IDEJE ZA OTROKE: NAŠ JEZIK

Ker se bliža dan reformacije, je edino pravilno, da je današnja tema SLOVENSKI JEZIK

Slovenščina je bila (poleg umetnostne zgodovine) vedno moj najljubši predmet. Moč besed, ki jih sestavljaš skupaj, zunanji svetovi in globoka notranjost, ki jih odkrivaš skozi zgodbe, družba, ki je duša jezika, ki jezik razvija in spreminja. 

Seveda sem za študij izbrala jezikoslovje in vedno sem si najbolj želela, da bi vsi otroci (in tudi odrasli ;)) vzljubili jezik in knjige in se zavedali, kako bogati smo z lastnim jezikom. 

Na kup sem zbrala ideje za otroke, malo večje otroke in odrasle. nadaljujte na večje.

IDEJE ZA OTROKE

Ideje so med seboj povezane, a lotite se lahko vseh ali samo ene. Tudi vrstni red je vaša izbira. 

Otrokom povejte, da je slovenski jezik naš materni jezik in da smo samo slovenci tisti, ki ga znamo in se v njem lahko sporazumevamo. Z jezikom lahko govorimo, pojemo, pripovedujemo, izražamo svoje misli, beremo in poslušamo. 

Slovenci niso mogli vedno vsega tega početi v svojem jeziku, a so si to izborili in sedaj je to naš uradni jezik, ki ga govorimo povsod. 

Drugje po svetu govorijo druge jezike (poskušajte napeljati pogovor, če ste kje potovali ali pa šli na morje, da jih spomnite, kako so govorili tam). 

Slovenski avtorji so napisali mnogo pesmic in pravljic. Poglejte po stanovanju in poiščite vse knjige slovenskih avtorjev. 

Preberite kakšno lepo pravljico ali pesem. 

 

Tole kazalo iz filca je super enostavno in ponuja neskončno možnosti za kreativnost. Lahko izdelaš le preprost srček, lahko na srček izvežeš še ime ali začetnico imena, lahko uporabiš različne barve in sestaviš kakšno živalico ali predmet,…

Potrebuješ:
FILC (koliko in katere barve je seveda odvisno od tebe),
ŠIVANKO, NIT, ŠKARJE

Navodila:
Postopek je izredno enostaven.
1. Iz filca izreži dva enaka dela (oblika je odvisna od tvojega dizajna) in ju skupaj sešij tako, da zgoraj pustiš odprtino.
2. Filc okrasi po svojih željah. 

Slovenščina je čudovit jezik. Z njo si lahko vsako jutro polepšamo dan. Kozarec lepih misli lahko izdelaš zase, za celo družino ali za darilo. Bistvo je, da te celo leto razveseljuje. 

Potrebuješ: 

Kozarec (lahko pa tudi škatlo)
365 papirčkov (lahko so beli ali barvni, lahko namesto papirčkov uporabiš sladoledne palčke) 
Obstojno pisalo 
Okrasitev po želji

Navodila: 

  1. Na 365 listkov napiši lepe misli, besede, lahko tudi slikice (če sodelujejo otroci) ali simbole, ki izžarevajo pozitivo. Za vsak listek se posebej potrudi in glej, da ga napolniš s svojo ljubeznijo. 
  2. Okrasi kozarec po svoji želji. Nekaj idej imaš spodaj, ampak tu res ni nobenih pravil. Lahko ga popolnoma prekriješ, lahko le delno, lahko je popolnoma prozoren… Po želji. Zabavaj se! 
  3. Listke vstavi v kozarec in ga zapri. 
  4. Vsako jutro izvleci in preberi en listek <3 

Današnja aktivnost je malo miselna, malo spretnostna. S svojimi telesi boste naredili abecedo. Glej slike spodaj in ustvari črke 😉 Zelooo bom vesela kakšne fotke 😀 

(Tole ni slovenska abeceda, zato je tvoja dodatna naloga, da dodaš še manjkajoče slovenske črke in izpustiš tiste, ki jih v našem jeziku ni. ;))

 

To igro zagotovo poznate. Eden kaže besedo s telesom, drugi ugotavljajo. 

