Kako pomagati dojenčku in otroku pri prehladu

Kot mamica dveh majhnih otrok, dobro vem, da prehladno obdobje in otroški prehlad v resnici trajata skoraj ves čas od septembra do junija. Pa še poleti se pojavlja, zaradi klim. Vrhunci pa so okoli novembra in januarja. Smrkavi noski so v vrtcu pogost pojav, zaradi nepravilnega obnašanja pri kašljanju in kihanju (najraje naravnost v obraz nekoga drugega), pa se bacili hitro širijo.

Prehlad pri dojenčku in otroku je predvsem zoprna zadeva, saj otežuje spanec, ob nepravilnem ravnanju pa se lahko razvije tudi v kakšno hujšo bolezen.

5 NASVETOV ZA POMOČ PRI OTROŠKEM PREHLADU

(velja tudi za dojenčke, saj gre za povsem naravne in preproste trike)

1. Dvignjeno ležišče

Že na začetku šolskega leta, ko se začnejo prvi smrkavi noski, otroku dvignem ležišče. Pri dojenčku in malčku to naredim tako, da dam pod zgornjo polovico jogija (tam, kjer ima otrok glavo) veliko blazino. Pod jogi zato, da ne pride do kakšne zadušitve, pa tudi zato, da je ležišče res ves čas dvignjeno.

To se je res izkazalo za super način, kako smrkelj čisto preprosto zaradi gravitacije, ne ostaja v nosku. Pomaga pa tudi pri kašlju.

2. Redno čiščenje noska

Če bi lahko vsaki mamici svetovala eno stvar, ki je nepogrešljiva, je to nosni aspirator. Na začetku je res zoprno, ker se dojenček izmika, ampak res res priporočam vztrajanje. Ko se otrok navadi in ugotovi, da mu zadeva zares pomaga, si že sam želi pucat nosek.

Najprej v nosek kaneš po eno kapljico fiziološke raztopine in potem takoj počistiš nos. Nekje sem brala, da naj bi fiziološka raztopina stekla nekam nazaj in še poslabšala zadeve, ampak pri nas se je čiščenje vsakič znova izkazalo za odlično in hitro rešitev.Tudi pri običajnem čiščenju noska se je pri nas bolje izkazalo, če smo noske čistili z vodo kot s suhimi robčki. Da ne prihaja do razdraženosti kože pod noskom.

3. Bronhi krema by Cvetka

Ne Nine ne Iana ne mažem z nobenimi drugimi kremicami, kot s tistimi, ki so zares naravne. Če se le da, ju sploh z ničemer ne mažem. V času prehladov pa redno uporabljamo Bronhi kremo za otroke, ki jo je naredila Katarina, Cvetka zeliščno posestvo. Katarini 100% zaupam, saj sem z njo sedaj že tolikokrat govorila, da res vem, da je pri stvari z vsem srcem, pa tudi glavo.

Ian kremico obožuje, ker ima prijeten vonj (ne tak kot ostale bronhi kreme), kremica pa zares hitro deluje. Prehlad mine takorekoč čez noč. Namaže ga vsak večer pred spanjem in zjutraj pred vrtcem. Zaradi prijetnega vonja ne draži ostalih otrok v vrtcu.

 

4. Solna terapija

O solnih terapijah sem se že razpisala.  Srčno verjamem da pomagajo. En obisk seveda ni dovolj. Če pa jih vzameš 10 in jih 5 narediš preventivno, pa spet 5 med vrhuncem prehladnega obdobja, sem prepričana, da bo pomagalo. Nam pomaga.

(Da o tem, kako se otroka med obiski zabavata, sploh ne govorim. Jaz pa imam končno nekaj minut zase.) S solnimi terapijami sem najprej začela sama, potem z Nino, zdaj pa že z Ianom. Prehlad mine 1, 2, 3.

5. Otrok naj ne pije mleka in je mlečnih izdelkov!

Seveda ne govorim o dojenju, ampak o kravjem mleku. Bi pa tudi doječim mamicam povedala, da je pri nas v času prehladov zelo pomagalo, če sem po vsakem dojenju po žlički ali steklenički dodala kakšen dcl čaja ali vode.

Otroci, ki se ne dojijo, pa naj v tem času ne uživajo mleka in mlečnih izdelkov (jogurt, skuta). Mlečni izdelki med prehladom povečajo izločanje naravne sluzi in tako še dodatno vplivajo na zabasan nosek in grlo.

Za piko na i pa priporočam tele Bonboni s kurkumo in limono <3

 

 

Poglej tudi

Komentiraj