2. TEDENSKI IZZIV: Namesto v shopping, v naravo! Okraski iz naravnih materialov.

Navodila za drugi tedenski Eko izziv

Da ne bomo po nepotrebnem zapravljali in ”svinjali” z razno kičasto plastiko: Namesto v shopping v naravo ali Doma narejeni okraski iz naravnih in recikliranih materialov.

Navodila: Izdeljate okraske iz naravnih ali recikliranih materialov (lahko za okrasitev prostora, jelke, vrat, dvorišča, mize…), pošljite nam fotke in navodila za izdelavo. Zanimivo bo tudi, če napišete kje ste nabrali material. Super bo, če v izziv vključite svoje otroke. Eko okraski so zakon 🙂 

Vi že pridno sodelujete: 

Čisto prvi so svoj prispevek poslali iz Montessori doma: 

Rada sodelujem v dobrih projektih in sodelovanje pri projektu Eko izziv – naravi in srcu prijazen december, me je takoj pritegnil. Urša iz Gozdalnice ter Katarina in Anja iz Maminemaze želijo doseči ozaveščanje o starih dobrih vrednotah, poskrbeti za čarobne trenutke, ki jih bodo družine preživele skupaj in poskusiti pričarati tisto magično navdušenje nad praznovanjem, ki je že skoraj popolnoma izginilo. Mimogrede pa bomo tako poskrbeli še za naravo in zdravo srce. Tako so mi za ta teden postavile izziv: doma narejeni okraski iz naravnih in recikliranih materialov. In tako so nastali naši okraski iz naravnih materialov in ta prispevek.

Storži takšni ali drugačni, borovi ali smrekovi, veliki in mali. Vse sorte jih naberemo, kjerkoli smo.Te smo nabrale poleti na morju, kjer je bilo ob obali veliko borovcev. Za dve vreči smo jih nabrale. V tem prazničnem času, ko po malem okrašujemo naš dom, sem se spomnila, da bi za okrasitev lahko uporabili borove storže.

V omari sem našla belo barvo (najbolje je uporabiti kar prstno barvo), mekol in srebrne bleščice (uporabite lahko katerokoli barvo, po vaših željah in odvisno od tega, kar imate doma). Barvo sem zmešala z malo mekola, a morda tudi to ne bi bilo potrebno. Če imate doma mlajše otroke, lahko že v barvo namešate bleščice, ki jih otrok potem nanaša na storže s prsti ali s čopičem.

Okrasitev je zelo enostavna in pri njej lahko sodelujejo otroci od 2. let naprej oz. takrat, ko ne raziskujejo več toliko z usti 

Mala in Velika sta na storž najprej nanesli barvo, potem pa ga posuli z bleščicami. Pri nas sta obe nori na bleščice, bolj se blešči, lepše je :).

Ko se barva na storžih posuši, jih lahko uporabite za različno dekoracijo. Mi jih imamo trenutno na mizi, na pladnju. Ko bomo postavili smrekico, pa jih bo nekaj sigurno pristalo na njej.

 

Mami je doma nam je poslala:
Decembrsko ustvarjanje: Reciklirane lanternice

Idejo nam je dala Varuška Živa, ko sem pri njej videla objavo o tem, sem vedela, da bo to nekaj za naju s škratom. Kozarci za vlaganje se nam nabirajo in priznam, včasih mi je težko v kanto zabrisati tudi to, ker stalno mislim, da bo za nekaj prišlo prav. In tokrat je res.

Kozarce sva malo napacala s temperami, dodala še zvezdice, snežinke, trakec in svečko. 
Mislim, da sva bila oba izjemno zadoboljna z rezultatom 🙂 Najboljši del za otroka je bila svečka in pihanje te svečke. Večkrat in vedno znova…

 

Pia Javornik je s hčerko Inajo ustvarila Rudije in slane okraske. 

