Življenje brez kave

Danes mineva peti dan mojega enotedenskega detoxa, v katerem sem se med drugim (meso, mlečni izdelki, moka, sladkor, alkohol, pravi čaj) odločila tudiprenehati piti kavo. To pomeni prehod iz vsaj treh skodelic turške kave na popolnoma nič kave. Mislila sem, da bo veliko težje.

Zakaj prenehati piti kavo?

Kava je eno izmed najbolj razširjenih živil na svetu. Največ je porabimo v Evropi – 10kg na osebo na leto. (vir) Zaradi povpraševanja trg kave še vedno raste. Letos naj bi kave spili še več kot prej. Večina kave prihaja iz Južne Amerike, porabi pa se v Evropi in ZDA.

Ker je trgovanje s kavo eden izmed največjih trgov na svetu (Kar 125 milijonov ljudi je odvisnih od prodaje kave, od tega 25 milijonov manjših kmetovalcev), se mnenja o njenem uživanju redno delijo. Zdravstveni delavci opozarjajo na škodo, ki jo povzroča, trgovci in korporacije škodo seveda zanikajo in kavo promovirajo vedno in povsod. Skodelica kave, kot se ponavadi sklene kompromis v splošnih medijih, naj ne bi škodila, pa vendar:

Kofein vpliva na naše telo takoj. V 10. minutah vstopi v našo kri in pospeši delovanje srca, v 20. minutah po zaužitju smo bolj osredotočeni, po 30. minutah vpliva na našo nevronsko vezje in okrepi naše gibalne sposobnosti. Po 12. urah njeno delovanje počasi izzveni in prične se želja po novi dozi. (vir)

Kaj se skriva v skodelici kave?

1. Kofein vpliva na kakovost našega spanca

Kofein stimulira naše možgane, kar vpliva na naše splane vzorce in kvaliteto spanja. Kofein na naše telo vpliva še 12 ur po zaužitju, kar pomeni, da je trdno spanje oteženo. Ljudje, ki so prenehali piti kavo, poročajo o boljšem, trdnejšem spancu, kar je pripeljalo do tega, da so bili zjutraj bolj spočiti in kave tako niso potrebovali.

2. Redno uživanje kave izniči njeno delovanje

Stalna prisotnost kofeina v telesu pomeni, da od skodelice kave več ne dobimo želenega učinka in je uživanje v resnici izničeno. Če kave nekaj časa ne piješ in potem spet spiješ skodelico, ta nate spet vpliva s pospeškom energije.

3. Kofein povzroča anksioznost

Ker kofein stimulira naše “boj ali beg” hormone, se povišajo hormoni, ki spodbudijo  našo razdraženost, živčnost in anksioznost. Preveč kofeina pri že tako obremenjenih ljudeh, stanje samo še poslabša. Pri najstnikih pa naj bi bil to celo možen povod za depresijo. (vir)

4. Kofein preprečuje absorbcijo nekaterih nujno potrebnih hranil

Ljudje, ki ne pijejo kave, bolje absorbirajo železo, kalcij in B vitamine. Če imaš pomanjkanje katerega od teh hranil, poskusi s prenehanjem pitja kave.

5. Kofein obarva zobe

Zaradi visoke vsebnosti tanina, kava obarva zobe. V večjih količinah pa jih tudi oslabi.

Promocija kave v zahodnem svetu je ogromna.

6. Kava vpliva na neravnovesje ženskih hormonov

Ravno mamice so tiste, ki se oklepajo skodelice kave kot rešilne bitke, a v resnici jim ta dela večjo škodo kot korist. Poleg vsega zgoraj naštetega (manj kakovostno spanje, razdraženost…), kava vpliva na ravnovesje hormonov. Sploh jo povezujejo s težjimi simptomi ob menopavzi.

7. Pitje kave viša krvni pritisk

Kava zaradi stimulativnega efekta viša krvni pritisk, kar je slabo za celo telo. V velikih količinah (3-5 skodelic kave na dan) pa jo povezujejo tudi s tveganjem za srčnožilne bolezni.

8. Ker vpliva na možgane, povzroča odvisnost

Kava ima več značilnosti droge (vir), saj vpliva na kemične reakcije v možganih. Kava nas spravi v boljšo voljo, zato jo imamo tako radi, a se ne zavedamo, da na nas negativno vpliva njena odsotnost. Zelo hitro nam začne manjkati in se k njej zatekamo po občutek dobre volje in smisla.

Hitro opazimo tudi, da če ne spijemo kave, da nas doleti glavobol, postanemo razdražljivi in se težje osredotočimo. To so znaki, da smo od kave odvisni.

Kava povzorča tudi hitrejše staranje, vpliva na našo prebavo in še več. Več o škodljivih učinkih kave si lahko preberete na mnogih prispevkih na internetu.

