica
6. Delo za šolo (2-3h) / Počitek (Ian) / Delo za službo (Uroš)
7. Kosilo
8. Prosti čas za igro / Delo za službo
(Anja)
9. Večerja
10. Pravljica in spanje
(okoli 19.30) 

Po enem tednu lahko rečem, da smo vse skupaj odlično zastavili. Ob vikendih so razen obrokov vse točke igra in prosti čas.

Nina ima kar veliko dela za šolo.
TEŽAVE, s katerimi smo se srečali in kako smo jih rešili:
 1. Dolgčas
  Nina je večkrat potarnala, da ji je dolgčas. Nič hudega. Lahko je kdaj dolgčas. Po začetnem joku in teženju, si vedno po približno 10. minutah najde igro. Veliko več se otroka igrata tudi med sabo.
 2. Televizija
  Televizije in ostalih ekranov ne pustiva, razen: sobota in nedelja zjutraj risanke na RTV Slo 1, za skupne filmske popoldneve, ko pogledamo daljšo risanko in za pogovore z babicami, dedki in teto. Zakaj? Ker se otroka, če gledata TV ali preživljata čas na ekranih grozno obnašata.Resnično je njuno obnašanje za 90% boljše, srečnejše in zadovoljnejše, če ne gledata TVja. (Preberi: 2 tedna brez risank) Vem, da se včasih zdi, da ni druge (in tudi svet se ne bo podrl), ampak obljubim, da se noro obrestuje na dolgi rok. Namesto televizije se poslužujemo zvočnih pravljic.
 3. Šolanje od doma
  Nina dobiva veliko naloge in za nekatere naloge potrebuje moj računalnik. Zato sem jaz svojo službo prestavila na popoldanski čas, da lahko uporabi moj računalnik. Učiteljem moramo biti hvaležni za njihov trud in s tem, kakšne vaje pošiljajo in če so primerne, se niti slučajno ne ukvarjam, tako kot se ne ukvarjam s tem, s katerimi zdravili zdraviti novi korona virus.Situacijo smo sprejeli in naloge opravljamo po navodilih. Velikokrat je potrebna razlaga, saj jemljejo tudi novo snov, zato si takrat vzamem čas, hkrati pa se odločim, da nalog ne bom reševala namesto nje. Situacijo sprejemam realno., Nekaj ji gre bolje, drugo slabše. Nič hudega. Če ji res res v nekem trenutku nič ne gre, si vzameva odmor in se zaradi šole ne kregava. Časa je dovolj. Če ne gre v torek, bomo pa v četrtek.
 4. Hrana 
  Otroka doma nenormalno veliko pojesta 🙂 Ker se trenutno trudimo, da bi v trgovino hodili maksimalno 1x na 10 dni, sem zelo hitro dojela, da prve zaloge niti slučajno nisem dobro ocenila in sem se še enkrat odpravila po nakupe. Zamrznila sem nekaj zelenjave, mesa in kruha in založila hladilnik z osnovnimi sestavinami.Sem pa hkrati uvedla nov režim. Hrane se ne meče več stran in nad hrano se ne zmrduje (ne morem verjeti, da je to nov režim!!! Ampak preprosto v hitrem urniku, nam je zadeva ušla iz rok.) Prvi dan sta se otroka še zmišljevala in se ob moji predstavitvi novega režima začela jokati (nisem jima seveda dala nikoli ničesar, kar ne bi marala). Ko sta dejansko začela jesti pripravljeno in ugotovila, da jima bom vedno dala samo dobro hrano, sta se sprijaznila in v bistvu, razen pri prvi večerji, nismo imeli več problemov.
Se mi zdi, da otroka samo še jesta.

PROSTI ČAS in ZABAVA

Poleg sprehodov, prosti čas izkoristimo za družabne igre, ogromno beremo, telovadimo, plešemo, poslušamo zvočne pravljice in spodbujamo otroka, da se otroka igrata skupaj. In se. Veliko se igrata. Najraje tik pred spanjem 🙂

Poslužujemo se radi tudi mnogih brezplačnih vsebin (ne, ker ne bi vedeli, kaj početi, Marjana, ampak, ker imamo radi zabavo in nove ideje in ker uživamo v umetnosti. Ja, gozd je najboljša zabava. Ljubljana je bedna. Zeh.)

BREZPLAČNE VSEBINE ZA OTROKE IN ODRASLE

Spletni portal, ki združuje ogromno brezplačnih vsebin različnih podjetij je Digitalna solidarnost (klik). Čudovita ideja, ki se je rodila in izvedla neizmerno hitro in učinkovito. Hvala! Na enem mestu najdete vse od pravljic, pobarvank, risank, učnih videov, kulturnih vsebin in predstav, do vadbenih videov in brezplačnih revij. 

Za velikooo zabave in plesa skrbi Plesno mesto s svojimi učnimi plesnimi videi. Poiščite jih tukaj (klik).

Brezplačno si lahko ogledate tudi predstave Lutkovnega gledališča (klik) ali poslušate pravljice, ki jih bere Pižama (klik) ali Desa Muck (klik) 

Ne pozabite na ustvarjalne vsebine mnogih ustvarjalnih blogov. Kar nekaj takšnih vsebin najdete tudi pri meni na Mamina maza ustvarja (klik). 

Za starše pa se, kot že rečeno, obrnite na Digitalno solidarnost, za še večjo zabavo pa na Kurzschluss ali Koncerti s kavča.

Nina in Ian sta se v tem času še dodatno zbližala.

POMOČ V STISKI

Celotna izredna situacija nas je zajela popolnoma nepričakovano, zato je normalno, da marsikdo občuti strah ali povečan stres. Predvsem, ker ne vemo, kaj se bo v naslednjih tednih dogajalo, ker novice, ki jih dnevno prejemajo niso vzpodbudne, ker se je naše življenje čez noč spremenilo, ker za te situacije nismo vadili in ker nas je konec koncev strah za naše zdravje. Zaradi virusa ali zaradi finančne stiske, ki nam lahko preti.

Na kup sem zbrala nekaj povezav do pomoči:

Pomoč za otroke v stiski, tudi v času novega korona virusa

Psihološka pomoč za vse, ki čutijo strah, tesnobo ali paniko v času izrednih razmer

Veliko koristnih informacij, kako postopati v času izredne situacije zaradi novega korona virusa za starejše ali finančno ogrožene, najdete na spletnih straneh svojih občin, ki se trudijo čimbolj ukrepati in pomagati.

Razmišljajte pozitivno, ostanite mirni, spoštujte soljudi, ne iščite zarot, držite se nasvetov in navodil in skupaj nam bo uspelo <3 

 

 

PREBERI TUDI: Kako se z otrokom pogovoriti o korona virusu in karanteni  ali Korona in otroci 

Poglej tudi

Komentiraj