Če imate doma kakšne slikovne kartice, potem uporabite te, da bodo otroci na slikici videli, kaj morajo pokazati (lahko so karte, spomin, lahko jih natisnete prej…). 

Lahko pa je nekdo vodja igre in vsakemu igralcu na uho zašepeta, kaj mora pokazati. 

Primer slikic: 
Poslušaj slovensko ljudsko pravljico Zlata ptica

Poslušaj prekmursko ljudsko pravljico Povodni mož

 

Tule je seznam čudovitih slovenskih mladinskih filmov, ki si jih morate ogledati! 

Za otroke:

Kekec nad samotnim breznom 
Ne joči, Peter. 
Sreča na vrvici
Poletje v školjki 
Dvojne počitnice
Maja in vesoljček
Čisto pravi gusar
Učna leta izumitelja Polža

Za malo večje otroke tudi:

Ko zorijo Jagode
Gremo mi po svoje
Gajin svet
Košarkar naj bo 
Nepopisan list 
Življenje kot v filmu

Veš, da ima vsak jezik tudi svojo intonacijo, svoj ritem, svoje glasovne značilnosti

Besede s seboj nosijo energijo. Dobijo pa jo ravno s tem, kako jo izgovarjamo. Glede na to, kako besedo izgovorimo, ji damo neko energijo. Ta nas lahko pomirja ali vznemirja. 

Vsedite se v krog in vsak naj izgovori eno besedo. Izgovori naj jo kot čuti. Lahko natančno in počasi, lahko hitro. Vsako besedo ponovi 5x.  

(Pri manjših otrocih izgovarjate besede samo vi, otroci pa naj mižijo in povejo, če je bila beseda “vesela” ali “jezna”.

Primer: MORJE (mmmmm-oooo-rrrrrrr-jjjjj-eeeee), LIST (l-i-sss-t)…

Opazujte, kateri zvoki vas pomirjajo in kateri vznemirjajo. 

KAČA 

SOL 

HIŠA 

CVET 

MIR 

BABI 

OMA 

ZVOK 

LJUBEZEN 

… 

 

Tudi tole ste se zagotovo že kdaj igrali. Eden od igralcev se usede s hrbtom proti drugemu. Drugi igralec mu po hrbtu riše črke (ali slike, če igrajo manjši otroci). Prvi igralec mora ugotoviti, kaj mu je narisal. Potem zamenjata <3 

ZA STAREJŠE OTROKE

Še dve ideji za starejše otroke; 

Preberi pesem: 

ODGOVORI NA VPRAŠANJA: 

Kaj pomeni beseda “bedno”? S katerimi besedami bi jo lahko razložil/a oz. nadomestil/a? 

Kaj pomeni “Amor je izprožil lok”? Katero besedo ali besedno zvezo ti najpogosteje uporabiš za tako stanje? 

Se je pesnik dobro vživel v mladega fanta? Razumeš, kako se fant počuti? 

Si ti že kdaj napisal/a kakšno pesem o svojih občutkih? Kako si se ob tem počutil/a? 

 

Za igro asociacij potrebuješ bogat besedni zaklad in veliko domišljije. 

Potrebuješ: 
Vsaj 2 igralca 
List papirja za vsakega igralca 
pisalo za vsakega igralca 
Tabelo z imeni igralcev, kamor boste zapisovali točke 
Štoparico oz. peščeno uro, ki odšteva 3 minute

Navodila: 
V treh minutah se spomni in zapiši čimveč besed, ki te spomnijo na dano prvo besedo. Po poteku treh minut vsak igralec prebere svoje besede in za vsako dobi eno točko. 

Prve besede za igro asociacije: 
KOSILO     
ROJSTNODNEVNA ZABAVA 
TRAVNIK 
RAZRED 
SNEG 
PUNCA 
PLES 
CESTA 
SUPER JUNAK 
GLASBA 

HITREJŠA IGRA ASOCIACIJ 

Vsedite se v krog in določite smer igre. Prvi igralec izreče poljubno besedo. Naslednji igralec pove besedo na katero je pomislil ob tej besedi in tako naprej. Vsak igralec ima na voljo 5 sekund, sicer izpade. 