Kave v teh petih dneh ne pogrešam. V bistvu jo od vsega naštetega pogrešam najmanj. To me je precej šokiralo. Res je, da spijem dosti več vode, a vseeno sem pričakovala, da mi bo kava manjkala bolj. Ko sem to misel delila na svojem Instagramu, se mi je oglasila Jasmina, ki je imela s prenehanjem pitja kave več težav. Prosila sem jo, da deli svojo zgodbo: 

Osebna pripoved o prenehanju pitja kave

O prenehanju pitja kave sem razmišljala že res dolgo časa, predno sem se resnično odločila za ta korak. Bila sem strastna pivka kave. Po 4 tavelike skodelice turške na dan. Ob katerikoli uri. Lahko tudi direktno pred spanjem. In bili so tudi dnevi, ko sem (zdaj vem) zaradi kave pozabila na hrano! In se ob tem sploh nisem zavedala, kaj delam svojem telesu. Nenehno sem bila utrujena, nenaspana in srce mi je »šopalo«. Pogosto me je bolel želodec in vse bolj sem bila razdražena in živčna. Pa tega sploh nisem pripisovala kavi.

Večkrat sem pomislila na to, da bi nehala piti kavo, ampak kar ni prišel ta odločilni trenutek.

Potem pa sem se, dve leti nazaj, prijavila na izobraževalni tečaj, kjer smo predhodno dobili tudi napotke kako svoje telo narediti čim bolj pretočno. In en izmed nasvetov je bilo tudi odstranitev kofeina. To je bila moja prelomna točka in brca v rit, da si to željo končno realiziram.

Priznam, da sem prvi teden imela kar nekaj težav. Imela sem občutek omotice, utrujenost, bolela me je glava in bila sem razdražljiva. Prvi pomisleki so bili, da tega pa res ne bom zdržala. Ampak sem vztrajala. Po enem tednu moje telo ni bilo več odvisno od kave! In ne boste verjeli – sedaj imam bistveno več energije, kot sem jo imela v času pitja kave.

Prepričanje, da kavo potrebuješ, je del začaranega kroga.

Zakaj pride do tega?

Kofein nam stimulira nadledvično žlezo, ki ob pitju kave v naše telo izloči polno adrenalina, jetra pa v naš krvni obtok spustijo sladkor, ki nam da energijo. Res je, da nas to prvo dvigne, nam da energijo.  Potem pa čez pol ure, uro, ko insulin »pospravi« višek sladkorja, se pa počutimo še bolj utrujeni kot smo bili. In posledično posegamo po sladkorju ali novi dozi kave. Da nas zopet dvigne. In smo v začaranem krogu.

Kofein se dolgo časa izloča iz našega telesa in tudi če kavo spijemo zjutraj, je v večernih urah še vedno prisoten v našem organizmu. To pa moti naš rem spanec in vpliva na našo nespočitost zjutraj. Torej mi čez dan pijemo kavo, da nas dvigne, obenem nam pa krati nočni spanec in naslednji dan zopet rabimo kofein, da lahko začnemo dan.

Kako torej dvignit svojo energijo? Začni jesti hrano, ki vsebuje sladkor (in ogljikove hidrate). Pa pri tem ne mislim na čokolado, ki vsebuje predelane sladkorje (in maščobe), ampak celostno hrano, ki sama po sebi vsebuje sladkor. Jutranji smuti z banano vas bo veliko bolj in dolgoročno napolnil z energijo, kot pa kava! Energija mora izvirat iz nas, iz tega kar počnemo, ne iz stimulansov.

Ko sem očistila telo kofeina in poskrbela za vnos drugih hranil v telo, sem ugotovila, da kave fizično ne potrebujem. Iskreno sedaj mi smrdi in je čudnega okusa. (Nisem si mislila, da bom to dejansko kdaj napisala).

Mi je pa manjkal moj ritual pitja kave. Tisti trenutek zjutraj s skodelico kave v rokah, ki je samo moj. In zunanji svet ne obstaja. Sedaj si zjutraj skuham čaj ali pripravim instant cikorijo, ki je po okusu res odličen približek kave, ne vsebuje pa stimulansov, ki naše telo zastrupljajo in uživam ta »moj trenutek«.

Tako, da samo pogumno in svet brez kofeina je res lepši! 

Jasmino lahko spremljaš TUKAJ 

Jasmina je ritual pitja kave zamenjala na svoj način.

Od kje pride kava v našo skodelico?

Če te zanima več o tem, kako kava, ki se prodaja v supermarketih, pride do nas, kakšna je v resnici njena cena in kako je naš luksuz povezan z bedo na drugem koncu sveta, si nujno poglej dokumentarec ČRNO ZLATO. Več o dokumentarcu in možnost prenosa najdeš TUKAJ 

Hvala, ker mi slediš na ->  www.instagram.com/anja_oman/

 

PREBERI ŠE: Uporaba posteljice po porodu

Poglej tudi

Komentiraj