1. Rudiji 

Izdelali sva Rudije, ker nama je v tem času zelo všeč njegova pesmica, ki jo verjetno malo prirejeno prepevava med prazničnimi dogodivščinami: 

“Rudi je bil lep jelen, ki imel je velik nos, rdeče se mu je svetil, da nihče mu ni bil kos. Vsi so se norčevali in smeje kazali nanj, kadar so se igrali, bil je žalosten in sam (ta del Inajo vedno znova razjezi). Na božični ta večer dedek mu pove, Rudolf ta tvoj rdeči nos svetil mi bo v zimsko noč. Kadar v božični noči zvok kraguljčkov zazveni, Rudolf je ta, ki vleče k nam božičkove sani.” 
in lotili sva se ustvarjanja: 
  • razrezali sva jajčno škatlo
  • pobarvali sva dele z rjavo barvo
  • iz papirja sva izrezali pare ušes in rogov in jih nalepili na rjave glave
  • nalepili sva oči
  • za rdeč nos sva uporabili cofke in Inaja je želela dodati na konico nosu še bleščico, da bo Rudijev nos res svetil 🙂 
  • Iz rdečega kartona sva izrezali kroge, na katerega sva potem pritrdili glave, tako da lahko visijo na oknu in iz ene strani izgledajo kot bunkice za smrečico (dodali sva nalepke s snežinkami); Inaja pa je predlagala, da bi jim naredili trup iz rolic od wc papirja, noge in repi pa bi bile vejice. 
  • Rudije sva fiksirali kar na zaveso in dodali še nekaj snežink iz gobic in vatiranih palčk – te pa niso reciklirane…

2. Okraski iz slanega testa

Domač plastelin smo po nekaj tednih neuporabe v hladilniku uporabili za okraske – izrezali smo jih s pomočjo modelčkov za piškote, spekli, pobarvali, navezali na tanko žičko in dobili lepe praznične verige. 

 

Mamina maza in Gozdalnica smo združili moči in ustvarili okrakse iz materialov, ki smo jih nabrali v gozdu. Seveda nam je pomgalo en kuuup malih goznih škratkov 🙂 
S skupino otrok smo se v soboto zjutraj odpravili v gozd, kjer smo preživeli cele tri ure, pa še malo smo morali podaljšati, ker je bilo tako fino. Nabrali smo storže, vejice in liste in jih okrasili z moko in soljo. Super zabavno je bilo in nastali so krasni naravni okraski. (Sobotne gozdalnice sicer potekajo vsako soboto!) 

 

Anja Savšek, mamica, ki je pred kratkim odprla luštkano trgovinico Moja mala sobica, nam je poslala prav poseben venček: 
Naša babi vsako leto iz najrazličnejših naravnih materialov izdela kar nekaj prekrasnih adventnih venčkov, ki jih podari svojim najbližjim. Je prava mojstrica izdelovanja različnih praktičnih in uporabnih predmetov, zato sem ob vašem drugem izzivu takoj pomislila na njene venčke. Da bi čim bolje opravila vaš izziv, sem jo poprosila, da bi nam postopek izdelovanja venčka tudi pokazala. Babi je bila nad mojim predlogom navdušena, saj vedno pravi, da prav stari starši lahko veliko pripomorejo pri prenašanju starega izročila.  

Izbrale smo prosto popoldne in se odpravile v gozd pod gradom Bogenšperk.  Nabrale smo leskove veje, razne storže, bršljan, vejice borovca, smreke, ciprese in pušpana. Najprej smo iz leskovih vej oblikovale okroglo osnovo, na katero smo kasneje z vrvico privezovale šopke zelenja. Že vnaprej smo se odločile, da bodo na venčku izključno naravni materiali, ki smo jih nabrale same. Za okrasitev venčka pa smo izbrale nabrane storže, posute z belim prahom, posušene limonine rezinice in štiri svečke.

Hčerki sta se ves čas vrteli okoli babice, ki nam je hitro in z lahkoto naredila prvi venček. Pri naslednjem pa smo že lahko pomagale tudi same. Ob pogovoru smo spoznavale tudi različne materiale in pripomočke za ustvarjanje. Babi je bila odlična mentorica, zato je naš venček hitro postajal vedno večji in lepši. Zdaj nam krasi dnevno sobo in smo ponosne nanj, saj je naš prvi venček, ki smo ga naredile čisto same, ob druženju z babico pa nam je bilo tudi prijetno in zabavno.

Poglej tudi

Komentiraj