Igra je hitra, zmagovalec je tisti, ki je zadnji neizpadli igralec. 

Primer igre: 
Prvi igralec: Dež 
Drugi: Dežnik
Tretji: Škornji
Četrti: Luža
Peti: Blato… 

 

 

Vse svoje besede lahko izliješ na papir. To ti pomaga razjasniti pogled, bolje razumeti situacije in razvozlati ovire in izzive, ki se ti postavljajo na pot. 

Dela ni veliko, možnosti pa ogromno. V dnevnik lahko vstaviš samo prazne liste papirja, ali pa natisneš koledar, urnik, različne obrazce in izdelaš kar pravi rokovnik. Vstaviš lahko tudi kakšno slikico, misel, citat,… Dizajn naslovnice je odvisen od tebe, spodaj pa prilagam nekaj idej.

Potrebovala boš:
KARTON (uporabiš lahko kar kakšno prazno škatlov kosmičev), PAPIR, SUKANEC, ŠIVANKO.

To so osnovne sestavine za dnevnik. 🙂

Kaj boš rabila za okrasitev, je odvisno od tebe. Za tak zvezek, ki je na slikici, boš rabila še DEKORATIVNI LEPILNI TRAK (WASHI) in FLOMASTER.

Untitled-2

Navodila:

1. Izreži karton. Velikost je odvisna od tebe. Tale naslovnica na sliki je velika 11cm x 16cm, papir pa 10cm x 15,5cm. Pri velikosti imaš proste roke, pazi le, da bo papir po dolžini krajši od kartona za 1 cm, po višini pa pol centimetra.
2. Če želiš okrogle robove, uporabi škarje.
3. Na naslovnico nariši, kar želiš, ali jo kako drugače po svoje oblikuj (nanjo lahko tudi kaj nalepiš).
4. Prepogni karton in papir na pol in naredi na sredini majhne luknjice s šivanko. Lažje ti bo, če najprej preluknjaš samo karton, potem ga pa poravnaš s preostalim papirjem in preluknjaš še papir.
5. S sukancem poveži luknje. Za boljši rezultat prepogni sukanec, da dobiš dvojno nit. Začni ”šivati” od spodaj navzgor, potem pa od spodaj navzdol, tako da zapolniš prostore med šivi.
6. Prekrij šiv z dekorativnim trakom.
7. Končano!:)

Nekaj idej: 

ZA DOJENČKE

Čeprav dojenčki še ne govorijo in se nam zdi, da nas še nič ne razumejo, se v njihovih možganih dogaja pravi jezikovni vihar. 🙂 Dokazano je, da znajo dojenčki ločiti med različnimi jeziki in da se jezika začnejo učiti v bistvu že v trebuščku (ob poslušanju mamičinega glasu). Že novorojenčki zaznavajo ritem in intonacijske spremembe v govoru. 

Pri osmih mesecih lahko dojenček že loči, kdaj se beseda začne in konča. Tudi če še ne pozna pomena te besede. 

Izredno pomembno je, da se z dojenčkom veliko pogovarjamo, se odzivamo na njegove verbalne in neverbalne znake in dojenčku tudi veliko beremo. 

Starši se instinktivno pogovarjamo s svojim dojenčkom, tudi ko se še ne odziva. Ko pa začne dojenček že malo čebljati, proizvajati svoje prve zvoke, lahko naše pogovarjanje z njim prenesemo še na višji nivo. Npr.:

