Moj otrok bo prvošolček! – priprave na šolo od A do Ž

Prvi razred je za vsakega otroka poseben mejnik. Je prvi korak k samostojnosti, odgovornosti in učenju. Pomembno je, da starši prvošolčku stojimo ob strani, ga podpiramo na njegovi poti in mu nudimo pomoč, ko jo potrebuje. Potrudimo se, da so priprave na šolo nekaj odgovornega in tudi zabavnega. Obenem skrbimo, da vsega tega ne prevzamemo nase in ga okrademo za najvrednejše izkušnje.

KAJ MORA OTROK VEDETI PRED VSTOPOM V ŠOLO

Znanje

Otroku ni treba znati ne pisati, ne brati, ne računati, ne govoriti angleško.
Znati pa mora: lepo pozdraviti, skrbeti za svoje stvari in svojo higieno,
deliti in delovati v paru ali skupini in razumeti, da s pravicami pridejo tudi dolžnosti. Vedeti mora, da je šola privilegij in da mu znanja, ki ga bo pridobil, ne more nihče nikoli vzeti.

Ocene in primerjanje

Malce težje, a vseeno ključnega pomena, je razložiti, da je vsak otrok nekaj posebnega. Niti dva si nista enaka in to je ok. Nekdo bo boljši v športu, kdo drug v branju in nekdo tretji v likovnem udejstvovanju ali računanju. Ocene (opisne ali številčene) naj otroka ne definirajo, ampak predvsem usmerjajo. Če je včasih veljalo, da brez dobrih ocen ne boš nikamor prilezel, danes štejejo predvsem znanje, sposobnost prilagajanja in iznajdljivost. Osnovna šola je odlična odskočna deska za razvoj teh vrlin.

Sošolci

Otrok morda pozna katerega od sošolcev in sošolk še iz vrtca, morda pa prihaja v popolnoma novo skupino. V vsakem primeru je prvi razred čas, ko se spletejo nove vezi, začnejo graditi nova prijateljstva, ki bodo trajala vse do devetega razreda in morda še dlje. Večinoma gre za dobre odnose, ne moremo pa preko dejstva, da je to čas, ko otroci še vzpostavljajo svoje mesto v družbi in so ti odnosi lahko precej naporni. Otroci naj vedo, da se lahko v primeru težav obrnejo na starša ali učiteljico.

Učitelji

Učitelji so v šoli zato, ker imajo radi otroke in ker so nanje želeli predajati svoje znanje. Trudijo se, da bi vsem otrokom vlili potrebno znanje in se trudijo, da bi za to našli najbolj učinkovit in zanimiv način. Otroke ocenjujejo z namenom, da bi jih usmerili v pravo smer. So tisti ljudje, h katerim lahko v šoli otrok vedno pristopi in jim pove, če je v stiski, če česa ne razume, če potrebuje kakšno pomoč.

Šolar v družini išče oporo in varno zavetje.

KAJ MORAJO STARŠI VEDETI PRED OTROKOVIM VSTOPOM V ŠOLO

Tako kot ko je otrok majhen in za svoj gibalni razvoj potrebuje le varen prostor in trdna tla, je tudi, ko gre v šolo, podobno. Starši smo tisti, ki nudimo primeren prostor, šolske potrebščine, obleke, varnost in ljubezen.

Prostor

Šolar potrebuje svoj prostor, v katerem bo lahko delal domače naloge, se naučil pospraviti za sabo in skrbeti za svoje potrebščine. Če bomo z otrokom dobro organizirali prostor (Poglej video: Ureditev učnega kotička), bo hitreje samostojno skrbel za svoje naloge in odgovarjal za svoje potrebščine. (Ta prostor je lahko tudi samo ena polička, škatla, del jedilne mize… samo, da je določen.)

Šolske potrebščine

Po prvem videu: Prvič v šolo: Seznam šolskih potrebščin, smo na moji družbenih kanalih ugotovili, da se naši seznami precej razlikujejo. Nekateri ste morali kupiti več, drugi manj, nekateri vse dobite v šoli… Kakorkoli, otrok mora imeti vsem kar potrebuje za delo v razredu in doma. (V kolikor si česa potrebnega iz takih ali drugačnih razlogov ne morete privoščiti, se obrnite na sklade in zavode, ki bodo poskrbeli za to, da ne bo kdo prikrajšan.)

Čas bo za nov urnik

Ko gre otrok v šolo se splošen družinski urnik malce spremeni. Šolsko leto traja od 1.9. do 24.6., šolski dan pa od 8.20 do takrat, ko otrok zaključi s podaljšanim bivanjem. Nov urnik in tempo družinskega življenja se spremenita. Predlagam, da se na to pripravite vnaprej in določite, kako boste dneve čimbolje organizirali, da bo ostalo dovolj časa za igro in zabavo. Kako smo se tega lotili mi, si poglejte v videu: ŠOLSKI URNIK

Varnost in ljubezen

Starši izražamo varnost in ljubezen na več načinov. Tako, da se zanimamo za delo v šoli, se redno udeležujemo roditeljskih sestankov in govorilnih ur, da poskrbimo za prostor in čas in rutino in da razmišljamo o stvareh, o katerih otroku še ni potrebno. Da smo vedno na razpolago, da otroku prisluhnemo in ga slišimo, ga bodrimo, opogumljamo in mu damo vedeti, da je pri nas vedno na varnem. Nobena ocena in noben kreg s sošolcem ne bosta tega omajala.

PREBERITE TUDI: Priprava na šolo – Dragi starši!

priprava na šolo, priprave na šolo, priprave na šolo

Foto: Mateja Tamše

Poglej tudi

Komentiraj