  • Oponašanje dojenčka – Ko dojenček proizvede nek zvok, npr. BA-BA, lahko to takoj ponovimo in tudi mi odgovorimo z BA-BA. Ali skušamo v povedanem najti smisel (tudi, če ga v resnici ni.:)). Dojenček reče BA-BA, mi pa odgovorimo: ˝Ja! BA-BI je bila včeraj na obisku.˝ ali ˝Ja! BA-nana je na mizi, dobro si opazil.˝ Tako se dojenček dobiva motivacijo za komuniciranje z nami. Ker od nas dobiva odziv. 
  • Odzivanje na neverbalne znake – Ko nam dojenček nekaj pokaže neverbalno, npr. z jokom nakaže, da je lačen, se lahko na to mi odzovemo tudi verbalno. ˝A lačna si? Pojdiva pripravit malico / takoj te bom vzela k sebi.˝
  • Opisovanje dnevnih opravil – To se nam bo morda na trenutke zdelo hecno, ampak dojenček se tudi na tak način uči jezika in govora. Ko pospravljamo perilo, lahko opisujemo, kaj delamo. Ali ko se oblačimo, pospravljamo, …
  • Pavze – Pogovarjanje z dojenčkom ne sme biti enosmerno. Ko dojenčka nekaj vprašamo, npr.: ˝Katero igračko želiš?˝ (medtem, ko dojenčku kažemo dve igrački), počakamo tudi na odziv. Če naredimo premor in dojenčka gledamo v oči, bo sčasoma zaznal, da je on na vrsti za odgovor oz. da je njegov čas za govorjenje. Kakorkoli se dojenček odzove ( verbalno ali neverbalno), se mi odzovemo entuziastično. 

Za branje dojenčku ni nikoli prekmalu. Morda se nam bo včasih zdelo hecno, da beremo tako majhnemu bitjecu, ki nas še ne razume zares. Ampak branje dojenčku ima ogromno pozitivnih plati. Dojenček začne povezovati branje z ugodjem; spoznava različne zvoke, intonacijo, besede, čustva; slikanice so tudi vizualno stimulativne; branje je odličen način grajenja tesnega odnosa z otrokom. 

Ni pravil, katere knjige so primerne za dojenčke. Izberemo tiste, ki so všeč nam. Morda kakšne slikanice iz svojega otroštva.

Nam je trenutno najbolj všeč knjiga Svet je kakor ringaraja od Anje Štefan. 🙂

Dojenčku lahko sešijemo tiho knjigo – mehko, senzorično knjigo. 

vir: https://craftlearnandplay.com/

 

Če v šivanju nismo preveč spretni, se da take knjige tudi kupiti. Lahko pa tako knjigico ustvarimo tudi brez šivanja (prilagam link do navodil spodaj). Ali pa dojenčku preprosto položimo na tla različne kartonke, po katerih bo lahko listal in knjige tudi sam raziskoval. 

Nekaj idej za tihe knjige:

Navodila za šivanje tihe knjige: https://craftlearnandplay.com/learn-how-to-make-quiet-book-for-babies/

Navodila za izdelavo tihe knjige brez šivanja: https://www.powerfulmothering.com/no-sew-touch-feel-quiet-book-for-babies-toddlers/

Še več idej za izdelavo tihe knjige brez šivanja: https://www.powerfulmothering.com/how-to-make-a-quiet-book-includes-11-inside-pages-all-no-sew/

https://krisbeemama.com/felt-quiet-books/

https://craftlearnandplay.com/quiet-book-for-toddlers/

ZA STARŠE

Ker si preprosto zaslužimo 😉 

Danes s tabo delim svojo ljubezen do knjig, ampak ne s seznamom knjig, ki jih priporočam (ta pride v enem od naslednjih samostojnih prispevkov), ampak s seznamom petih knjižnih blogerk, ki so ljubezen do knjig spravile na Instagram in branje skozi estetiko fotografij in besed spet naredile kul. 

O njih se zadnje čase veliko govori in meni predstavljajo en tak balzam za dušo na kanalu, ki je prepleten z akcijo in instant forami. Danes si vzemi čas, dodaj jih na svoj seznam profilov, ki jih spremljaš ali pa se potopi v njihove bloge in načrtaj svoj seznam knjig, ki ti bodo lepšale večere. 

BOOKNJIGA

Urška je ena od tistih oseb, ki svetu daje noro veliko energije, pa se tega verjetno niti ne zaveda. Je glasna, jasna, odločna in ambiciozna, a hkrati nežna, prijetna in ženstvena. 

Njeni zapisi so organizirani in poglobljeni, njen blog poleg recenzij vsebuje tudi intervjuje, obiske dogodkov in ideje za dvig knjižne blogerske skupnosti. Profil na katerem ti ne bo dolgčas in počutila se boš kot Urškina dobra prijateljica. 

Sledi ji TUKAJ 
Beri jo TUKAJ 

VONJ PO KNJIGAH

Monikina energija mi je noro všeč. Je magistrica kemije, ki ljubi družboslovje, je tiha miška, ki izstopa in je mirna duša, z velikim okusom za dogodivščino. Taka “ne sodi knjige po platnici” ženska. 

Všeč so mi njena bralna popotovanja, všeč mi je njen stil, všeč mi je njen kritičen pogled, ki odpira nova in nova obzorja. Njen profil pomirja in to je dandanes več kot dobrodošlo. 

Sledi ji TUKAJ
Beri jo TUKAJ

PESEM PTIC 

Neja je drugačna. Njen najljubši citat je: “Svečano prisegam, da imam nekaj za bregom.” (J.K. Rowling: Harry Potter) In točno tako jo dojemam tudi jaz. Neja je neustavljiva, iznajdljiva in neustrašna. In njeni knjižni GIFi so prečudoviti. 

Je odprta, močna, organizirana, konstruktivna, ni je strah kompleksnosti, kreativnosti ali izražanja svojega mnenja. Njen profil me navdaja s pozitivo in upanjem. Verjamem, da bo tudi tebe. 

Sledi ji TUKAJ
Beri jo TUKAJ

NEJA BERE 

Neja je na prvi pogled realistka, na drugi sanjavo dekle. Všeč mi je, ker je direktna in iskrena bralka, ki zna izraziti svoje mnenje in ga tudi argumentirati. 

Njen blog je poln zanimivih razmišljanj, intervjujev in recenzij tujih in slovenskih knjig. Na njenem profilu pa se boš posebej odlično počutila, če so ti pri srcu kriminalke, trilerji in srhljivke. 

Sledi ji TUKAJ
Beri jo TUKAJ

LITERARNA LEKARNA 

Alenka je natančna, poglobljena in načelna. Ko bereš njen blog, se prav čuti, kako zelo si želi predati informacije naprej čimbolj jasno in vzgojiti čimveč generacij bralcev. 

Njeno široko poznavanje knjig se vselej prepleta z njeno srčnostjo. Njen profil te bo spodbujal, da boš želela postati čimboljša verzija same sebe.  

Sledi ji TUKAJ
Beri jo TUKAJ 

Ljubezen se lahko izraža z besedami ali brez besed. In danes bosta poizkusila oboje. 

LJUBEZEN Z BESEDAMI 

Vzemita vsak en kos papirja in drug drugemu napišita kratko ljubezensko pismo. Vanj vključita svoje občutke ob vajini zvezi, zakaj sta še vedno nora drug na drugega in kaj vaju na drugem še vedno tako privlači. 

Oblika pisma je lahko poljubna. Lahko je pesem, verz, pismo, lahko so samo besede… 

Izmenjajta si pismi in ju preberita na glas. 

LJUBEZEN BREZ BESED

Besede so včasih odveč in čas je za nebesedno komunikacijo

Naslonita hrbta skupaj (stoje ali sede) in se osredotočajta na dih. Dihajta počasi in globoko in uskladita hitrost vajinega dihanja. Dihajta v skupnem ritmu nekaj minut. 

Nato se obrnita, nadaljujta z dihanjem in se glejta v oči. Z očmi poskusita povedati to, kar sta prej napisala v svojem ljubezenskem pismu. 

Stopita bližje in se objemita. Še naprej dihajta v usklajenem ritmu. 

Če si imata še več za povedati brez besed, ugasnita luči in dodajta ljubeče dotike, da bo izpoved ljubezni še jasnejša. <3 

 

 

 

Poglej tudi

Komentiraj